Saksa luneburg matkavinkit kokemuksia

Satumainen Lüneburg – Pohjois-Saksan kaunein kaupunki?

Vietettyäni pidempiäkin aikoja Berliinissä, olen usein miettinyt lähteväni vaikka viikonloppumatkalle jonnekin uuteen paikkaan. Monesti olen vain jumittunut rumankauniiseen Berliiniin edes tietämättä, mitä kaikkea muutakin Pohjois-Saksalla on tarjottavanaan matkailijalle. Nyt löysin Lüneburgin.

Onneksi toissa viikonlopun *blogimatka vei minut vaihteeksi edes hieman kauemmaksi Berliinin murtuneen muurin lähistöltä, minne niin helposti olen kerta toisensa jälkeen jumittunut. Matkan ensimmäinen etappi sijaitsee viikonloppureissuksi järkevän etäisyyden päässä suosikkikaupungistani, mutta on tunnelmaltaan aivan erilainen. Vielä kätevämmin kyseinen pieni kaupunki, Lüneburg, on saavutettavissa Hampurista tai Hannoverista.

Luneburg Germany kokemuksia vinkit
Näkymä punaisten kattojen ylle, kaupungin vesitornista käsin.
Luneburg Germany kokemuksia vinkit
Siltaan oli kiinnitetty muutama rakkauslukko, mikä viestii ehkä kaupungin romanttisesta tunnelmasta.
Luneburg Germany kokemuksia
Löysin kaupungin kauduilta myös taidetta, mutta tässä tapauksessa veistokset sopivat graffiteja paremmin katukuvaan.

Vanha Lüneburgin hansakaupunki rakennettiin suolarahoilla

Lüneburgin kaupunki on varmasti Pohjois-Saksan nätein kaupunki. Berliinin viehätys sen sijaan ei missään tapauksessa ole nätteydessä ja nämä kaksi paikkaa ovat kuin yö ja päivä. Berliinissä etsin katutaidetta, Lüneburgin söpöt mukulakivikujat haluaisin pitää tahrattomina ja katutaiteettomina. Lüneburg on täydellinen juuri sellaisena kuin se on jo vuosisatojen ajan ollut, omassa kauniissa keskiaikaisuudessaan.

Ennen itselleni aiemmin täysin tuntemattomaan Lüneburgin kaupunkiin matkaamista olin saanut selville, että kaupunki on vanha hansakaupunki ja se on käytännössä rakennettu suuren suolaesiintymän päälle, suolasta saadun mammonan avulla. Kaupungin nimikkopossu, Lüni, löysi tarinan mukaan metsästäjiä paetessaan suolaesiintymän ja kyseinen pieni villisika aikaansai Lüneburgin vaurastumisen.

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Euroopan tiheimpiä ravintolakeskittymiä – Lüneburgissa

Sen lisäksi, että kaupunki on tunnettu valokuvauksellisesta ja jotenkin jopa elokuvan lavastemaisesta kauneudestaan, se on tunnettu myös eläväisenä opiskelijakaupunkina. Kuulin jo ennen paikan päälle saapumista Lüneburgin ruoka- ja juomapaikkojen esiintymistiheyden yltävän Euroopan kärkiluokkaan, jopa heti Madridin jälkeen. Kokoonsa nähden kaupungissa todellakin riittää herkullista ruokaa, nautinnollista juomaa ja ravintolakulttuuria.

Meidän helteisten lomapäivien aikana kadut kuhisivat ihmisistä ja pienten katujen varteen sijoitetut ravintolat olivat pullollaan ihmisiä. Lüneburg näytti meille kaikkein kauneintaan ja tuo pieni kaupunki sai minut kävelemään pitkin sen mutkaisia katuja hokien pääni sisällä: ”Täällä on niin nättiä, so pretty”.

Vietimme yön aivan keskusaukion, Am Sanden, ja katedraalin vieressä sijaitsevassa huoneistohotellissa. Monikerroksinen talo narisevine puuportaineen oli majapaikka, jonka olisin itsekin voinut valita. Blogimatkoilla majoitusta ei itse pääse valitsemaan, eikä majapaikat aina ole juuri niitä omanlaisia. Das Stadthaus sijaitsee aivan aitiopaikalla, huoneestani oli näkymä kattojen yli ja aamiainen sisäpihan rosoisen kauniissa puutarhassa, aivan omassa rauhassani, kruunasi kaiken.

Luneburg Germany
Hiljaiset kadut aamun aikaisina tunteina. Aamu on aina parasta aikaa tutkiskella ja samoilla, aivan kaikkialla.
Luneburg Germany
Rakennuksissa on usein portaikkoa muistuttava muoto ja köysimäisiä kuvioitakin näkyy siellä täällä.
Luneburg Germany
Näenkö yksisarvisen?
Luneburg Germany
Tämä oli näkymä oman hotellihuoneeni ikkunasta, kattojen yli.

Ruusuja, mukulakiviä ja vanhan ajan tuntua

Aamiaisen jälkeen, masu täynnä, pääsin muutamaksi tunniksi seikkailemaan itselleni kaikkein mieluisimmalla tavalla eli ominpäin. Muutaman tehokkaan aamutunnin aikana samoilin tapani mukaan päämäärättömästi sinne tänne, aistien paikan tunnelmaa. Kukkia on joka paikka täynnä, erityisesti ruusuja. Kadut ovat suurilta osin kävelykatuja ja kaikki on niin herttaisen pientä ja yksityiskohtaista. Päädyin kauniille aukioille ja löysin kuvataiteella koristellun kadun. Yllätinpä erään suloisen kissankin hiirtä kiusaamassa.

