Hiustenhoito lomalla – Kampaajan vinkit lomahiuksille

Miten hoitaa hiuksia matkalla? Miten saada klorivedessä lotrauksen aiheuttama vihreä väri pois vaaleista hiuksista ja miten huoltaa surffitukkaa? Vinkkaan teille nyt kampaajana parhaat hiustenhoitovinkit lomahiuksille.

Olen itse varmasti maailman huonoin hiustenhoitaja, ainakin ressatessani. Sitä ei ehkä uskoisi, jos tietää ammattini. Minähän olen ammatiltani kampaaja; miten ihmeessä parturi-kampaaja voi olla maailman onnettomin hiustenhoitaja lomalla ollessaan? Ehkä juurikin siksi. Lomalla olen todellakin lomalla kaikesta hiuksiin liittyvästä, eikä työ ole mielessäni ollenkaan.

Kampaajana tiedän varsin hyvin, että hiuksia ei saisi jättää hoitamatta lomallakaan. Silti lipsun itse juurikin niistä muille antamistani neuvoista. On aina helpompaa neuvoa muita kuin itse elää antamiaan neuvoja noudattaen – aivan kaikessa. Tavallaan jopa viihdyn takkutukassa.hiustenhoito

hiustenhoito

Kampaajan omat hiukset lomalla, hiustenhoito unholassa

Annan teille yhden tilannetta kuvastavan esimerkin. Voitteko kuvitella, että vastoin kaikkia sääntöjä, pesin hiukseni juuri päättyneen matkani aikana saippualla? Kyllä vain, tavallisella palasaippualla! Ai miksi? No, koska shampoo ja hoitoaine nyt vain unohtuivat kotiin. Olin siis kaikin puolin lomalla, kaikesta hiuksiin liittyvästä. Vaikka rakastankin työtäni, ehkä pieni irtiotto siitä oli tarpeellista.

Tein reissussa myös muita suuria hiuksiin liittyviä virheitä. Ei, en todellakaan suojannut hiuksiani auringolta. Uiskentelin merivedessä lähes päivittäin, hiukset veteen upotettuina ja snorklaillen. En käyttänyt syväpuhdistavaa shampoota (koska pesin saippualla) ja annoin auringon vaalentaa hiuksiani tarkoituksellakin. Harjasin märkiä hiuksia ja suuntasin lähes joka ilta märillä hiuksilla unille.

hiustenhoito lomallaKoska suutarin lapsilla ei ole kenkiä ja koska välillä hiuksista päivittäin puhuvan on saatava lomailla hiustenlaitosta kaikin mahdollisin tavoin, annettakoon tämä kaikki minulle anteeksi. Eikös? Silti, ethän tee kanssani samoja virheitä? Ethän ainakaan pese omia hiuksiasi saippualla kahta viikkoa yhteen menoon. Ethän vain?

hiushuone dandyVinkit lomahiusten hoitoon

 1. Vältä merivedessä liiallista lotrailua. Vältä ainakin hiusten upottamista veteen (tai tee kuten minä ja nauti siitä aina silloin, kun on mahdollista).
 2. Jos kuitenkin päätät lotrata meressä päivittäin, muista käyttää välillä erityisen puhdistavaa shampoota, esimerkiksi syväpuhdistavaa shampoota. Se poistaa hiuksista kaikki ylimääräiset suolat ja muut, jopa uima-altaiden kloorin aiheuttaman vihertävyyden. Muista syväpuhdistavan tuotteen käytön jälkeen käyttää erittäin hoitavaa hoitoainetta, sillä hiuksen pinta jää syväpesusta normaalia enemmän auki ja normaalia pörröisemmäksi ja takkuisemmaksi.
 3. Suojaa hiukset auringolta hatulla tai huivilla (tai anna auringon vaalentaa hiuksiisi ihanat surffarin blondit latvat, samalla tosin kuivattaen latvasi rutikuiviksi).
 4. Jos pesumahdollisuutta ei ole päivittäin, kuivashampoo pelastaa nopeasti rasvoittuvat hiukset. Tämä on hyvä vinkki päiväretkilläkin, jos rasvoittuminen on ongelma. Toisaalta hatut ja huivit pelastavat aina huonon tukkapäivän. Hiuspohjaa on myös hyvä totuttaa harvempaan pesurytmiin.
 5. Kookosöljy on toimiva monitoimituote reissussa. Sitä voi käyttää muun muassa hiusten kuiviin latvoihin, palaneen hiuspohjan hoitoon, aurinkovoiteena ja jopa meikinpoistoaineena. Se myös suojaa hiuksia auringolta.
 6. Jos hiusten väri muuttuu lomalla aivan sietämättömäksi, värjäävillä hiusnaamioilla saat ensiapua ennen seuraavaa visiittiä kampaamoon. Vaaleiden hiusten keltaisuutta saa taitettua esimerksi violettia pigmenttiä sisätävillä tuotteilla.
 7. Suosi UV-suojan sisältäviä hiustuotteita.
 8. Lyhyellä reissulla tuotteet on hyvä pakata pieniin purnukoihin. Kokonaisia pulloja on turhaa kuljetella mukana.
 9. Jos sinulla on tilaisuus, käy testaamassa paikallisen parturin tai kampaajan taitoja. Monissa maissa parturi/kampaajakäynti on ainutlaatuinen kokemus. Pesu ja föönaus on naisille usein turvallinen vaihtoehto, hiusten värjäämisen kanssa harkitsisin kaksi kertaa – etenkin, jos sattuu matkaamaan kaukana omasta maastaan ja jos paikallisten hiukset ovat todella erilaiset kuin omasi.
 10. Olaplex-hoito on tuhottujen hiusten pelastus. Se on kampaamossa tehtävä erikoishoito, joka paikkaa hiusta sisältäpäin ja jälleenrakentaa haurastunutta hiusta. Olaplex voidaan tehdä värikäsittelyn yhteydessä tai erikseen ja on suositeltava auringon haurastamille hiuksille.
 11. Valitse pesutuotteet etenkin luontokohteissa ja saarilla mahdollisimman ekologisesti. Mitä haluat jättää vesistöön jäljiltäsi? Ekologiset tuotteet, esimerkiksi hiusten palashampoot, ovat usein hyvä valinta.

Psst! Minut löydät vinkkeineni omasta kampaamostani, matkateemaisesta Aroha Helsingistä.

2 Comments

 1. Pingback: Rinkka selässä Hiushuone Dandyyn — Urbaani viidakkoseikkailijatar

 2. Kiitos hyvistä vinkeistä! Etenkin kookosöljyä olen minäkin käyttänyt suojaamaan pitkiä hiuksia.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate