karhunkierros

Karhunkierroksella

Oulangan Karhunkierros on helppo valinta aloittelevalle vaeltajalle ja edes pieni pintaraapaus oikeasta Lapista.

En ylpeile myöntäessäni, etten ole koskaan käynyt Suomen Lapissa. Matkat pohjoisimpaan Suomeen ovat aina tuntuneet suhteettoman hintavilta ja siitäkin syystä olen usein päätynyt lomillani lämpimämpiin ja kaukaisempiin kohteisiin.

Viime vuosien aikana olen ruvennut enemmän ja enemmän kiinnnostumaan kotimaankin maisemista ja matkakohteista (hiilijalanjälkeni tasapainottuu edes vähän) ja viime syksynä teinkin syksyreissun jonkun eksoottisen kaukokohteen sijasta kauniiseen kotimaahani ja suuntasin Pohjois-Suomeen.

Joidenkin mielestä sinne oikeaan Lappiin en edelleenkään päässyt, mutta vietin viime vuonna juuri näihin aikoihin, kauneimpaan ruska-aikaan, aikaani jo erittäin lähellä sitä. Pääsin siis jo Kuusamon korkeudelle, Rukalle. Onhan se 700 kilometriä autossa istumista jo aika kaukainen matka.

Olisin halunnut reissullani lähteä syvälle metsään eräretkeilemään, mutta monestakin syystä matkakumppaneideni kanssa (isä ja sisareni) päädyimme helpompaan vaihtoehtoon ja vuokrasimme lomahuoneiston Rukan rinteeltä. Sekin oli varsin kivaa. Kaikilla mukavuuksilla (oli sauna ja kaikille omat huoneet) sisustetusta talosta käsin oli helppoa tehdä päiväretkiä ja iltaisin palata hyvin varusteltuun perusleiriimme; laittaa se sauna lämpenemään ja takka tulelle. Oi, ihanuutta.

Sen verran oikealta ja aidolta Lapilta se Kuusamonkin seutu tuntui, että useampaan otteeseen takapihallemme tuli ruokailemaan poroperhe. Ne olivat muuten elämäni ensimmäiset porot, jotka näin vapaina luonnossa. Kuvitella, että ensin sitä näkee kaikkea orangeista elefantteihin ja partasikoihin ja vasta sitten näkee oman kotimaansa eksoottisia elukoita eli poroja.

Ensimmäisenä päivänä vaeltelimme erittäin tasaisessa ja helpossa maastossa, Hiidenlammen luontopolulla. Tämä reitti sopii kaikille iästä ja kunnosta riippumatta, mutta hyväkuntoisille Oulangan ja Rukan seudulta löytyy maisemallisesti upeampiakin reittejä. Tällainen on esimerkiksi pieni Karhunkierros.

Kierros on 12km pitkä ja alkaa Oulangan basecampilta. Vaihtelevaa maastoa ja upeaa maisemaa, jonka taittamiseen meillä meni noin 3,5 tuntia. Suuri osa reitistä kulki jyrkänteellä ja alhaalla pauhasivat joki ja kosket.

Ruskan keltaiset ja oranssit sävyt loistivat upeina sinistä taivasta vasten. Mustikat ja puolukat polun varrella hidastivat matkantekoa; välillä oli aivan pakko pysähtyä nauttimaan luonnon antimista. Suhteellisen hyvää peruskuntoa retkeilijöiltä vaaditaan, mutta mahdottoman vaikealta se ei tuntunut. Mielestäni reitti loppui jopa kesken: virtaa olisi ollut vielä. Ehkäpä suuntaankin ensi kerralla sille pitkälle Karhunkierrokselle (70km).

Paljon muutakin kuin Karhunkierros

Vaellusten lisäksi Oulangan kansallispuiston alueelta löytyy paljon erilaisia aktiviteetteja; melontaa, koskenlaskua, kiipeilyä…Talvisin on laskettelun ja lumilautailun lisäksi moottorikelkkailua, koirasafareita ja lumikenkäilyä.

Itse halusin kokeilla koskenlaskua ja buukkasimme itsemme Oulangan basecampin kautta ”Villi reitti K18”-nimiselle, yhteensä noin kahden tunnin pituiselle koskenlaskuseikkailulle (hinta 49e). Aiempaa kokemusta ei tarvittu, mutta en suosittelisi kyseistä reittiä ihan heikkohermoisimmille. Tarvittavat varusteet kumisaappaista kurahousuihin saimme lainaksi basecampilta.

Ennen reittimme kolmea koskea (Niskakoski, Myllykoski ja Aallokkokoski) meille kerrottiin, kuinka veneessä tulee toimia ja mitä on odotettavissa. Itse melonta oli aika raskasta hommaa ja käsilihakset joutuivat koetukselle, mutta tietääpähän ainakin nahoissaan tehneensä jotakin tehokasta.

Koskia laskiessa nauru raikasi ja vatsalihaksiin sattui; en ollut nauranut aikoihin niin paljoa! Koski vain vei mukanaan ja vaatteemme kastuivat litimäriksi, mutta se ei haitannut hauskaa menoa. Kokemus oli todella hauska ja adrenaali virtasi suonissa! Suosittelen ehdottomasti kaikille seikkailuhenkisille! Ihan huippua!

Vuodentakainen, elämäni ensimmäinen pohjoisen Suomen tutkimusmatkani oli siis kaikin puolin onnistunut, eikä se varmasti jää viimeiseksi. Kokonainen Karhunkierros autiotuvissa yöpymisineen sekä melonta Oulanka-joella, oma teltta ja eväät mukana jäivät vielä kokematta.

Tänne on päästävä vielä uudestaankin. mutta sitä varten tarvitsen ehkä matkaseurakseni jonkun Reissumies-mainoksen erähenkistä miestä vastaavan matkakaverin. Kertokaas siis, jos sellaisen tunnette. Hänen varalleen on siis suunnitelma. Hihii. Niin ja sitten on tietysti vielä se niin sanottu oikeakin Lappi. Sinnekin pitää päästä.


♥  Pääsin kuin pääsinkin myöhemmin myös oikeaan Lappiin. Siitä lisää täällä.  ♥

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.