Matka mahdollisimman lähelle

Kuinka pitkälle pitää matkustaa, että kyseessä on matka? Onko kotimaassa tehty matka edes oikea matka ja lasketaanko se matkaksi? Voisiko eräänlaiselle matkalle lähteä, jos astuisi ainoastaan ulos kotiovestaan? Tartuin Timo Wildernessin Travel near/neighbour challenge -haasteeseen ja matkustin mahdollisimman lähelle.

Välillä tuntuu, että matkan merkityksellisyys määrittyy matkakohteen etäisyyden sekä eksoottisuuden mukaan. Oletettavasti vastaiskunakin tälle suureelliselle ajatusmaailmalle eräs Turkin purjehduksella mukana ollut seikkailija heitti ilmoille haasteen mahdollisimman lähelle matkustamiseen liittyen.

Minut on henkilökohtaisesti, ”valmiiksi hieman outona tyyppinä”, haastettu tempaukseen nimeltä ”#neighbourchallenge”. Haasteen tarkoituksena on tehdä matka mahdollisimman lähelle. Tässä haasteessa matkataan suuri sinne, minne omasta kotiovestaan ulos astuessa päätyy, tarkemmin sanottuna naapuriin.

Tämä videoita hauskalla tavalla väsäävä seikkailija, Timo Wilderness, meni ja pimpautti omien kerrostalonaapuriensa ovikelloja ja kutsui itsensä kahvittelemaan täysin tuntemattomien ihmisten luokse. Haasteessa tutustutaan uusiin ihmisiin ja matkustetaan mahdollisimman lähelle. Kyllä, matka toisen ihmisen kotiin voi olla myös suuri matka ja suurenmoinen seikkailu.

Olen vasta muutama kuukausi sitten muuttanut uuteen kotiin. En juurikaan tunne naapureitani, mutta haasteen innoittamana aion mennä ja kolkutella naapureideni ovelle. Tämän kolkuttelun aika tulee pian, mutta nyt aloitan osuuteni haasteesta hieman toisella tavalla. Aloitan sen kertomalla eräästä merkityksellisestä kohtaamisesta.

Haasteen tarkoituksena on tehdä matka mahdollisimman lähelle.

Matkusta lähelle, travel near — tutustu naapuriisi

Meillä on matkailuauto, sen te jo tiedätte. 25 vuotta vanhalla matkailuautolla oli omistaja ennen meitä, luonnollisesti. Ostimme auton autokaupasta ja auton ohjekirjan mukana saimme muistiinpanolapulle kirjoitetun puhelinnumeron ja miehen nimen, auton edellisen omistajan tiedot.

Auton kanssa on ollut hieman haasteita ja muistin tuon keltaisen, numerolla varustetun lappusen. Ehkä siitä olisi apua. Soitin ja puhelun päätteeksi olin sopinut autoon liittyvän tapaamisen kyseisen vanhan herran kanssa. Hän lupasi tulla auttamaan auton kanssa ja pyysi keittämään kahvit vastapalvelukseksi. Kiinni veti!

Uusi tuttavuus

Tämä mieleltään nuori, mutta elämänviisas 78-vuotias mies marssi kotiini kahville. En arvannut päätyväni erääseen kiinnostavimmista keskusteluista pitkiin aikoihin. Tämän parin (tai muutaman) tunnin kahvittelun aikana täysin vieraan ihmisen kanssa kuuntelin tarinoita hyvän elämän avaimista, matkoista ja elämästä sodan aikaan.

Kuulin tarinoita sodasta, rakkaudesta, terveellisestä elämästä ja siitä, kuinka tämä elinvoimainen mies farkkutakissaan ja ruutupaidassaan joogaa monta kertaa viikossa. Näin kuvan hänestä päälläseisonnassa.

Yksi ihminen, yksi kohtaaminen ja niin paljon viisautta. Niin paljon elettyä elämää ja niin monta seikkailua.

Kuulin horoskoopistani ja minun olemukseni viestittämistä asioista. Kuulin totuuksia. Kuinka tuo vieras ihminen osasi lukea minua kuin avointa kirjaa ja miten ihmeessä juuri tuo ihminen marssi ovesta sisään?

Hän kertoi matkasta, jonka hän on lapsena taittanut tullessaan sota-aikana Viipurista Helsinkiin. Hän kertoi puutalojen yllä lennelleistä pienkoneista, jotka etsivät pommeille sopivia paikkoja. Hän kertoi toimineensa sodan jälkeisessä Helsingissä lähettinä jo 10-vuotiaana ja vieneensä paketteja perille aikana, jolloin autoja ei juurikaan ollut.

Hän kertoi rakkaustarinoita; omiaan ja muiden. Hän kertoi ihmisen ja eläimen välisistä kohtaamisista ja siitä, kuinka oli Marokossa matkallaan saavuttanut vihaisen kulkukoiralauman johtajan luottamuksen ja siitä, kuinka hän on musisoinut Floridassa suomalaisten omistamassa salakapakassa.

Yksi ihminen, yksi kohtaaminen ja niin paljon viisautta. Niin paljon elettyä elämää ja niin monta seikkailua. Tämä ihminen on (tai oli) minulle täysin tuntematon ja vaikka hän ei olekaan naapurini, otan tämän meidän kahvittelun naapurihaasteeseen mukaan. Tämä ihminen olisi voinut olla naapurini, hän oli minulle täysin uusi tuttavuus. Hän oli vieras ihminen, jolle avasin kotini oven, johon päätin luottaa ja joka ansaitsi nuo tunnit aikaani ja täyden luottamukseni.

Tällaisia kohtaamisia maailma tarvitsee. Tällaisia arkipäivän ihmeitä ei ole koskaan liikaa tässä kiireisessä maailmassa, jossa naapureille ei välttämättä edes moikata. Entäs, jos sinun naapurissasi asuukin ihminen, jolla on tarina kerrottavanaan – tarina, joka juuri sinun kuuluu kuulla?

Haaste on virallisesti heitetty ilmoille. Take it or leave it!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.