Langkawi

Langkawi – aktiivisen luontoihmisen unelmakohde

Malesian Langkawi ei ollut koskaan saavuttanut korkeaa sijoitusta unelmieni matkakohteiden listalla. Kun sitten viimein päädyin Langkawille, en olisi arvannut, että matka veisi minut paikkaan, jossa voisin kuvitella asuvani ja jolle menettäisin sydämeni.

Mielikuvien Langkawi

Ennen matkaani Malesian Langkawille kuvittelin matkaavani kauniille saarelle. Kuvittelin paikan yhtenä saarena, vaikka fakta on, että Langkawi on vain yksi alueen 99 saaresta. Kuvittelin rantaresortteja ja helppoa, tuotteistettua matkailua. Niitäkin ja sellaistakin Langkawilta löytyy, mutta Langkawin saari on myös paljon muuta, niin paljon muuta. Paras Langkawi täytyy osata löytää.

Langkawi

Langkawi Malesia

Langkawi Malesia vinkit

Langkawi

Langkawi Malesia

Kuvittelin pitkälle kehittynyttä turismia, joka monesti tarkoittaa tietynlaisen aitouden katoamista. Yllätyin positiivisesti löytäessäni Langkawilta kanoja takapihoilta, lehmiä ylittämässä teitä ja vesipuhveleita laiduntamassa pelloilla. Yllätyin paikallisten ihmisten ystävällisyydestä ja kiinnostuksesta muukalaisia kohtaan ilman, että minut nähdään Otto-automaattina. Lapset heiluttelivat ja moikkailivat teiden varsilla, kun huristelin vuokraskootterilla menemään pitkin pääsaaren hyväkuntoisia teitä. Skootterin vuokraus onkin paras tapa kokea Langkawin pääsaari. Muista poiketa pääväyliltä.

Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Mitä tehdä ja nähdä Langkawilla?

Langkawi rannat.

Langkawilla on vuoristoa, viidakkoa ja paratiisirantoja

Langkawi teki vaikutuksen kauneudellaan ja monipuolisuudellaan. Suuri osa saariryhmästä on luonnonpuistoa. Vehreitä ja kallioisia saaria, tippukiviluolastoja ja mangrove-metsikköä. Maisema vaihtelee saaren keskiosan vuoristosta villiin viidakkoon ja hiekkarannoissakin on valinnanvaraa; jopa hiekan väri vaihtelee keltaisesta valkoiseen ja mustaan.

Langkawi

Langkawi

_MG_9948

Luonnonpuiston alueelle täytyy palkata joko oma venekuski tai toisena, helpompana vaihtoehtona, voi osallistua järjestetyille retkille. Langkawin Geopark on ehdottomasti kokemisen arvoinen, useampana kuin yhtenä päivänä. Suosittelen harkitsemaan retkeä autiolle saarelle.

Langkawi geopark, tyttö veneretkella.

Saaren paras näkymä on ehdottomasti Gunung Rayan huipulta. Vuokraskootterilla pääsee kätevästi paikan päälle oman aikataulun mukaan. Kannattaa harkita auringonlaskun katsomista vuoren huipulta, jossa on myös näköalatorni. Gunung Rayalta näkee hyvin Thaimaahan asti. Toinen näköalapaikka on kondolihissimatkan päässä.

_MG_9991

Gunung Raya

_MG_0059

_MG_9810

Langkawi on luontoihmisen paratiisi

Kuten sanottu, Langkawin monipuolinen luonto on paikan vetonaula. Itse suosittelen Langkawia nimenomaan aktiivisille ihmisille, jotka nauttivat luonnosta. Vaikka koko loman voisi helposti viettää rannoilla loikoillen, Langkawilla ei tarvitse kokea tylsiä hetkiä. Vaihtoehtoja riittää viidakkoretkistä elämyspuistoihin, krokotiilifarmista kuumiin lähteisiin, hedelmäretkestä carting-autoiluun ja riippuliitoon. Jokaiselle vauvasta vaariin löytyy jotakin kiinnostavaa, eikä ajan tarvitse köydä pitkäksi – ellet halua juurikin sitä.

