Saharan autiomaa, Marokko vinkit

Miltä tuntuu istua autossa Saharassa?

Aloin haaveilla matkasta autiomaahan ensimmäisen kerran, kun kuulin ystävältäni hänen tuttunsa seikkailusta Saharan autiomaassa. Kamelit, hiljaisuus, tyhjyys, tähtitaivas ilman kaupungin valojen vaikutusta siihen, kangastukset ja loputon hiekkameri.

Olin mietiskellyt autiomaareissua mielessäni, en vain tiennyt milloin ja missä sen toteuttaisin. Loppujen lopuksi minun ei tarvinnut tietää, päädyin autiomaahan joka tapauksessa.

”What makes the desert so beautiful is that somewhere it hides a well” – Antoine de Saint-Exupéry

Marokon reissumme kohokohta oli ehdottomasti Saharan autiomaa. Matkamme alkoi Agadiristä, josta autokuskimme huristeli tuntikausia koko ajan kuivemmaksi ja kuumemmaksi muuttuville seuduille. Maisema oli kuin scifi-elokuvasta ja ristinsieluakaan ei tuntunut näkyvän missään, ei myöskään vastaantulevia autoja.

Saharan autiomaa

Marokko kokemuksiaMarokko kokemusJossakin vaiheessa vuoren reunustaa pitkin kulkeva tie muuttui pienen pienten kivien päällystämäksi. Pienet kivet lentelivät konepellille ja ikkunat piti teljetä tiukasti kiinni. Melu oli valtava ja hetkittäin kuvittelin meidän olevan keskellä jonkin sortin maanvyörymää tai vastaavaa.

Tämä tieosuus onneksi loppui ja jossakin vaiheessa, muutaman tunnin ajon jälkeen, saavuimme viimeiseen pieneen kylään ennen varsinaista autiomaata; M´hamidiin. Hamstrasimme evääksi jotakin suolaista ja monta litraa vettä. Aavikolla on pakko juoda paljon ja jotta vesi pysyisi sisällämme, piti myös muistaa nesteen sitova suola. Hankimme itsellemme myös perinteiset kasvojen ja kaulan ympärille sidottavat huivit suojaamaan hiekalta.

M´hamid, MarokkoM´hamid marokko M´hamid marokkoM´hamidista oli vielä edessä parin tunnin ajomatka, noin 50km, pitkin tietöntä autiomaata. Maisema kuivui kuivumistaan. Alkuun autiomaa toi mieleeni valtavan jalkapallokenttän. Pikku hiljaa hiekka pieneni ja pian olimmekin keskellä dyynejä.

Autoa ei missään tapauksessa saanut pysäyttää hiekkaan, muuten olisimme olleet pulassa. Neliveto ja hyvä, kokenut kuski ovat tällaisella reissulla aivan must. Tämä on reissu, jota ei kannata missään tapauksessa tehdä omin päin. Autiomaa on valtava, merkittyjä teitä ei ole, tienviittoja ei ole.

fossiili marokko
Fossiileja Saharan autiomaassa.

Marokko kokemuksia marokko kokemuksiamarokko kokemuksiamarokko matkavinkitmarokko matkavinkitSilloin tällöin näkyi kangastuksia. Siellä täällä oli kuivia aavikkopensaita, ne eivät olleet pelkkää silmänlumetta. Silmänlumetta eivät olleet myöskään välillä vastaan tulleet aasit, kamelit, koiraa muistuttavat oliot tai autiomaassa vaeltavat nomadit. Uskomattomalta nämä kaikki kyllä tuntuivat. Kuinka se kaikki edes saattoi olla todellista?

Sahara MarokkoSaharan autiomaa vinkitMarokko Sahara elämys

Marokko sahara
Mikä tämä eläin on? Kertokaa minulle!

Marokko saharaMuutaman tunnin roadtripin jälkeen ja hiekkadyyneillä kurvailun päätteeksi näkyi jotakin. Siellä oli teltta, toinen ja kolmaskin. Yhteensä valkoisia telttoja oli 14, mutta me kolme skandinaavista naista olimme kuulemma lähes ainoat vieraat siinä telttakylässä sinä päivänä.

Yksi teltoista oli meidän kotimme seuraavaksi illaksi, yöksi ja aamuksi. Yksi teltoista oli tukikohta upealle kokemukselle Saharan autiomaassa, josta kerron lisää pian. Kannattaa pysyä kuulolla!

*Olin Marokossa Sahara Experiencen kutsumana.

Erg Cheraga camp

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.