Maassa maan kielellä: Testissä WordDive-kielikurssi

Minkä kielen haluaisit oppia, jos saisit valita minkä vain? Entäs jos kielten opiskelu olisikin hauskaa? Eikö olisi hyödyllistä osata sanoa edes sana tai kaksi lomakohteen paikallisella kielellä? Worddive on ohjelma, joka tekee sen helpoksi.

* Kaupallinen yhteistyö: WordDive.

Osaan sanoa kymmenellä kielellä kiitos, osaan hyvää uutta vuotta toivottaa. Näin laulaa Jonna Tervomaa ja tämä on omalla kohdallani melkein paikkansa pitävä sanoitus. Olen aina halunnut uuteen maahan matkatessani osata edes muutaman sanan paikallisella kielellä. Se helpottaa kommunikaatiota monessa tilanteessa ja koen muutenkin kohteliaana osata sanoa edes kiitokset ja heipat paikallisella kielellä.

Kielten opiskelu on aina ollut minulle mieluisaa puuhaa. Voisin kai sanoa, että minulla on hyvä kielipää. Opin englannin äidinkieleni kaltaiseksi kieleksi viettäessäni vaihto-oppilasvuotta Yhdysvalloissa. Koulussa opiskelin saksaa ja ruotsia. Vasta vuosia myöhemmin löysin merkityksen pitkälle saksan kielen opiskelulle rakastuessani Berliiniin. Sielläkin ollessani pyrin nykyään hoitamaan edes ravintolassa asioinnin paikallisella kielellä eli saksaksi. Olen myös muun muassa joutunut sopimaan sähkösopimuksen saksaksi ja juttelemaan niitä näitä ystäväni isän kanssa, auf Deutsch tietenkin.

Suoritin kampaamokoulun työharjoittelujaksoista yhden Italiassa, Palermossa. Tuossa kampaamossa kukaan ei puhunut englantia ja jouduin sönköttämään edes muutamia sanoja italiaksi, että pystyimme kommunikoimaan. Välillä selasin sanakirjaa, Internet ei ollut tuolloin niin helposti saatavilla. Kai sitä jotain tuli opittua siitäkin kielestä, sillä nykyään ymmärrän jotakin italiasta yllättävänkin hyvin. Ymmärsin muun muassa Italiassa sohvasurffatessani, mitä surffi-isäntäni isoäiti minulta kysyi italiaksi. Se oli hieno tunne se.

image

Rakkain kieli on espanja

Sitten on vielä se kieli, joka on lähinnä sydäntäni. Tuo kieli on espanja. Espanja on kieli, joka kuulostaa korvissani kauniilta. Tuota kieltä kuullessani koen olevani kotona. Espanjan kielessä on vain sitä jotakin. Jostakin syystä olen myös kuvitellut, että saatan jonakin päivänä asua jossakin espanjan kielisessä maassa.

Sitten on vielä se kieli, joka on lähinnä sydäntäni.

Opiskelin vaihto-oppilasvuonna pari kurssia espanjaa. Opiskelin espanjaa englanniksi. Tuon pienen ja alkeellisen opiskelun jälkeen päädyin kuukaudeksi töihin Espanjan Tarragonassa sijaitsevaan rantakahvilaan, jossa kuvittelin pärjääväni englannilla. Väärin kuviteltu. Jouduin ottamaan tilauksia vastaan lähinnä ranskaksi ja espanjaksi, kumpaakaan kieltä periaatteessa osaamatta.

Halusin oppia lisää espanjaa ja olin myös aivan rakastunut Barcelonaan. Ah, Barcelona. Päätin muuttaa neljäksi kuukaudeksi tuohon leppoisaan kaupunkiin. Puolet ajasta hengailin, puolet olin harjoittelijana paikallisissa kampaamoissa. Altistuin espanjan (ja katalaanin) kielelle jatkuvasti ja tykästyin tuohon kieleen entistä enemmän. Sitten oli vielä se espanjalainen poikaystävä (tai mikä lie lomaromanssi se nyt olikaan), joka ei juurikaan osannut englantia. Opin hänen seurassaan espanjaa yllättävänkin hyvin. Pakon edessä ja motivoituneena sitä näköjään oppii parhaiten.