Sky Trex Langkawi

Gemalai village

_MG_9307

Siistiä ja turvallista

Langkawi on helppo ja turvallinen matkakohde. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja liikenne on rauhallista. Useat ihmiset puhuvat edes auttavasti englantia ja jopa illalla uskaltaa liikkua ulkona melko hyvillä mielin. Tietysti järki täytyy olla päässä, se nyt on sanomattakin selvä asia.

_MG_8405

Langkawin eläimet

Luontoihmisellä riittää ihmeteltävää Langkawin alueen saarilla. Kahta eri lajia apinoita näkee helposti, samoin eksottisia lintuja sarvinokkalinnuista kotkiin. Luontoretkiä löytyy moneen lähtöön oikeista viidakkoretkistä helpommille luontoretkille. Lepakkoja, hämähäkkejä, liskoja ja viittä eri lajia liitäviä eläimiä. Langkawila asuttaa monenkirjava joukko erinäköisiä vipeltäjiä. Onnekas tosin saa olla, jos haluaa bongata esimerkiksi liitävän käärmeen liidossaan. Liitäviä lemureja sen sijaan on helppo nähdä ammattimaisen oppaan johdolla helposti. Jopa National Geographicin kuvausryhmä on matkustanut Langkawille tämän lepakon ja chincillan välimuodon bongaamisen toivossa ja kyllä he niitä löysivät, suoraan hotellinsa ulkopuolelta.

langkawin eläimet

_MG_8422

IMG_9387

_MG_8444

langkawin linnut

Langkawi ja täydelliset rannat

Langkawin tunnetuin ranta on nimeltään Pantai Cenang. Pantai onkin hyödyllinen sana osata, mikäli rannoista tykkää. Cenangin rannan alueelta löytyvät kaikki palvelut yöelämästä ravintoloihin ja monenkirjaviin matkanjärjestäjiin sekä ostoskeskuksiin. Cenangin ranta on aikaisia aamuja lukuunottamatta turhankin vilkas. Itse viihdyin paremmin aivan Cenangin lähistöllä sijaitsevalla, hiljaisemmalla, Tengahin rannalla.

Langkawin paras puoli on hiljaiset rannat, joilla saa olla aivan yksin; ne pitää tosin löytää. Yleisistä rannoista ehdottomasti kaunein on saaren pohjoisosan Tanjung Rhu. Tanjung Rhun rantaa kauniimpaa rantaa saa maailmasta etsiä, etenkin auringonlaskun aikaan. On hyvä tietää, että ranta on osittain hotellin omistuksessa. Tämä onkin jopa haaste nykypäivän Langkawilla, hotellit kun valloittavat monet rannat. Virallisesti tosin hotelli ei voi omistaa rantaviivaa ja kaikilla pitää olla mahdollisuus nauttia rannasta. Ongelma on, miten rannalle pääsee, jos sen edessä on hotellii. Myös hiljaiset autiorannat ovat upeita, ne löytyvät etsimällä. Ehkä palkkaat itsellesi jopa venekuskin?

Langkawi ei ole paras kohde sukeltajille tai snorklailijoille. Rannoilla uiskentelee jonkin verran (välillä paljonkin) meduusoja, joiden kanssa kukaaan ei halua tehdä turhan läheistä tuttavuutta. Näkyvyys ei myöskään ole taattu, joten sukeltamaan kannattaa lähteä vaikka päiväretkellä Thaimaan puolelle, ovathan Thaimaan eteläiset saaret vain parin tunnin venematkan päässä. Surffaukseenkaan Langkawi ei oikein sovellu, paitsi ilmeisesti sadekauden aikaan silloin tällöin. Surffaamaan lähtisin mieluummin vaikka suhteellisen läheiselle Indonesian Sumatralle.

_MG_0191

_MG_0160

Langkawi – vesiputosten mekka

Langkawilla on useita tunnettuja ja vähemmän tunnettuja vesiputouksia. Salatummat saattaa löytää etsimällä tai paikallisilta kysymällä, mutta tunnetuimmille ja vilkkaammille on helpoin suunnata. Vesiputoukset ovat parhaimmillaan sadekaudella, mutta osassa putouksia virtaa vettä ympäri vuoden. Putoukset on merkattu kaikkiin turistikarttoihin ja monet niistä ovat helposti saavutettavissa ja niiden ympäristössä on jopa grillikatoksia.

Majoitusta moneen lähtöön

Majoitusvaihtoehtoja löytyy hulppeista rantaresorteista majatalojen kerrossänkyhuoneisiin ja kotimajoitukseen, jopa telttamajoitukseen. Matkata voi ryhmissä tai omin päin, turistijoukoissa tai kaukana kaikesta turismista. Majoitukseen palaan tarkemmin erillisessä jutussa, mutta reppureissaajille parhaat vaihtoehdot löytyvät Cenang beachin alueelta, kylän puolelta. Langkawilta on turha etsiä Thaimaassa yleisiä rantamökkejä, niitä ei vain ole. Palaan majoitukseen ja omiin kokemuksiini vielä erillisessä jutussa.

Lukuvinkki: Lue juttu öistäni Sheraton-resortissa täältä.

_MG_9813

Muslimimaa ei ole paras paikka bileturistille

Langkawi ei ole bilettäjän paratiisi. Muun Malesian tavoin Langkawin asukkaat ovat muslimeja. Alkoholia löytyy esimerkiksi kiinalaisten ylläpitämistä paikoista, mutta itse lähtisin bilelomalle mieluummin esimerkiksi naapurimaahan, Thaimaahan. On jopa positiivinen asia, että Langkawilta puuttuu humalassa örveltävät turistijoukkiot. Muutamia mukavia rantabaareja ja hieman menevämpääkin menoa tietysti löytyy etenkin Cenangin rannan alueelta, mutta Langkawin viehätys piilee aivan muualla kuin yöelämässä. Sitä paitsi, juhlia voi kotonakin.

Ruokaa ja shoppailua

Langkawin saarella järjestetään joka ilta yömarkkinat. Paikka vaihtelee päivän mukaan ja kannattaa ottaa selvää, missä markkinavilinä minäkin päivänä on. Mene markkinoillle tyhjällä vatsalla, sillä tämä tapahtuma on herkuttelijan taivas. Myös shoppailut kannattaa jättää markkinoille, sillä hinnat ovat aivan eri luokkaa kuin turisteille suunnatuissa kaupoissa. Yömarkkinat ovat paikallinen juttu, aidointa paikallista kulttuuria. Malesiassa ei tingitä, hinnat ovat yleensä aina ilmoitettu virallisesti ja turisteille pätevät samat hinnat kuin paikallisillekin.

Langkawi ja hintataso

Langkawin saari on verovapaata aluetta. Malesia on esimerkiksi Indonesiaa hieman kalliimpi maa, mutta Europpaan verrattuna todella halpa. Paikallista ruokaa saa teiseb varsien ravintoloista jopa eurolla tai parilla, mutta turisteille suunnatuissa paikoissa saa maksaa hieman enemmän. Majoituksessakin hinnoissa on suuria vaihteluita. Halvimmillaan voi löytää jaetun huoneen noin seitsemällä eurolla, mutta aina voi valita myös monen sadan euron resortin. Itse löysin mieleisen majapaikan noin 13:lla eurolla.

Skootterin vuokra sen sijaan oli hieman alle kymmenen euroa päivässä. Eurolla täytetyllä bensatankilla ajelee jo puoli päivää. Malesia on erittäin kehittynyt järjestäytyneessä turismissa. Järjestettyjen retkien hintataso vaihtelee parista kymmenestä eurosta aina lähes sataan euroon; riippuu siitä, mitä tekee.

Miten Malesian Langkawille pääsee ja milloin kannattaa mennä?

Langkawi sijaitsee lähellä päiväntasaajaa ja ilmasto on täydellinen, ainakin minun mielestäni. Lämpöä riittää ympäri vuoden, mutta paras aika matkata saarille on Suomen talven aikaan, jolloin on kuivakausi. Toisaalta sadekausi ei tarkoita aamusta iltaan sadetta joka päivä.

