malediivit omatoimisesti

Malediivit omatoimisesti – mahdollista vai ei?

Voiko Malediiveille matkustaa omatoimisesti vai onko paratiisimainen saariryhmä vain resort-lomailijoiden mekka? Mikä mahdollisti paikallisten osallistumisen turismin rahavirtoihin?

Malediivit, sehän on se joku saariryhmä siellä jossakin kaukana. Se tulee kuulemma uppoamaan jossakin vaiheessa. Vesi siellä on turkoosia ja hiekka valkoista. Sinne matkustetaan häämatkalle tai muuten vain jollekin erityiselle lomalle, ehkä kerran elämässä jos sitäkään. Siellä on niitä veden päälle rakennettuja mökkejä, jollaisen lattia saattaa olla jopa lasista tehty. Kallis se paikka on, sitä se on. Omatoimimatkalle sinne ei matkusteta, se on enemmänkin tehty sellaisille niin sanotuille ökyileville turisteille.

Tuo on monen meistäkin mielikuva Malediiveista. Se oli minunkin mielikuvani noista kaukaisista saarista ainakin vielä ennen parin kuukauden takaista omatoimimatkaani noille Intian valtameressä, Sri Lankan eteläpuolella sijaitseville saarille. Haluatko kuitenkin kuulla salaisuuden? Osa luulemastasi on täyttä puppua.

Malediivit omatoimisesti – mahdollista?

Reosrt-mielikuvasta osa on kyllä totta, mutta Malediivit on myös paljon muuta. Malediivien matkailussa tapahtui käännekohta, kun muutama vuosi sitten tehty lakimuutos mahdollisti turismin myös paikallisilla saarilla. Aiemmin turismi keskittyi vain ja ainoastaan yksityisomistuksessa oleville resort-saarille ja tuolloin lomailu Malediiveilla oli juurikin mielikuvamme mukaista.

Päädyin Malediiveilla kiinnostavaan poliittiseen keskusteluun, joka avasi minulle aivan uuden maailman. Sain tietää asioita, joita en olisi tullut edes ajatelleeksi, mutta jotka saivat minut miettimään tuota valtiota myös hieman toisesta näkökulmasta. Tuon keskustelun yksityiskohtiin en uskalla mennä, kehotan vain teitä ottamaan asiosta hieman selvää ja mainitsen sanan korruptio. On paljon, mitä me emme uutisissa kuule.

Malediivit omatoimisesti

Malediivien turismin valta-asetelma

Vaikka en poliittisiin aiheisiin sen syvemmin menekään, kerron lähihistoriasta oleelisimmat lyhyesti. Malediiveilla oli pitkään sama presidentti. Valta vaihtui ja tällä hetkellä vankilassa istuva nuori ja uudismielinen presidentti (tällä hetkellä vallassa on edellisen veli) sai lyhyen hallintakautensa aikana aikaiseksi suuria muutoksia. Hän mietti uudistusta paikallisveneiden verkostoon ja oli huolestunut ympäristöasiosta ja saikin osan suunnitelmistaan jo aluille, kunnes suunnitelmat laitettiin jäihin.

Hän istuu nyt vankilassa pitkää tuomiotaan omatoimimatkailijoiden suosimalla Maafushin saarella, jossa itsekin vietin aikaa omalla reissullani. Vankila paratiisisaarella ei taida olla vankiloista se kaikken kauhein, ainakaan toivon mukaan. Kuulin myös, että suurin osa muista vankilassa lusivista on nuorehkoja miehiä, joiden rikos liittyy useimmiten huumausaineisiin.

Malediivien omatoimimatkailu mahdollistui vasta muutama vuosi sitten, mutta miksi?

Yksi vankilassa istuvan presidentin aikaansaannoksensa mahdollistaa tänä päivänä omatoimimatkailun Malediiveilla. Hänen ansiostaan paikalliset voivat nykyään hyötyä turistien tuomista rahavirroista, he ovat voineet päästä mukaan bisnekseen avaamamalla majataloja paikallisten asuttamille saarille. Aiemmin paikallinen väestö ei juurikaan hyötynyt turismista, raha virtasi vain ja ainoastaan niille, joilla sitä jo on enemmän kuin tarpeeksi ja usein jollain tavoin ulkomaisten omistajien kautta vain muutamiin paikallisiin taskuihin.

Yksi hänen aikaansaannoksensa mahdollistaa tänä päivänä omatoimimatkailun Malediiveilla.

Uudesta (vankilassa istuvasta) presidentistä ollaan muslimivaltiossa montaa mieltä, mutta hänen aikaansaannoksensa ovat meidän omatoimimatkaajien kannalta taivaallisia. Lyhyesti ja ytimekkäästi loistavat uutiset ovat: Malediiveille voi matkustaa nykyään omatoimisesti ja edullisesti!

Malediiveillä voi elää myös pienellä budjetilla

Edullisin syömäni ateria (kalaa ja riisiä) maksoi alle neljä euroa, kyyditykset paikallisveneillä maksoivat noin euron verran ja meidän kiva majapaikkamme maksoi aamiaisineen alle 30 euroa henkilöltä. Mikä parasta, paikallinen väestö saa oman siivunsa turismin tuloista, jos turistit matkaavat myös paikallisille saarille. Paikalliset ovat voineet työllistää itse itseään ja täten esimerkiksi kouluttautuminen on helpottunut. Tämä on erittäin positiivinen muutos!

Tämän hieman kriittisenkin informaation jälkeen päästäänkin niihin kevyempiin Malediiveihin liittyviin aiheisiin. Nyt on ainakin yksi myytti murrettu. Malediivit on kuin onkin aivan täydellinen omatoimimatkakohde – jopa reppureissubudjetilla!


LUKUVINKKI x 2: Tutustu Malediivien pääkaupunkiin täällä ja tutustu resort-kokemukseeni täällä.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.