matkailuautolla baltiassa

Liikkuvalla kodilla Baltiassa

Miten Suomesta pääsee Baltiaan matkailuauton kanssa? Miten Virossa toimitaan majoittumisen kanssa ja onko polttoaine edullisempaa Baltiassa kuin Suomessa? Minkälaisessa kunnossa ovat Baltian tiet? Minkälaista on reissata matkailuautolla Baltiassa?

*Yhteistyössä Matkailuajoneuvotuojat Ry:n kanssa. Laivamatkan mahdollisti Eckerö Line.

Vielä hetki sitten olimme reissaanneet liikkuvalla kodillamme vain Suomen rajojen sisällä, mutta juhannusviikolla asiaan tuli muutos. Viimeinkin aikaa oli enemmän kuin pitkä viikonloppu ja mikäs muukaan ajankohta olisi ollut parempi pienelle autoseikkailulle kuin keskikesä?

Suomessa olemme usein melkoisen jumissa automme kanssa, mutta Helsingistä Tallinnaan vievän laivamatkan jälkeen koko Eurooppa aukeaa roadtrippaajille aivan uudella tavalla. Jos aikaa olisi ollut tälläkin reissulla enemmän, olisimme saattaneet päätyä vaikka Espanjaan asti. Sellainen reissu on ollut jo jonkin aikaa sunnitelmissa ja unelmissa.

matkailuautolla baltiassa
Urbaanari (tai tutummin karavaanari) valmiina matkaan! Oskarikin pääsi ensimmäistä kertaa maailmalle.
Autolla Baltiassa karavaanari
Olisiko tämän tien päässä hyvä paikka liikkuvalle kodille? Tai vaikka teltalle? Tai riippumatolle?
matkailuautolla baltiassa
Aurinko helli meitä matkan aikana, keskikesällä kelpasi.

Monia vaihtoehtoja matkustaa matkailuautolla Baltiassa

Suomessa liikkuessa vaihtoehtoja matkailuautolla liikkuvalle on paljon. Leirintäalueita on ympäri maata ja ilmaisia parkkipaikkoja sekä vähemmän tunnettuja niin sanottuja puskaparkkeja on maa pullollaan. Etsi vain kaunis uimaranta ja parkkeeraa yöksi sen parkkipaikalle tai aja joen varteen parhaalle kalapaikalle. Vain taivas on periaatteessa rajana.

Entäs minkälaista on matkata matkailuautolla Baltian maissa? Tällä kertaa saimme vain pintaraapaisun Viron ja Latvian matkailuautokulttuurista, mutta pieni pintaraapaisukin helpotti hahmottamaan homman yksinkertaisuuden. Palaan reissuuumme vielä useaan otteeseen, muutamien todellisten helmien kanssa.

Valmiina laivaan?
Valmiina laivaan?

Viron ilmaiset leirintäpaikat ovat matkailuautoilijan lottovoitto

Virossa matkailuautolla liikkuminen on taivaallisen helppoa. Polttoaine on halvempaa kuin Suomessa, päätiet melko hyvässä kunnossa, eikä suuria ruuhkia ole. Virosta löytyy kaikki samat yöpymismahdollisuudet kuin Suomesta, mutta kirsikkana kakun päälle Virossa on metsähallituksen ylläpitämiä leiripaikkoja ja virkistyspaikkoja, jotka ovat yleensä maksuttomia.

Entäs minkälaista on matkata liikkuvalla kodilla Baltian maissa?

Nämä niin sanotut RMK-alueet ovat luonnonläheisiä parkkipaikkoja, jotka on varusteltu yleensä yksinkertaisilla mukavuuksilla. Yleensä alueelta löytyy ainakin vessa ja nuotiopaikka sekä kuivaa polttopuuta. Tämä kaikki on ilmaista ja todella helpoksi tehtyä, etenkin telttailijalle ja matkailuautoilijalle. Tällaisille ei mennä majoittumaan moniksi päiviksi kerrallaan, mutta yön tai parin majoitus tällaisten alueiden luontoreittejä tutkien on erittäin suositeltavaa. Nämä RMK-alueet ovat upea asia olla olemassa, joten kunnioitetaanhan niitä. On sanomattakin selvää, että paikkaan jätetään itsestä muistoksi vain jalanjälkiä.

matkailuautolla baltiassa

Me vietimme yhden yön tällaisella parkkipaikalla Viron Hiidenmaalla, aivan meren lähettyvillä. Alue oli hyvien yhteyksien päässä ja parkkipaikka oli metsän keskellä, mutta todella helposti saavutettavissa. Tämä kyseinen paikka on loistava yöpymispaikka Hiidenmaalle saapuville, sillä alue on aivan sataman kupeessa. Saimme olla alueen ainoat asukit, saimme koko paikan vain omaan käyttöömme. Siellä sitten grillasimme ulkona, nautimme keskikesän yöttömästä yöstä ja nukuimme ehkä maailman sikeimmät unet.

