Italialaisissa häissä Pantellerian saarella

Oletko kuullut tuliperäisestä Pantellerian saaresta, joka kuuluu Italialle? Saari on loistava pakopaikka Maltan kupeessa ja Pantellerialta näkyy melkein Afrikkaan asti. Itse päädyin saarelle ystäväni häiden takia.

En ollut koskaan kuullut saaresta nimeltä Pantelleria ennen kuin sain kutsun italialaisen ystäväni häihin. Jenkeissä vietetyn vaihto-oppilasvuoden parhaan ystäväni, Sisiliassa asuvan italialaistytön perhe omistaa kesäasunnon (kyllä, italialaisetkin näköjään tarvitsevat kesämökkejä) tuliperäisellä Pantellerian saarella, melkein Afrikassa asti, ja ystäväni häät pidettiin siellä. Saarelta voi tosiaan kirkkaana päivänä nähdä jopa taivaanrannassa siintävän Tunisian.

Kyseiset häät olivat kahdessa osassa; virallisempi ja pienempi osuus Pantellerialla ja isot bileet ystäväni kotikaupungissa, Palermossa. Minun oli aikataulullisista syistä mahdollista osallistua vain toiseen tilaisuuteen ja päätin valita eksoottisemmalta kuulostavamman paikan, Pantellerian. Palermossa olin kuitenkin jo viettänyt aikaa jo yhteensä lähes kuukauden verran aiemmalla visiitilläni, jolloin olin työharjoittelussa paikallisessa kampaamossa ja Pantelleriasta en ollut koskaan kuullut edes puhuttavan. Sinne siis.

Miten Pantellerialle pääsee?

Saarelle pääsee helposti esimerkiksi lentämällä Sisiliasta tai muualta Italiasta. Lentoaikaa en muista, mutta kone oli pieni ja veikkaisin, ettei lento kestänyt edes tuntia. Pantelleria on siis tuliperäinen saari ja maisema on sen mukaista eli karua. Se on kivikkoista ja kalliosta. On kaktuksia ja kukkia, joita en ollut koskaan ennen nähnyt! Todella kaunista!

Saaren rakennukset ovat upeita ja Pantelleria on tunnettu niistä. Kreikan saarten valkoisia taloja muistuttavia valkoisia rakennuksia tai toisaalta kivenlohkareista kasattuja taloja. Kuulin jopa huhun, että muutamalla maailmanluokan tähdelläkin olisi loma-asunto Pantellerian saarella, kaukana kaikesta. Yritinkin bongailla vaikkapa Giorgio Armania keskustan reissullamme, vaan eipä näkynyt herraa.

Ystäväni hääpaikkakin oli erittäin vanha kivikappeli. Kappeli ja ystäväni vanhempien loma-asunto, jossa itse hääjuhla pidetttin, olivat molemmat kerrassaan upeita! Ruoka oli italialaiseen tapaan herkullista ja sitä oli paljon. Suuri osa hääjuhlasta olikin syömistä. Olisikohan siinä ollut seitsemän (vai yhdeksän?) erilaista ruokalajia. Njam.

Rennot häät Pantellerian saarella

Hääseremoniasta sen verrran,että vaikka katolilaisista ihmisistä onkin kyse, tunnelma pienessä kappelissa oli rento ja nauru raikasi. Pappi oli nuori ja komea italialaismies, joka oli pukeutunut varsin tyylikkäästi. Aiemmin samana päivänä kyseinen mies hengaili hotellin uima-altaalla kirkkaanpunaisissa Speedoissa. Vaikka en papin puheesta juurikaan mitään ymmärtänyt, ymmärsin pariskunnan suudellessa, että nyt he ovat saaneet sitten toisensa. Tässä vaiheessa joku yleisössä oli sitä mieltä, että ”Basta!” eli ”Noniin, riittää jo toi suutelointi! Get a room!”. Huumoria siis näissä häissä riitti, jopa kirkko-osuudessa.

Auringon laskiessa ja illan pimetessä kukkulalla sijaitseva hääpaikka oli täydellisyyttä hipova, oikeastaan täydellinen. Siellä me sitten joimme viiniä, herkuttelimme, italian kieli (jota en juurikaan ymmärrä tai ainakaan osaa puhua) ja nauru raikasivat sekä taustalla näkyi ehkä jopa se Afrikka. Noh, ainakin meri ja taivaanrannan auringonlaskun jälkeiset varjot. Ikimuistoiset juhlat ikimuistoisessa paikassa, josta olen nyt todellakin kuullut.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.