vastuullinen matkailu

Keskeneräinen vastuullinen matkailija ja vinkit hieman tiedostavampaan matkailuun

Olen ratsastanut elefantilla, pistänyt kaikki pennoseni länsimaisten omistamiin ravintoloihin Thaimaan matkalla, ottanut kuvia rappioromantiikasta köyhissä maissa ja pessyt hiukset järvivedessä tavallisella shampoolla, jopa pessyt astiat pesuaineella järvessä. Kaiken tämän lisäksi olen lennellyt holtittomasti ympäri maailmaa.

Myönnän, olen ollut vastuuton ja halusin tai en, tulen sitä olemaan jatkossakin. Samaan aikaan annan itselleni anteeksi hetkittäisen ajattelemattomuuteni. Yritän silti parhaani, enää en osaa olla ajattelematta.

Enää en voi matkustaa samalla tavalla

Viime aikoina matkailun saralla, ja elämässä yleensäkin, syyttävät sormet ovat alkaneet osoitella suuntaan ja toiseen. Tieto kaikesta on lisääntynyt, välillä vääräkin tieto. Olen ähkyssä ja solmussa. En enää erota oikeaa väärästä ja koko ajan ajaudun syvemmälle tiedon tuoman tuskan valtamereen.

On selvää, etten enää voi matkustaa, kuten ennen. Ennen päässäni oli ruusunpunaiset lasit. Alettuani ymmärtää maailman kokonaisuutta välillä liiankin hyvin, kaikessa on alkanut vilkkua kolikon kaksi puolta, myös harmaan eri sävyt. Mikään ei tunnu puhtaasti oikealta tai väärältä, kaikessa on monta puolta.

Edes Malediivien paratiisisaarilla ei voi olla ilman, että takaraivossa jyskyttäisi esimerkiksi tieto siitä, kenelle turismin raha sielläkin oikeastaan menee. Ei, se ei mene paikallisen elämän pyöritykseen. Myöskään kotkan ei kuuluisi lentää turistien kuvattavaksi ruokasyöttien avulla, niin upeaa kuin oikean kotkan näkeminen onkin. Islannissa ei saa ajaa autolla minne vain, koska luonto on kovin haavoittuvaa, eikä Galapagossaarille todellakaan saa viedä mitään, mikä rikkoisi ainutlaatuista ekosysteemiä. Ja ei, palmut Malesian teiden varsilla eivät ole luonnollisia palmuja vaan palmuöljyn valmistamiseen istuttuja palmuja, joiden alta on hakattu pois villiä viidakkoakin, kutistaen eläinten reviirejä.

On aika avata suu ja toimia

Olen muutamaan otteeseen kieltäytynyt ottamasta yleisön edessä kantaa ympäristöasioihin tai antamaan vinkkejä vastuulliseen matkailuun, kestävään elämäntapaan. Koen, etten ole aiheen asiantuntija. Teen jatkuvasti virheitä ja ajattelemattomuuttani toimin matkoillakin edelleen välillä vastuuttomasti. Saatan aiheuttaa isossa mittakaavassa pahaa kauniilla ja hyvällä teolla, joka tuntuu hyvältä siinä hetkessä. Toimin edelleen ajattelematta, ymmärtämättä kokonaisuutta.

Viime viikonloppuna päätin avata suuni ollessani puhujana Turun Automatkailumessuilla. Enää en voi myöskään olla vain hiljaa. Minä, matkailuvaikuttaja, miten ihmeessä voisin enää olla hiljaa myös kolikon kääntöpuolesta?

Teen jatkuvasti virheitä ja ajattelemattomuuttani toimin matkoillakin edelleen välillä vastuuttomasti. Saatan aiheuttaa isossa mittakaavassa pahaa kauniilla ja hyvällä teolla, joka tuntuu hyvältä siinä hetkessä.

Kolmen päivän messuhaastatteluissa pyrin kertomaan ajatukseni matkailun nykytilasta. Kyllä, kannustan edelleen matkailemaan, ehdottomasti kannustan. Maailma on upea paikka ja matkailu avartaa, muuttaa maailmaa ja omaa itseä parhaimmillaan hyvään suuntaan.

Maailma on upea paikka ja olisi harmi jättää sen monipuolinen kauneus kokematta. Mene ja koe, uskalla mennä. Mutta ota selvää, ole huomaavainen ja jätä vain jalanjälkiä.

Alle olen koonnut omiin kokemuksiini ja myös faktoihin perustuvia vinkkejä, kuinka olla edes vähän parempi ja tiedostavampi matkailija.

Ostamalla paikallista ruokaa tuet paikallisia yrittäjiä ja saat parhaimmillaan kokeilla aitoa paikallista ruokaa, mikä on maukkaampaa kuin turisteille suunnattu ruoka.

Muutama vinkki hieman tiedostavampaan matkailuun

  1. Jos lennät, lennä mieluummin mahdollisimman suorilla lennoilla ja uusilla koneilla, joiden päästöt ovat vanhoja koneita pienemmät. Kompensoi lentopäästöt. Ota myös mahdollisimman vähän matkatavaroita, sillä päästöjen suhteen lentokoneen kokonaispainolla on väliä ka ja jokainen kilo merkitsee.
  2. Vältä turhia lentoja ja esimerkiksi pidemmällä reissulla matkusta mahdollisimman paljon maita pitkin, julkisilla kulkuneuvoilla.
  3. Mieti, voisiko lomatoiveesi toteuttaa myös lähempänä. Mistä löydät mahdollisimman läheltä sen, mitä lomalta tai reissulta kaipaat? Jos kaipaa shoppailua, ei tarvitse ylittää Atlantin valtamerta sen takia.
  4. Paikan päällä tue pieniä, paikallisia yrityksiä. Monissa paikoissa suuret ja monikansalliset yritykset omistavat hotellit ja ravintolat. Usein raha valuu pois maasta, eikä paikallista väestöä välttämättä edes työllistetä. Ota selvää, kenen taskuun lomarahasi menevät ja tue niitä, joille sillä on suurin merkitys.
  5. Matkusta sesongin ulkopuolella. Sesongin ulkopuolella on paitsi rauhallisempaa ja halvempaa, mutta silloin turisteja tarvitaan enemmän. Monissa lomakohteissa toimeentulo. rakentuu turistisesongin aikaan ja muu osa vuotta voi esimerkiksi Aasian maissa asuville olla haastavaa aikaa selvitä taloudellisesti. Sesongin ulkopuolella sinua tarvitaan enemmän.
  6. Suuntaa sinne, minne massat eivät mene. Maailma on täynnä kauniita paikkoja, joissa turismi olisi toivottavaa ja loistava toimeentulo paikallisille, mutta silti suuret massat suuntaavat sinne, minne muutkin menevät. Jo suosituissa paikoissa turismi kääntyy välillä jo rasitteeksi paikallisväestölle, eikä turistien kohtelukaan enää ole vieraanvaraista.
  7. Muista, että lähtökohtaisesti eläinten ruokkiminen on huono juttu. Jos villit eläimet houkutellaan paikalle ruoan avulla, ne ehdollistuvat väärään ja luonnottomaan tapaan. Muutenkin ota selvää, tietävätkö eläinretkiä järjestävät tahot vastuulliset ja kestävät tavat toimia. Älä tue mitään, mikä tuntuu väärälle tai mitään, missä ihminen muokkaa eläinten toimintaa liikaa.
  8. Noudata Suomenkin kansallispuistoissa sääntöjä. Säännöille on yleensä olemassa syy. Usein syy on esimerkiksi eläinten ja hauraiden kasvien sekä luonnon suojelu.
  9. Vältä turhaa jätettä ja kaikki, minkä mukanasi etenkin luontoon kannat, vie se myös sieltä pois.
  10. Mieti, mitä liotat vesistöön. Käytä mahdollisimman luonnonmukaisia tuotteita ja maatuvia materiaaleja. Monissa kaukomaissa jätteidenkäsittely on lapsenkengissä ja puhdas vesi kortilla. Uima-altaissa suosi merivesialtaita (tiedostavammat hotellinomistajat hyödyntävät puhdistettua merivettä altaissaan).
  11. Älä osta kertakäyttöpulloja. Täytä etenkin kaukomailla vesi mieluummin isoista kanistereista. Monet hotellit ja ravintolat tarjoavat nykyään täyttöpalvelua vesipulloille.

Kiinnostaako aihe enemmänkin? Lue lisää artikkeleitani tiedostavaan matkailuun liittyen täältä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top