lappi

Matka Lappiin: Luontohelmiä, erämaateatteria ja saamelaisuutta

On tullut aika laittaa rasti ruutuun. Vaellusmatka Lappiin, check. Oikeastaan voin piirtää rastini vasta ensi viikolla, kun suuntaan Inariin, Suomi-neidon pään alueelle ja lähes vuonna 1944 menetettyyn toiseen käsivarteen asti seikkailemaan.

*Yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto.

Vaikka olen tallaillut maailman polkuja monessa kolkassa, olen käynyt Lapin suunnalla aiemmin vain kerran. Kuusamon seutua ei tosin vielä pitäisi kutsua Lapiksi, vaikka siellä poroja pörrääkin. Nyt, aivan oikeasti, oikea Lappi-hetkeni on jo nurkan takana.

Inarijärvi tiesi tulostaan elämääni, tai minä tiesin sen tulosta minun elämääni. Olin jo vuosi sitten liimannut uuteen aarrekarttaani sanan Inarijärvi. En edes tiennyt, miksi sinne halusin mennä ja miksi minulla oli tarve liimata tuo sana toiveideni ja suunnitelmieni kartalle. Siellä se paperiin liimattu sana on vaatekaapissani muistutellut unelmastani ja nyt unelma Lapista sai siivet.

Pitäkää hulluutena tai älkää, en suinkaan aivan itse edes pistänyt Lapin matkaani tuumasta toimeen. Ystäväni oli vinkannut 100-vuotiasta Suomea juhlivan Suomen 100 luontohelmeä -kampanjan tiimoilta minut hyväksi tarinankertojaksi Suomen Luonnonsuojeluliiton järjestämän tutkimusmatkan tiimoilta Lappiin. Kun puhelu asiasta tuli, en tietenkään kieltäytynyt, ennemminkin hihkuin ilosta. Tilaisuuteni tarttua unelmaa sarvista oli tullut.

Kirsikkana kakun päälle hyvä ystäväni kertoi olevansa menossa vaeltamaan samalle suunnalle, aivan samoina päivinä. En siis vaellakaan tällä kertaa ryhmässä (mikä oli toinen vaihtoehto matkan toteutukselle) vaan kahden ystäväni kanssa, omaehtoisesti ja omien aikataulujeni mukaan. Eikä siinäkään vielä kaikki. Samaisen ystävän kanssa, aarrekarttoja askarrellessamme (vai tehtiinköhän me silloin unisieppareita), puhuimme Lapissa järjestettävistä Ijahis idja Saami-festivaaleista. Kappas vain, nehän ovat Inarissa juurikin oman matkamme aikaan. Ja kyllä, muistin myös tutun omistavan Inarissa Husky-tilan, ehkä niitä koiriakin voisi käydä moikkaamassa, jos lyhyt aika sallii. Ehkä teltta pystytetään tämän talon pihaan ensimmäisenä yönä.

Tämä matka selkeästi tulla tupsahti elämääni, tositarkoituksella. Saa nähdä, mitä ensimmäinen Lapin vaellus tuo tullessaan. Tämä on myös ensimmäinen virallinen pidempi vaellukseni. Yleensä kun olen enemmän päivävaeltajatyyppiä.

Oma matkani vie kahdelle luontohelmikohteelle, Inarijärvelle ja Suorsapäälle, aivan Venäjän rajalle asti. Käymme katsomassa erämaateatteria Sevettijärvellä, kultuuria keskellä ei mitään. Jos ystäväni suunnitelmasta ymmärsin oikein, vaelluskilometrejä tulee ilmeisesti yhteensä noin 40. Aikaa ei ole montaakaan pävivää.

Nukumme teltassa, jossakin tähtitaivaan (toivottavasti ainakin, keleistä kun ei tiedä) alla. Kokkaamme retkiruokaa, paikkaamme rakkuloita jaloissa (onneksi tuo Espanjassa loukattu varpaani alkaa voida jo paremmin) ja taistelemme hyttysiä vastaan. Ehkei niitä hyttysiä enää laumoittain ole, eihän? Toisaalta, mieluummin hyttysiä kuin punkkeja tai hyökkäileviä karhuja ta susia. Jos vettä tulee saavista kaataen, hyttysiä ei ainakaan ole.

Onko teillä minulle vinkkejä? Mitä teen, jos karhu tallailee liian lähellä tai miten suojaudun kaatosateelta erämaassa parhaiten? 

Mikä 100 luontohelmeä?

Suomen juhlavuoden kunniaksi myös Suomen upea luonto nostetaan parrasvaloihin. Niin sanottujen helmien joukossa on monille tuttuja luontokohteita ja uusiakin paikkoja, mutta niiden kaikkien olemassaoloa ja luonnontilaa uhkaa muutos.

Tässä olisikin hauska haaste tälle vuodelle: bongaa luontohelmiä! Kuka ottaa haasteen vastaan?

Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämän kampanjan tarkoitus on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa, omassa kotimaassakin. Liikkumisen lisäksi uhan alla olevien alueiden arvokkuus sekä tärkeys halutaan tuoda esille. On tärkeää, että upea luonto säilyy sellaisenaan myös tuleville sukupolville. Raha ei aina ole se, jonka pitäisi ratkaista.

Kaikki luontohelmet on esitelty Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilla, selkeästi alueittain. Jopa Etelä-Suomessa on bongailtavaa. Tässä olisikin hauska haaste tälle vuodelle: bongaa luontohelmiä! Kuka ottaa haasteen vastaan? Kuinka monta helmeä on jo bongattu?

Psst! Jos sinäkin innostut lähtemään vaellukselle samoihin aikoihin, luonnonsuojeluliiton järjestämällä ja ohjatulla retkellä on vielä tilaa!

*Lähden matkalle Suomen luonnonsuojeluliiton kutsumana. En vastaa lentojen kuluista itse. Matkustan omaehtoisesti ja vastaan itse kaikista muista kuluista.

 

1 ajatus aiheesta “Matka Lappiin: Luontohelmiä, erämaateatteria ja saamelaisuutta”

  1. Inari on jo pitkään ollut mielessä täälläkin! Saat kertoa parhaat vinkit ja musikkivinkitkin tervetulleita! Kivaa lomaa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top