Testissä Worddive

Jonkin aikaa sitten minuun otettiin yhteistyön saralla yhteyttä suomalaisesta online-kielikursseja tarjoavasta firmasta, WordDive:sta, en epäröinyt lähteä mukaan *yhteistyöhön. Tehtävänäni olisi opiskella uutta kieltä heidän palkitun ohjelmansa kautta. Mikä ettei. Kyllä, si, yes, oui, ja.

worddive

Barcelonan kesästäni on nyt aikaa jo kymmenisen vuotta ja jo jonkin verran kehittynyt espanjan kielitaitoni on ruostunut. Tiedätte kyllä, että elämääni marssi noin vuosi sitten uusi syy palautella mieleeni tuota rakastamaani kieltä – se espanjalainen tyyppi. Tämä espanjankielinen poikaystävä (jonka kanssa kommunikoimme lähinnä englanniksi) on loistava syy ottaa itseäni niskasta kiinni ja ottaa espanjan kieli haltuun paremmin kuin koskaan.

WordDive on suomalaisten kehittämä mobiilisovellus, jossa oppimiseen käytetään monia aisteja. Vaikka valikoimassa olisi ollut eksoottisia kieliäkin japanista kiinaan, halusin ehdottomasti silti valita opiskelujeni kieleksi espanjan. Samalla houkuttelin espanjalaisen poikaystäväni aloittamaan taistelun ei-niin-helpon suomen kielen kanssa. Hän suostui, pitäähän hänenkin suomea oppia.

Tiedätte kyllä, että elämääni marssi noin vuosi sitten uusi syy palautella mieleeni tuota rakastamaani kieltä – se espanjalainen tyyppi.

Homman nimi on nyt tämä. Meillä on tunnukset WordDive:n opiskelumateriaaleihin. Poikaystävä opiskelee suomea ja minä espanjaa. Tarkoitus olisi, että vielä jonakin päivänä osaisimme molemmat myös toistemme äidinkieltä edes jonkin verran. No joo, itse haluaisin osata hänen kieltään oikeastikin hyvin, jopa täydellisesti.

Ohjelma tuntui aluksi hieman vaikealta ymmärtää, enkä oikein tiennyt, mistä aloittaa. Olisi kai pitänyt vain lukea ohjeet paremmin, mutta olen vain niin huono ja malttamaton ohjeiden kanssa. Halusin vain päästä itse asiaan ilman ohjeita, heti. Todella pian koko  homma alkoi onneksi aueta.

worddive

Worddive on kuin peli

Valikoimassa on monia eri tasoja ja kaikki on räätälöitävissä omiin tarpeisiin sopivaksi. Helppoa kuin mikä. Matkailijan espanja tuntui itselleni kiinnostavalta kohdalta aloittaa, hyödyllistä se ainakin olisi tällaiselle reissaajalle. Poikaystävä aloitti suomen kielen ensimmäisestä peruskurssista, aivan alusta.

Opiskelu on kuin pelaisi peliä. Sitä klikkaillaan erilaisia sanoja ja kuvia, välillä sanotaan sanoja ääneen. Ohjelmia ja tapoja opiskella on useita, kaikkiin en ole vieläkään kerennyt perehtyä. Taidankin tietää, mitä jouluna teen.

On palkitsevaa huomata, että tasoni espanjassa on yllättävänkin hyvä ja että sanavarastoni alkaa palautua. Ohjelma tsemppaa minua ja kieltämättä kasvoilleni nousee välillä mairea hymy, kun olen vastannut kaikkiin kysymyksiin oikein: ” Loistavaa, Laura! Olet sankari. Kaikki vastaukset menivät oikein!”.

Espanjan kielen opiskeluun motivoi myös haave autoreissusta Espanjaan ensi keväänä. Reissu on vielä vain kaukainen haave, mutta olisihan se aika hienoa matkata omalla Oskari-matkailuautollamme moikkaamaan tuon espanjalaisen karavaanarin perhettä. Olisi vieläkin hienompaa, jos osaisin silloin edes lähes virheettömästi kommunikoida maan kielellä.

Ehkä jossakin vaiheessa otan espanjan rinnalle myös japanin, koska uskokaa tai älkää; olen alkanut haaveilla matkasta Japaniin. Tämäkin on vain yksi haave monien joukossa, mutta onhan niillä haaveilla välillä ollut taipumus toteutua.

Arvonta

Mitä kieltä sinä haluaisit opiskella? Olisiko sinusta motivoivampaa opiskella uutta kieltä, jos se olisi enemmänkin hauskaa pelaamista kuin vakava kirjan kanssa pänttääminen? Sinulla on nyt myös tilaisuus voittaa itsellesi pieni kielikoulupaketti WordDive:n kautta. Kerro minulle kommenteissa, minkä kielen haluaisit oppia ja miksi. Muista myös jättää sähköpostiosoitteesi. Kaksi vastannutta voittaa kolmen kuukauden opiskelupaketin ja pääsee pänttäämään – hauskalla tavalla! Voittajille ilmoitan henkilökohtaisesti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.