Male - Malediivit

Malé – Malediivien rosoinen pääkaupunki

Malediivit – mitä edes tiedät tuosta saarivaltiosta? Kovinkaan moni meistä ei tiedä edes Malediivien pääkaupungin nimeä. Pääkaupungin nimi sattuu olemaan Malé ja nyt vien teidät virtuaalimatkalle tuohon tiheään asuttuun kaupunkiin, josta et löytäisi yhtäkään kadunpätkää, jonka varteen ei ole parkkeerattu skootteria.

Ennen Malediivien seikkailuani minua kehotettiin välttämään tuon saariryhmän pääkaupunkisaarta. Kuulin kapeista kujista, ruuhkista, rumuudesta ja tylsyydestä. En kuullut tuosta kaupungista ainuttakaan positiivista asiaa ja varauduin pahimpaan.

Ehkä se, etten odottanut Malélta yhtikäs mitään sai aikaan positiivisen yllätyksen. Kyseessä ei missään tapauksessa ole kaunis kaupunki, mutta se on aivan omanlaisensa. Se on kaupunki, jota ei voi verrata mihinkään muuhun maailman kaupunkiin ja kai sellaista ainutlaatuisuutta meistäkin moni etsii matkoillaan.

Malé

Malé

_MG_7888

_MG_7889

_MG_7898

Malén saari on tiheään asuttu ja ruuhkainen

Saari on pieni ja tiheään asutettu. Alueen pinta-ala on vain 5,8km² ja asukkaita tuolle pienelle maapläntille on saatu mahtumaan yli 150 000. Kuvittele tämän jälkeen ehkä jokaiselle täysi-ikäiselle asiakkaalle skootteri, kuvittele kapeat kadut ja Pikku-Huopalahden monimuotoisia rakennuksia muistuttavia taloja. Malé todellakin on aivan omaa luokkaansa.

Malén omanlainen tunnelma

Kiertelin kaupungissa vain joitakin tunteja ja oma seikkailuni oli vain pieni pintaraapaisu Malediivien kaupunkielämään. Hintataso lähentelee paikoitellen Euroopan hintatasoa ja Malésta löytyy myös hienoja ravintoloita ja modernia elämää. Kontrasteja tässä kaupungissa riittää!

Joka puolella on jotakin katseltavaa ja ihmeteltävää. Kaupunki on täynnä elämää.

Katujen tunnelma on kovin aasialainen, kaoottinen. Siellä täällä huristelee skoottereita ja jokaisen kadun kulmaan on parkkeerattu kymmeniä kaksipyöräisiä kulkuneuvoja. Skoottereilla ajavat lähinnä miehet ja muutenkin kaupunkin tuntui olevan täynnä miehiä. Siellä täällä näkyi myös lähinnä hunnutettuja naisia, kyseessähän on muslimimaa.

_MG_7901

_MG_8483

_MG_8484

_MG_8485

Yksin liikkuva nainen herätti huomiota ja kierrellessäni vain hetken omillani poikaystäväni ollessa ostamassa meille venelippuja, sain seurakseni monen monta kiinnostunutta kulkijaa eli uteliasta miestä. Miesten ensimmäinen kysymys on yleensä ”Mistä olet kotoisin?”. Kysely jatkuu nimen tiedustelulla ja viimeistään kolmas kysymys on utelu sosiaalisesta statuksesta ”Naimisissa?”. Viimeiseen kysymykseen vastaan poikkeuksetta myöntävästi, sillä valkoisella valheella välttää usein lisäkysymykset.

Mitä Maléssa sitten kannattaa tehdä?

Yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä onkin valtava moskeija, Friday Mosque. Toinen suositeltava turistinähtävyys on kalatori, jossa ihmeteltävää (ja kalanhajua) riittää. En sitten suosittele vierailua kalatorilla flip-flopeissa, vink vink vain.

_MG_8487

_MG_8501

_MG_8510

_MG_8488

Näiden tunnetumpien nähtävyyksien lisäksi suosittelen kaduilla haahuilua. Kadut ovat vuorotellen värittömiä ja värikkäitä. Seiniin on kiinnitetty roskapusseja ja pakokaasu haisee. Sisäpihat ovat kauniita, niitä kannattaa silmäillä. Jonkun kadun päädyssä saattaa olla oleskelutila, jossa voi pelata pöytäpelejä. Pelejä pelaavat lähinnä miehet. Joka puolella on jotakin katseltavaa ja ihmeteltävää. Kaupunki on täynnä elämää.

_MG_7878

_MG_7866

Vaikka Malé sijaitsee saarella, uimarantakulttuuria muslimimaan pääkaupungissa ei ole. Kaupunkiin on tehty yksi keinotekoinen hiekkaranta, jossa tosin uima-asussa pulikointi on kielletty. Vaatteet päällä siis veteen, jos uida haluat.

Uskonto rajaa myös alkoholin nauttimista ja tarjoilua, joten älä edes kuvittele meneväsi katselemaan merta olut kädessä – ellei se sitten ole alkoholiton sellainen. Alkoholittomuudessa on ehdottomasti omat hyvät puolensa ja uimaranta täysissä vaatteissa kylpevine vesipetoineen on hauska elämys.

_MG_8490

_MG_8489

_MG_8491

_MG_8493

_MG_8494

Kaupungissa voi liikkua taksilla tai tarpeen vaatiessa voi hypätä lava-auton lavalle ja sopia kuskin kanssa sopivan hinnan. Lava-autot ovat yleisiä Maléssa ja kuuluvat katukuvaan oleellisesti. Mekin hyppäsimme kantamuksinemme sellaisen lavalle, kun jalat eivät enää kantaneet.

Vaikka olenkin samaa mieltä muiden kanssa Malén kauneudettomuudesta, suosittelen kaikille tuonne päin matkaaville edes pientä visiittiä Malediivien pääkaupunkiin. Se on kovin erilainen kuin mielikuvien Malediivit. Yksi päivä riittää paikkojen tutkimiseen, sen jälkeen kannattaa jo suunnata niille oikeille paratiisisaarille.

_MG_8498

_MG_8504

_MG_8505

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.