Kävelin pitkin ruusuin koristeltujen katujen ja kujien, pää pyöri joka suuntaan ihastellen monen eri tyylisuunnan arkkitehtuuria. Onko tuo talo goottilainen, barokki vai kenties jotain muuta tyylisuuntaa edustava? Mikä olikaan talojen reunoilta taivasta kohti vievien portaiden tarina? Entäs kuka päätti jo kauan sitten, että taloja voisi koristella köyttä muistuttavilla elementeillä?

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Luneburg Germany
Am Sanden aukio on kaupungin vilkkain paikka.

Kenelle suosittelisin Lüneburgia?

Lüneburgin kauneus perustuu kaupungin säästymiseen sotien kauheuksilta. Pommitukset eivät ole onnistuneet pistämään kaupunkia maan tasalle, kuten kävi monelle muulle Saksankin kaupungille toisen maailmansodan aikaan. Tänä päivänä Lüneburg on nykyaikainen kaupunki täynnä elämää, vanhan ajan puitteissa.

Se on täydellinen viikonloppukohde erityisesti pariskunnille. Villiä yöelämää en lähtisi etsimään tästä keskiaikaa huokuvasta kaupungista, enemmänkin mukavaa ja rauhallista oleilua ja makuelämyksiä kuvankauniissa miljöössä. Tylsä tai vanhanaikainen kaupunki ei missään tapauksessa ole, vaikkei se mikään yöelämän mekka olekaan.

Luneburg Germany

Luneburg Germany
Muista kurkistaa sisäpihoille, niistä löytyvät mukavimmat kahvilat.
Luneburg Germany
News-ravintolan rantabaari on piilossa sisäpihalla.

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Viikonloppukohteena Lüneburg on todella toimiva kohde etenkin kauneutta, rauhaa, hyvää ruokaa, arkkitehtuuria, vehreyttä, lämmintä tunnelmaa ja historiaa arvostaville matkailijoille. Samoile kapeilla ja usein autottomilla kujilla kauniita rakennuksia ja tunnelmaa ihaillen, sujahda johonkin kauniiseen putiikkiin tai sisäpihalla sijaitsevaan kahvilaan, nouse kaupungin vesitorniin ihailemaan maisemia, liuota väsynyttä kroppaa Salü-suolakylpylässä ja illalla herkuttele jossakin kaupungin monista ravintoloista.

Kokonaiseksi viikoksi en lähtisi näin pieneen (vaikkakin eläväiseen) paikkaan, mutta omassa teemassamme Saksan viikonloppukohteiden etsimisen saralla Lüneburg teki tähänkin seikkailijattareen todella suuren vaikutuksen ja nimeänkin kaupungin Pohjois-Saksan näteimmäksi kaupungiksi. Voisin kuvitella Lüneburgin pittoreskin miljöön luovan täydelliset puitteet myös joulumarkkinoille, miksei jopa rentoihin Oktoberfest-tunnelmiin.

Oletko sinä käynyt Lüneburgissa? Oletko edes koskaan kuullut kyseisestä kaupungista?

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Kivoja kahviloita, ravintoloita ja kuppiloita Lüneburgissa:

Café Zeitgweist – tämä kahvila on tunnettu erityisesti sunnuntaibrunssistaan
News Café – tässä vilkkaassa kahvilassa on sisäpihalla pieni rantabaari
Das Kleine – ravintola jokirannassa, saksalaista perinneruokaa hyvällä sijainnilla
Pons – nuorekas ja viihtyisä kuppila, josta saa kaunpungin parasta vegaaniruokaa
Shiraz – pieni ja kotoisa persialainen ravintola, jota pyörittää mukava pariskunta

Lüneburg Heath – Lüneburgin nummet

Jos kaupunkielämään kaipaa myös luontoelementtiä, alueella on vastaus siihenkin. Lüneburgin nummet ovat suosittu retkikohde aivan Lüneburgin kaupungin lähettyvillä. Nummet ovat tunnettuja kanervoistaan ja koko alue näyttää ainakin kuvien perusteella upealta ja maalaukselliselta, violetilta kukkakedolta. Itse en tällä reissulla kerennyt tänne asti, mutta seuraavaan matkaani yhdistäisin ehdottomasti myös nämä kauniit nummet.

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Luneburg Germany

Luneburg Germany

*Matka toteutettiin yhteistyössä Saksan turismitoimiston kanssa, osana suurempaa NordicTB-blogikollektiivin #citybreakgermany -kampanjaa. Kaikki mielipiteet ovat omiani ja juttujen aiheet valitsen itse. Seuraa ihmeessä myös muita kampanjan juttuja ja inspiroidu Saksasta uudella tavalla.


LUKUVINKKI: Jos suuntaat Lüneburgiin, mene myös Celleen. Lue juttu täältä. PIdä mielessä myös Hannover ja lue tämä juttu.

3 ajatusta aiheesta “Satumainen Lüneburg – Pohjois-Saksan kaunein kaupunki?”

  1. Hei Laura!

    Isot kiitokset tästä Lüneburg katsauksesta! Saksaa on ajeltu perheen kanssa ja Hampurissa käyty pari kertaa, mutta tämä pikkukaupunki on sivuutettu. Nyt olemme sinne ajatelleet suunnata syyslomalla 🙂 Travemündesta puolentoistatunnin ajomatka , niin onnistuu hyvin pariksi yöksi tuonne ! Kunhan varhaistieneillekin löytyisi tekemistä , mutta shoppailu ja herkuttelukin lienee ihan ok lyhyellä reissulla. 😉

  2. Kuulostaa todella kivalta minilomakohteelta!
    Kiitos, kun haastat harkitsemaan muitakin kuin niitä tuttuja perinteisiä matkakohteita 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top