Van ja Itä-Turkin ihmeitä

Kun mietit Turkkia, mietit luultavasti ensimmäisenä rantakohteita. Turkki on kuitenkin paljon muutakin lammaspaimenista korkeisiin vuorenhuippuihin ja suloisiin kyliin. Oma tieni vei Itä-Turkkiin, Vanin kaupungin maisemiin. Miltä siellä näytti?

Maan sisäinen lento Istanbulista Vaniin kesti lähes kaksi tuntia, mikä kertoo Turkin valtion koosta jotakin. Rantakohteiden väliin mahtuu vuoristoa, paljon vuoristoa. Kappadokian kuumailmapalloajelut pyörivät toistaiseksi vain haaveissani, mutta syyskuisella Itä-Turkin reissulla pääsin tutustumaan toisenlaiseen Turkin vuoristoseutuun.

itä-turkkiItäisen Turkin maasto Vanin kaupungin ympäristössä muistutti minua hieman Marokosta. Muutenkin, Turkissa ja Marokossa on jotain samaa; ehkä juuri siksi olen viehättynyt molemmista maista. Karua kauneutta parhaimmillaan. Vuoria siellä, vuoria täällä sekä sinne tänne harvakseltaan ripoteltuja, tasakattoisia taloja.

van Turkki maisemaTurkki VanItä-Turkki matkailuItä-turkki vuoristo

Roadtrip Vanista Iranin rajalle asti

Reissumme roadtrip Vanista vielä idempään, aina Iranin rajalle asti, oli yksi matkan ehdottomista kohokohdista. Istuin minibussissamme nenä kiinni ikkunassa vain huokaillen ja ihastellen maaston karua, maalauksellista kauneutta. Sininen taivas hattarapilvineen loi mitä kauneimman kontrastin Turkin korkeimmille vuorille ja maastolle, jossa vuosia sitten on ollut vulkaanista toimintaa.

Paikoitellen maisema oli täynnä kivenlohkareita ja paikoitellen isoja, kuivuneita nurmikenttiä ja laaksoja. Siellä täällä vaelteli lammaslauma paimenensa kanssa ja välillä bongailin vuorten rinteiltä myös hevosia ja lehmiä. Siellä täällä vuorten rinteillä näkyy tähystystorneja, vuorten toiselta puolelta alkaa Iran.

van, Turkeyitä-turkki

Itä-Turkin kiehtovat vuoristomaisemat

Upeat maisemat valoisaan aikaan näyttivät henkeäsalpaavan kauniilta, mutta öisessä vuoristoseudussa ei ollut myöskään mitään valitamista. Yöaikaan en vuoristoa sen suuremmin kokenut, mutta auton ikkunan läpi kimmeltänyt tähtitaivas sai minut haluamaan mennä leväyttämään viltin jonnekin vuoriston keskelle. Ehkä samaan skenaarioon voisi kuulua vaikka punaviinikin. Kaupungin valot olivat kaukana ja olimme korkella vuoristossa. Tähdet tuntuivat olevan käsin kosketeltavissa, miksi ihmeessä istuin vain autossa, enkä saanut kokea sitä kaikkea ihan oikeasti.

Itä-Turkki matkailuItä-Turkki matka vuoristoTurkki Van maisemaitä-turkki

ita-turkki_MG_4755Seuraavalla itäisen Turkin reissullani aion vuokrata oman auton, ottaa mukaan teltan ja toteuttaa nämä visioni. Auto Vanista, hinta on kuulemma noin 30 euroa/vuorokausi ja bensa suhteellisen edullista. Ehkäpä joku päivä, katsotaan. Nämäkin tiet kutsuvat kulkemaan.

_MG_4893_MG_4858_MG_4845

_MG_5078

Van, Turkey

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.