Miksi matkustan? Koska kirjan ensimmäinen sivu on avattu

Mitä sinä pakenet? Miksei arki riitä? Miksi koko aika pitää olla menossa? Nämä ovat kysymyksiä, joihin olen saanut vastata kerta toisensa jälkeen kertoessani innoissani matkahaaveistani ja elämäni unelmista. Miksi minä siis matkustan?

Kun minulta tivataan syitä matkusteluun, niiden löytäminen ei ole vaikeaa. En pakene mitään tai ketään, enkä varsinaisesti etsikään yhtikäs mitään. Entäs, jos kyse ei olekaan pakenemisesta tai etsimisestä vaan elämännälästä? Entäs, jos en etsi tai pakene mitään vaan nimenomaan haluan ottaa vastaan kaikki eteen tulevat mahdollisuudet ja toteuttaa villeimmätkin unelmani?

Meillä on käsissämme vain tämä yksi elämä. Se on tämä tässä, eikä harjoituskierrosta ole.

matkakuume

matkakuume

Pikkukylästä maailmalle

Lähdin ensimmäiselle reissulleni 17-vuotiaana. En aloittanut kepeästi, vaan tempaisin itseni maailman toiselle puolelle kokonaiseksi vuodeksi. Jätin pikkukylän eli Keski-Suomen Muuramen taakseni, olin päättänyt nähdä maailmaa. Olin katsellut kuvia ja kuullut tarinoita, halusin kokea sen kaiken itse. Olin päättänyt tehdä sen ja niin tein.

Koin vuodessa paljon, näin lähes kaikki televisiosta tutut Yhdysvaltojen suurkaupungit ja opin uuden kulttuurin tavoille. Uneksin vieraalla kielellä ja sain pintaraapaisun kaikesta, mitä tällä maailmalla on tarjottavanaan.

Siitä se alkoi, loppumaton kaipuuni maailmalle. Matkoille piti päästä koko ajan, kaikilla lomilla ja aina kuin mahdollista. Sanasta wanderlust tuli jossakin vaiheessa suosikkisanani, se tarkoittaa selittämätöntä maailman näkemisen tarvetta. Se on diagnoosi, se on parantumaton vaivani.

matkakuume

matkakuume

Maailma aukeni

Kun avaa hyvän kirjan ensimmäisen sivun ja uppoaa tarinaan kaikkien aistien voimin, olisi hullua jättää kirja kesken. Kun etenee kirjassa ja kun sen juoni tempaisee koko ajan enemmän ja enemmän sisäänsä, ei missään nimessä halua jättää sitä kesken. Sitä haluaa ahmia koko kirjan, lukien jotkut hyvistä kappaleista useaan kertaan.

Kuten ei hyvää kirjaakaan, ei maailman tutkimistakaan voi jättää kesken. Kun on saanut maistaa jotain niin herkullista, ei vain voi jättää nautintoa kesken. Se on kuin huume, hyvällä tavalla. Tämä wanderlust-huume potkii eteenpäin. Se potkii pakkaamaan rinkan kerta toisensa jälkeen, aina uudelle ja uudenlaiselle tutkimusmatkalle.

Maailmaa ei ole tehty nähtäväksi, se on tehty elettäväksi ja koettavaksi!

Jokainen tutkimusmatka maailmalla paljastaa uusia käänteitä maailman ja ihmiselämän juonesta. Nälkä kasvaa syödessä ja maailma huutaa nimeäni, minä vastaan huutoon matkustamalla huudon suuntaan kerta toisensa jälkeen.

IMG_2548

IMG_2831

Miksi matkustan?

1. Hetkiä, tunteita

Matkaillessa päätyy elämään hetkiä, jotka jäävät elämään ikuisiksi ajoiksi. Matkaillessa kaikki aistit ovat auki ja ympäröivä maailma tuntuu uudelta.

Pienet hetket eivät unohdu. Hetki, kun tuijottaa nenäapinaa silmiin keskellä viidakkoa. Kun ui kilpikonnan vierellä auringonlaskun aikaan. Kun katsoo elefanttiperheen ruokailua metrin päästä. Kun kävelee rannalla merileijonien keskellä ja kun tuijottaa veden pinnan alla merileijonanpoikasen suuriin silmiin.

”Jos sisälläni on palo maailmaa kohtaan, miksi ihmeessä antaisin tuon liekin sammua?”

Kun katsoo auringon laskevan valtameren taakse. Kun katselee miljoonien tähtien kirjoa Saharan autiomaassa. Kun kuuntelee aaltojen lyövän rantaan. Kun laskee paljaat varpaat hiekkaan ja kun tuntee lämmön iholla. Kun näkee aaltojen huuhtovan jalanjäljet hiekasta ja kun näkee koirien juoksentelevan vapaina rannan kultaisella sannalla.

IMG_3275

riikinkukko

2. Matka on aina myös matka omaan itseen

Matkailu on aina myös matka omaan itseen. Uusia tilanteita, poissa mukavuusalueilta. Pärjäänkö, selviänkö? Joka kerta, kun huomaa selviytyneensä, palaa takaisin himpun verran vahvempana ihmisenä. Jokaisessa uudesssa tilanteessa oppii taas lisää omasta itsestään. Sitä oppii itsestään asioita, joita ei arjessa ja omassa tutussa ympäristössä edes tule mietittyä.

3. Eri kulttuurit

Miten espanjalaiset juhlivat juhannusta? Miten Costa Ricassa tervehditään? Onko Ecuadorin lapsilla koulupukuja? Mitä intialaiset syövät aamiaiseksi? Mihin aikaan turkkilaiset juovat teetä? Kulttuurit ovat aina kiehtoneet ja inspiroineet minua. On kiinnostavaa tutkia tavallistakin arkea uusissa maissa ja tutustua uusiin kulttuureihin. Jokaisesta kulttuurista voi poimia parhaat palat omaan arkeensa.

_MG_0639

sahara

4. Ihmeet odottavat

Maailma on täynnä ihmeitä, mitä upeampia paikkoja. Ei ole sama asia nähdä Borneon orangista dokumenttia kuin oikeasti katsoa läheltä, kun sellainen kyyhöttää puussa. Ei ole sama asia katsoa kuvaa Berliinin klubista kuin oikeasti tanssia siellä aamuun asti. Ei ole sama asia katsoa matkailuohjelmaa Laosin joessa virtaavasta puuveneestä kuin istua sen puisilla penkeillä aivan itse. Niagaran putouksien pauhe ei kuulu valokuvan läpi eikä junassa istumisen vapaudentunne virtaa suonissa ilman, että istuu Sri Lankan lävitse putkuttavassa junassa, ovet ja ikkunat auki. Maailmaa ei ole tehty nähtäväksi, se on tehty elettäväksi ja koettavaksi.

5. Maailmankansalainen suuressa maailmassa

Maailmassa ei aina ole ollut rajoja. Ihmiset ovat liikkuneet aikojen alusta asti, ihmiselle on luontaista vaihtaa paikkaa. Jos meillä on koko tämä ihmeellinen pallo tutkittavana, miksi emme tutkisi sitä läpikotaisin? Jos sisälläni on palo maailmaa kohtaan, miksi ihmeessä antaisin tuon liekin sammua? En anna ja seuraan liekkiä juuri niin kauan kuin se palaa.

miksi matkustan

_MG_5714

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top