Kuuluisa aamiainen Turkissa

Maailman maat ja kaupungit ovat tunnettuja monenlaisista asioista. Jonkun maan matkailuvalttina toimivat viinitarhat, toista taas markkinoidaan maailmalla eksoottisten hedelmien kirjolla. Turkissa sijaitseva Van on tunnettu aamiaisestaan, joten pitihän sellainen kuuluisa aamiainen kokea.

Itä-Turkissa sijaitseva, kirkasvetisen mineraalijärven ympärille rakennettu, Vanin kaupunki on tunnettu maailmalla herkullisesta aamiaisestaan. Tämä aamiainen pitää sisällään yli 20 eri lajia ruokaa, kuten esimerkiksi paikallista yrttijuustoa, erilaisia vaaleita leipiä, kasviksia ja monenlaisia paikallisia erikoisuuksia.

IMG_3979

IMG_3977

Vanissa aamiainen taitaa olla päivän ruokatarjonnan kohokohta ja koko vuorokauden tärkein ateria. En usko, että missään muualla päin maailmaa nimenomaan aamiaiseen keskittyvät aamiaissalongit olisivat niin tupaten täynnä ihmisiä, joiden pöydät notkuvat valtavista määristä erilasia herkkuja.

Teetä ja yltäkylläisyyttä

Kun meidät vietiin viime syksyisellä Itä-Turkin reissulla erääseen Vanin kaupungin tunnetuista aamiaissalongeista, en alkuun ymmärtänyt syytä sellaisen aamiaisen kuuluisuudelle. Miten nyt aamiainen voisi olla niin erikoinen, että siitä täytyisi käyttää nimitystä kuuluisa aamiainen?

IMG_3974

_MG_4486

Vasta, kun lukuisat tarjoilivat alkoivat lastata pöytään ruokaa, lisää ruokaa ja vieläkin lisää ruokaa, aloin ymmärtää jutun jujun. Ruoka näytti herkulliselta ja sitä se olikin. Syötävää oli todella paljon ja pöydät todellakin notkuivat.

_MG_5369

Ruokajuomana kahvin sijasta ihmisillä oli yleisemmin teetä. Turkkilaiset ovat muutenkin tunnettuja teehetkistään. Tarjoilija kaataa teen pieneen lasikuppiin ja sinne upotetaan perinteisesti kaksi sokeria. Maitoa ei käytetä, se tapa jätetään englantilaisille.

Heti teen huvettua lasikupista, tarjoilija säntäsi täyttämään lasin uudella annoksella vahvaa teetä, jonne laitetaan taas uudet sokeripalat. Ihmettelen vain tuon teenjuojakansan hampaiden kuntoa. Omani saattaisivat tippua suusta, jos jatkaisin tuollaisen sokeriteen lipittelyä kovinkin pitkään.

_MG_4490

Ei painonvartijoille

Vanilainen aamupala on herkullinen, mutta ei kevyt. Painonsa kanssa kamppaileville en suosittelisi tällaista aamiaista; en ainakaan joka aamu. Oikestaan en usko, että kenellekään näin syntisen rasvainen ja herkullinen aamiainen sopisi joka aamu. Onneksi vaihtelu on elämän suola. Vaikka teinkin itselleni tänä aamuna herkullisen aamiaisen kotona Helsingissä, olisin erittäin mielelläni syönyt Van-aamiaisen juuri tänä aamuna. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos saat tilaisuuden!

_MG_4491

Pssssst! Jos et ole matkaamassa Itä-Turkkiin, myös esimerkiksi Istanbulissa on ainakin yksi hyväksi todettu ravintola, Van Kahvalti Evi, joka tarjoaa aitoa Van-aamiaista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top