puskaparkki karavaanari

Karavaanari, paljastaisitko parhaan puskaparkin?

Tunnetko jo termin puskaparkki? Jos et, on aika perehtyä leirintäalueiden ulkopuolella tapahtuvaan karavaanaukseen ja yöpymiseen.

*Yhteistyössä Matkailuajoneuvotuojat Ry

Tiedän, jutun otsikointi saattaa johtaa jotkut harhaan ja joidenkin vilkas mielikuvitus saattaisi luulla tämän sadepäivän jutun aiheen olevan jotakin aivan muuta kuin se on. Nyt viimeistään kannattaa lopettaa lukeminen, jos tulit lukemaan muusta kuin vapaampaan karavaanaukseen eli matkailuautoiluun liittyvistä parkkipaikoista eli tuttavallisesti puskista.

Minulle termi puskaparkki oli uusi vielä muutama kuukausi sitten. Aika moni karavaanaukseen tai autoihin liittyvä termi itse asiassa on. Noin vuosi sitten hankittuamme rakkaan Oskari-matkailuautomme opin muun muassa sanan septitankki, joka tosiaan tarkoittaa auton vessanpöntön säiliötä. Sen tyhjentäminen on muuten varsin hulvatonta puuhaa, en edelleenkään ole suostunut koskemaan siihen.

Mitä tarkoittaa puskaparkki?

Vessoista takaisin puskiin. Termi puskaparkki on siis leirintäalueiden ulkopuolella majoittuvien karavaanareiden käytössä. Puska voi tarkoittaa pensasta, parkkipaikkaa, hiekkarantaa tai oikeastaan mitä tahansa vapaata ja ilmaista majapaikkaa käsittävää, auton mentävää paikkaa.

Vaikka en tiukasta lokeroinnista välitäkään, olemme espanjalaiseni kanssa alusta asti olleet tällaisia puskalaisia. Tuolloin en vielä edes ollut kuullut Facebookin loistavasta Puskaparkki-yhteisöstä. Yhteisöön liityttyäni ymmärsin paljon uutta tästä yhteisestä harrastuksestamme lymyillä auton kanssa puskassa. Vapaus on kaikkia eteenpäin vievä tekijä ja itseni kaltaisia vapaakaravaanareita on Suomessakin melkoisen paljon.

Puskaparkkeja vaikka muille jakaa

Puskaparkki ryhmässä jaetaan parhaita puskaparkkeja ja kysellään vinkkejä niiden löytämiseen. Sivustolta löytyy myös linkki yhteiseen puskaparkkikarttaan, jonne jokainen voi halutessaan liittää itse hyväksi havaitsemansa vapaaparkkipaikan.

Tällainen palvelu ja yhteisö on loistava homma. Välillä kukin voi halutessaan selailla muiden puskavinkkejä ja päätyä yöksi jonkun muun hyväksi toteamalle paikalle. Tällainen helpottaa todella paljon, jos vaikka saapuu paikan päälle illalla. Myös kaikkein upeimmista paikoista on hienoa kuulla muilta puskaparkkilaisilta.

Te tiedätte, että en matkusta kartta kädessä. En myöskään ole kovinkaan suunnitelmallinen urbaanari (tai karavaanari tai puskalainen). Itselleni löytämisen ilo on matkoilla, kuten roadtrippaillessakin, yksi suurimmista iloista. On jännittävä tunne ajaa (tai siis istua kyydissä) esimerkiksi pitkän hiekkatien päähän kauniin järvenrantamaiseman toivossa. Voitte vain kuvitella tunteen, kun pääsee tien päähän ja näkee tyynen järven pinnan sekä hiekkarannan edustalla olevan parkkipaikan, joka huutaa tyhjyyttään ja kutsuu luokseen. Löytö!

Kannattaako paras matkailuautoilijan puskaparkki paljastaa?

Jotkut omista löydetyistä helmistä on mukava jakaa, toiset haluan pitää vain meidän salaisuutenamme. Sama pätee matkailussa, kaikkea ei kannata eikä tarvitse paljastaa. Sosiaalisen median nopeatempoisuus saa helposti aikaan haasteitakin. Jos hyväksi havaitsemani hiljainen hiekkaranta tulviikin yht’äkkiä matkailuautoja, ei ranta enää olekaan hiljainen. Tai jos Berliinin paikallisin kuppila onkin jutun aiheena suomalaisille suunnatussa blogissani, pysyykö kuppila enää kovinkaan paikallisena? Tiedättehän, mitä tarkoitan.

Jotkut omista löydetyistä helmistä on mukava jakaa, toiset haluan pitää vain meidän salaisuutenamme.

Suomessa saa parkkeerata melko vapaasti yöksi tai pariksi monenlaisiin paikkoihin, mutta muualla Euroopassa on välillä hieman erilainen meno. Suomen jokamiehenoikeuden kaltaista timanttia ei sovelleta monessakaan muussa maassa. On maita, joissa parkkeeraaminen muualla kuin virallisilla leirintäalueilla tai parkkipaikoilla on kiellettyä. Euroopassa roadtrippaillessa esimerkiksi applikaatio Park4night, jonne on listattu Euroopan ilmaisia parkkipaikkoja.

puskaparkki matkailuauto

Matkailuautoilijat kartalla

On upeaa, että täällä Suomessa niin sanottuja puskaparkkeja löytää jo kartan tai koordinaattien avulla. Tämä helpottaa välillä vaikealtakin tuntuvaa paikan löytämistä ja etenkin väsyneenä toivoo vain löytävänsä yöpaikan mahdollisimman mutkattomasti.

Tietysti, on myös hyvä pitää ne omat salaisuudet ja omat privaattipuskat, joita ei paljasta kenellekään muulle. Me karavaanarit, urbaanarit ja puskaparkkilaiset (rakkaalla lapsella on monta nimeä) olemme kaikkien tiedon mukaan kaikkien kavereita, mutta itse kaipaan tältä meidän harrastukselta usein eniten rauhaa, luontoa ja hiljaisuutta. Kun niitä kaipaan, etsin sopivan puskan itse ja parkkeeraamme sinne, mikä paikka tuntuu juuri meille kaikkein sopivimmalta.

Matkailuautoilijat somessa:

Karavaanarit – yleistä jutustelua karavaanauksesta
Puskaparkki – vinkkejä majoitukseen muualla kuin leirintäalueilla
Urbaanarit – seikkailuhenkisten karavaanareiden kokoontumispaikka fiilistelyyn ja vinkkeihin

*Juttu on osa 8-osaista juttusarjaa, joka on toteutettu yhteistyössä Matkailuajoneuvotuojat Ry:n kanssa. Päätän itse, mistä kirjoitan ja jutuissani kerron itse valitsemastani elämäntavasta aidosti ia suurella sydämellä.


LUKUVINKKI: Oletko kiinnostunut matkailuautoilusta? Suuntaa seuraavaksi tänne.  Oletko kiinnostunut muuttamaan autoon? Lue tämä artikkeli.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top