Viron saaret, Hiidenmaa ja Saarenmaa, ovat matkailuautoilijan paratiiseja ja etenkin Hiidenmaalla saa usein ajella ilman, että kukaan on kiinni puskurissa tai lähelläkään sitä. Välillä jopa tuntui, että olimme saaren ainoat elävät olennot.

Baltiassa karavaanarina
Maisema Virossa ja Latviassa on pitkälti tasaista maaseutua.
karavaanari
Välillä ikkunasta näkyy lehmiä, välillä hevosia ja välillä lampaita.
karavaanari baltiassa
Hiidenmaa on urbaanarin paratiisi!

Latvian pitkät hiekkarannat ja rantojen parkkipaikat

Latviasta mieleen jäivät upeat, kilometrien pituisten hiekkarantojen viereiset parkkipaikat. Nämä parkkipaikat eivät luonnollisestikaan sovellu pitkäaikaiseen leiriytymiseen, mutta yön yli parkkeerausta ei kukaan kiellä. Latvian rantaviiva on todella pitkä ja lähes jokainen merenpuoleinen hiekkatie vie lähelle rantaa. Valitse vain oma, hiljainen tiesi, mutta yksityisalueille ei mennä.

Latviassa on myös todella helppoa löytää leirintäalueita kaikenlaisiin tarpeisiin. Via Balticaa pitkin ajaessa matkan varrella on monia leirintäalueita, joihin on selkeät opasteet. Matkailuautoilijan yö tällaisilla alueilla maksaa sähkön kanssa keskimäärin 15 euroa ja parin euron henkilömaksu päälle.

matkailuautolla baltiassa
Latviassa on upeita parkkipaikkoja aivan meren rannalla.

Me yövyimme Latviassa yhden yön rauhallisella leirintäalueella. Yövymme maksullisilla alueilla vain, kun tarvitsemme sähköä ja suihkua. Nyt tarvitsimme niitä. Välillä suihkun saa onneksi väsättyä itse vaikka vesikanisterista, mutta nyt kaipasimme tiettyä helppoutta.

Kävimme tutkimassa myös muutamaa muuta leirintäaluetta, mutta keskikesän juhlan takia monet alueet olivat todella meluisia ja täynnä ihmisiä. Se ei ole meidän juttumme. Muutaman tunnin tosin vietimme meluisalla alueella, aivan rannan vieressä. Muutama tunti tuossa bilekeskittymässä oli aivan tarpeeksi ja jatkoimme matkaamme rauhan perässä.

Matkailuautoilu Baltiassa on helppoa

Matkailu matkailuautolla Baltiassa on kaikin puolin helppoa ja mutkatonta. Nähtävyydet on merkattu kuten Suomessa, huoltoasemia on säännöllisin väliajoin ja tiet ovat suhteellisen hyvässä kunnossa. Mikä parasta, Baltian maat ovat pieniä ja monipuolisia. Etäisyydet ovat lyhyitä, mutta nähtävää ja koettavaa riittää. Muutamassa päivässä voi ilman suorittamisen tunnetta käydä halutessaan seikkailemassa jo vaikka Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Baltia todellakin on autoilijan portti Eurooppaan!

Löytyisikö tämän tien päästä hyvä paikka täksi yöksi?
matkailuautolla baltiassa
Rauha on usein taattu, vain linnut laulavat ympärillä.

Yleisiä vinkkejä matkailuautomatkalle Baltiassa

  • Wifi on usein saatavilla hotellien auloissa, kahviloissa ja ravintoloissa.
  • Rajanylitys on helppo. Rajalla tehdään vain satunnaisia tarkastuksia, muuten maasta maahan vain ajetaan ilman minkäänlaisia virallisuuksia.
  • Leirintämaksu keskimäärin 15-20 euroa.
  • Viron saarien lautoille ei yleensä tarvitse varata paikkaa etukäteen, ellei kyseessä ole viikonloppu tai muuten kiireinen hetki.
  • Lautta Hiidenmaalle: Rohuküla-Haltermaa 10e/auto ja 3,4e/hlö 1h 15 min.
  • Esimerkiksi Eckerö Line liikennöi isolla laivalla väliä Helsinki-Tallinna päivittäin. Hinta on varsin kohtuullinen ja tarjouksiakin ilmestyy usein. Laivamatka kestää vain 2,5 tuntia.
  • Leirintäalueita ja puskaparkkeja on Baltiassa paljon, tilaa virallisilla alueilla tuntui olevan juhannuksenakin ilman etukäteisvarausta.

Lue myös: Matkailuautolla Latviassa, Matkailuautoilijan inspiraatiopaketti ja Viron erikoisin leiripaikka

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.