matkailuauto

Matkailuautoilu: faktoja ja inspiraatiota

Minkälainen matkailumuoto on matkailuautoilu eli karavaanaus? Miksi kiinnostuin matkailuautoilusta ja miten ihmeessä päädyin käytännössä asumaan matkailuautoon?

Perinteinen matkailuauto ei koskaan ollut unelmani, haaveilin aina vanhasta hippipakusta, sellaisesta pastellisesta Kleinbussissta. Jos joku olisi sanonut minulle viisitoista vuotta sitten, että joku päivä minusta tulee karavaanari, olisin saattanut pudistella päätäni ja naurahtaa. Tämän päivän todellisuus ei naurata vaan kerron kaikille ylpeänä harrastavani matkailuautoilua ja olevani niin sanottu karavaanari. Matkailuauto on mahdollistaa aivan uuden ja vapaamman tavan majoittua ja matkustaa, liikkuva koti mukana.

Faktoja matkailuautoilusta

Matkailuauton hankkiminen on suuri päätös. Valittavana on vanhoja autoja ja uusia, kiiltäviä autoja. Kuten arvata saattaa, vanhat autot ovat edullisempia (noin 5000e-10 000e) ja uusista saa maksaa jopa pienen asunnon verran. Kulut eivät suinkaan jää vain ostohintaan, luonnollisesti. Vanhoissa on jatkuvasti huollettavaa ja ainakin oma auto syö paljon polttoainetta. Polttoaineen lisäksi pitää muistaa ainakin huoltokulut, verot ja katsastuskulut (oma pitää katsastaa kerran vuodessa).

Matkailuautoilu on loistava tapa matkustaa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Auton saa parkkeerata käytännössä minne vain, missä sitä ei erityisesti kielletä. Muistakaa, että on eri asia parkkeerata kuin majoittua. Pöytiä tai tuoleja, jopa askelmaa, ei saa laittaa auton ulkopuolelle muualla kuin virallisilla alueilla. Euroopan leirintäaluemaksut vaihtelevat suuresti, keskimäärin yöstä saa maksaa noin 20-30 euroa.

Juttuja blogissani matkailuautoilusta

Alle olen koostanut juttuja, joita olen kirjoittanut matkailuautoilusta. Toivottavasti löydät etsimäsi, ehkä jopa inspiroidut hankkimaan oman matkailuauton.

 • Kun puhutaan karavaanauksesta, mietitään usein matkailuautoilua, jossa yövytään leirintäalueilla. Matkailuautoilu on paljon muutakin ja niin sanottu puskaparkkeeraus mahdollistaa vapaamman karavaanauksen. Lue lisää puskaparkkeeramisen saloista täältä.
 • Karavaanaus ei koskaan ollut unelmieni listalla, vanha hippipaku sen sijaan oli. Elämä osaa yllättää ja minusta tulikin tällainen uuden polven karavaanari.
 • Kevät ja karavaanarit – juttu, jossa fiilistellään elämää tien päällä.
 • Jos kerran matkailijatkin lokeroidaan, voisiko matkailuautoilussakin olla omat terminsä eri tavoin matkaaville karavaanareille? Urbaanari on karavaanauksen omatoimimatkailija.
 • Minkälaista on asua matkailuautossa? Kirjoitin ajatuksiani tänne.
matkailuauto
Vapaudentunne on parasta, mitä matkailuautoilu voi mahdollistaa. Koti on siellä, minne sen parkkeeraa.

Fiilistelyn aihe: matkailuautoilu

 • Kaipaatko inspiraatiota matkailuautoilusta? Harkitsetko oman vaunun tai auton ostamista? Tämän jutun lukeminen saattaa tehdä tehtävänsä. Eläköön karavaanaus!
 • Suurin unelma matkailuautoiluun liittyen oli matka Euroopan halki. Se toteutui, vaikka ei kokonaisuudeessaan omalta osaltani. Itse kirjoittelin omalta matkaosuudeltani (Ranska ja Espanja) joka päivä matkapäiväkirjaa, jonne pääsee täältä.
 • Miten ihmeessä minusta sitten tulikin karavaanari? Se tapahtui konkreettisesti uuden poikaystävän myötä, mutta virallisesti kaikki alkoi unelmieni hippipakusta.
 • Olet menossa matkalle Berliiniin, mutta et matkusta matkailuautolla. Hüttenpalast on Berliinin kiinnostavin majapaikka karavaanareille!
 • Usein vapaat karavaanausmatkat ja surffirannat liitetään Portugaliin, Espanjaan tai Australiaan, mutta myös Suomessa voi elää surffiunelmaa ja reissata liikkuvalla kodilla.
matkailuauto
Oskariksi ristimämme auto on toimiva menopeli ja liikkuva koti.
matkailuauto
Liikkuva koti mahdollistaa vapauden.

Vinkkejä matkailuautoiluun ja kohdevalintaan Euroopassa ja Suomessa

 • Kiinnostaako matka Baltiaan matkailuautolla? Olen koonnut ajatuksia ja fiilistelyä aiheesta jutussani Liikkuvalla kodilla Baltiassa.
 • Saako rannalle parkkeerata Portugalissa tai Espanjassa? Onko rannalla turvallista majoittua? Miten sujuu vapaampi karavanaus Etelä-Euroopassa? Lue ajatuksiani täältä. 
 • Etenkin Etelä-Euroopassa on helpppoa liittyä samanhenkisten matkailijoiden joukkoon surffirannoilla ja luonnon helmassa. Tästä jutusta saattaa olla hyötyä, jos suunnittelet matkaa leirintäalueiden ulkopuolelle.
 • Kaipaatko inspiraatiota matkailuautoiluun kotimaassa? Tässä jutussa esittelen kuusi luontokohdetta, joihin on helppoa karavaanata.
 • Matkapäiväkirjani Euroopan matkalta, faktoineen ja fiiliksineen, löytyy täältä.
 • Haluatko asua paketti- tai matkailuautossa? Lue tämä artikkeli Seikkailijattarissa.
 • Mitä varusteita tarvitsee pakettiautossa asuva? Mitkä ovat tärkeimmät varusteet? Inspiroidu tässä jutussa, Seikkailijattarissa.

Lue myös: Maitse matkailun ABC

Scroll to Top