_MG_9360

_MG_9302

_MG_9025

_MG_8645

Langkawille voi lentää esimerkiksi Kuala Lumpurin kautta. Jatkolento Malesian pääkaupungista kestää tunnin. Itse lensin saarille Turkish Airlinesin lennoilla Istanbulin kautta. Turkkilainen lentoyhtiö on loistavan maineensa veroinen ja vaihtoajat ovat inhimilliset. Kannattaa myös harkita pientä parin päivän stop over-pysähdystä ihanassa Istanbulissa esimerkiksi takaisin tullessa. Kuvittele pitkien lentojen välissä vaikka visiitti turkkilaiseen kylpylään, hamamiin. Aiemmin Langkawille on järjestetty myös pakettimatkoja, tällä kaudella se ei ilmeisesti ole ollut suomalaisten matkanjärjestäjien listoilla.

Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Miten löytää halvat lennot?

Ideoita tekemiseen Langkawilla:

 • auringonpalvontaa ja näkinkenkien poimintaa Tanjung Rhu -rannalla
 • mangrove-retki
 • riippuliitoa veneen perässä
 • skootteriretki Gunung Raya-vuorelle
 • yömarkkinat Kuahissa lauantaina
 • auringonlaskuristeily
 • retki autiolle saarelle/rannalle
 • paikalllista ruokaa lentokoneen kiitoradan ja meren välissä -pyörän vuokraus ja Cenang beachin viereisen, paikallisen kylän tutkiminen
 • luontoretki illalla esimerkiksi Datai-hotellin järjestämänä
 • jetski-saarihyppelyretki
 • melontaa Pregnant Maiden-saaren järvellä
 • vesiputouksilla vierailu
 • hedelmäfarmi
 • carting-autoilu
 • ratsastusretki
 • viidakkoretki

Lukuvinkki: Jos haluat tietää lisää, katso myös muut juttuni Langkawista täältä. Vierailin Langkawilla uudelleen vuonna 2019, miten saari oli muuttunut ja muita vinkkejä sekä ajatuksia Langkawilta pääsee lukemaan täältä.

 

6 ajatusta aiheesta “Langkawi – aktiivisen luontoihmisen unelmakohde”

 1. Pystyn samaistumaan tunneskaalaasi täysin; pelkäsin Langkawin olevan tursimilla pilattu Aasian Gran Canaria, mutta lopputulema olikin se, että rakastuin saareen ja sen monipuolisuuteen palavasti ja se nousi ykköseksi ”paikat jonne haluaisin muuttaa” -listallani.

  Joten KIITOS tästä postauksesta, tämän luettuani sain rohkeuden varata Langkawille viiden päivän matkan, joka osoittautui yhdeksi parhaista kohteista, jossa olen käynyt.

  Lähiaikoina kirjoitan vielä keskeneräiseen blogiini Katri is OOO vähintään kahden postauksen jutun Langkawista. Lisäksi jään ehdottomasti seuraamaan blogiasi – ainakin tämän jutun perusteella meillä on kovin samanlaisen motiivit matkustaessa 🙂

  1. Langkawilla voi elää kovin monenlaisella budjetilla. Paikallisilla markkinoilla herkuttelee muutamalla eurolla, turistipaikoissa aterian hinnaksi voisin arvioida hieman alle kymmenen euroa. Söin itse tosi monen hintaista ruokaa. Langkawilla voi elää edullisestikin, kunhan menee hieman paikallisempii paikkoihin. Niissä myös ruoka aina parempaa!

 2. Hmm, tästä tuli kuume Langkawille. Me ollaan kyllä oltu siellä muutama vuosi sitten, mutta se oli yli kolmen kuukauden reissaamisen päätepysäkki, eikä yksinkertaisesti jaksettu edes lähteä tutkimaan saarta sen kummemmin. Löhöiltiin vaan rannalla ja poolilla. Jäi oikeastaan koko paikka pitkälti näkemättä, joten kyllähän se vaatii toista visiittiä!

  1. Urbaanilaura

   Langkawilla on todellakin paljon muutakin tarjottavanaan, kuin minkä moni tietää. Suosittelen lämpimästi! 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.