tatravuoret slovakia ja puola

Itä-Euroopan vuoristossa, Slovakian ja Puolan rajalla

Itä-Euroopan vuoret vievät kauneudellaan jalat alta. Puolan ja Slovakian rajalla sijaitsee maaginen vuoristoalue, Tatravuoret, josta moni ei ole koskaan kuullutkaan. Tatravuorilla voi vaeltaa maasta toiseen, karhujenkin päiväkävelyreittejä pitkin.

Nyt palataan ajassa muutama vuosi taaksepäin ja palaamme paikkaan, josta olen halunnut kertoa koko maailmalle jo siitä asti, kun sinne ensimmäistä kertaa saavuin. Miksi juuri nyt haluan kertoa teille Itä-Euroopan kauneimmista vuorista, Puolan ja Slovakian rajamailla sijaitsevasta maagisesta vuoristosta? Miksi päätin kirjoittaa Tatravuorista juuri nyt, kun ajankohtaisempiakin juttuja on vielä kirjoittamatta muun muassa Malediiveiltä, Sri Lankalta, Galiciasta, Mallorcalta, Sloveniasta, Latviasta ja vaikka mistä muualta?

Vastaus ajankohdan valitsemiseen löytyy syystä, että juuri tänään espanjalaiseni on valloittamassa samaa vuoristoa. Espanjalaiseni on parkkeerannut Oskari-matkailuauton jonnekin Puolan Zakopanen seudulle, vuorten juurelle. Hän tietää minun vaellelleen noilla seuduilla, Karpaattien vuoristossa, ja kyseli vinkkejäni alueelle. Myönnän, etten osannut auttaa. Muutaman vuoden matkan takaiset faktat ja paikkojen nimet ovat unohtuneet tai ainakin jo sekoittuneet kaikkien tuon matkan jälkeen tehtyjen matkojen paikkojen nimien kanssa.

Puola ja Slovakia, tatravuoret

Puola ja Slovakia, tatravuoret

Puola ja Slovakia, tatra

Puola ja Slovakia, tatravuoret vinkit
Puolan puolella reitit ovat usein vehreämpiä ja maisemaltaan vaikuttavampia.

Vaikka faktat ovat unohtuneet tai ehken koskaan edes niistä juurikaan mitään tiennyt, muistot ja tunteet ovat ja pysyvät. Muistan tunteen, minkä maagiset Tatravuoret minussa herättivät. Muistan, kun saavuimme junalla Bratislavasta johonkin paikkaan Slovakiassa, jonka tiesimme olevan hyvä tukikohta vuoristovaelluksille.

Muistan, kuinka jatkoimme matkaa bussilla kohti pientä Žiadarin kylää, josta olimme varanneet jonkun sattumanvaraisen majapaikan, joka sattui olemaan kotimajoitus. Muistan kotimajoituksen majoittajan, vahvalla pakkelikerroksella kasvonsa kuorruttaneen naisen, joka oli todella avulias.

Puola ja Slovakia, tatravuoret

Puola ja Slovakia, tatra

Puola ja Slovakia, tatra
Karhuemo pienokaisensa kanssa vaelteli myös Tatralla, onneksi vastakkaisella rinteellä.

Puola ja Slovakia, tatra

Puola ja Slovakia, tatra
Jopa bussimatka vuoristoseudulla oli elämys.

Bussilla Bratistavasta Tatravuorille

Olin matkalla hyvä ystäväni, Emilian, kanssa. Olimme junailleet itsemme Berliinistä yöjunalla Bratislavaan. Tuota kaupunkia pari päivää tutkittuamme ja Wienissäkin poikettuamme, suuntasimme lopulliseen päämääräämme eli Tatravuorille. Sieltä jatkoimme muutaman päivän vaellusreissujen jälkeen junalla Krakovan kautta takaisin Berliiniin (jos muuten Berliini kiinnostaa, klikkaa itsesi Berliinin tietopankkiini). Ai niin, Krakovastakaan en ole tainnut teille koskaan kertoa mitään. Sen aika tulee, kun on tullakseen.

Mistäköhän olin tuolloin saanut kuulla kyseisestä vuoristosta, Tatravuoristosta? Olin tainnut miettiä vaellusreissua Alpeille, mutta päädyinkin tutkimaan muita hieman tuntemattomampia ja etenkin edullisempia vaelluskohteita. Netin ihmeellinen maailma vei minut tuolloin sanan Tatra äärelle ja kiinnostus heräsi. Tatravuorille oli päästävä.

itä-euroopan vuoret
Zidarin kylä on todella sympaattinen, pieni slovakialainen kylä.

Puola ja Slovakia, tatra

Puola ja Slovakia, tatra
Puhtaalla vuoristojokivedellä on raikastavaa pestä hikiset kasvot.

Puola ja Slovakia, tatra

Puola ja Slovakia, tatra

Vaelluksia Itä-Euroopan vuorilla

Muistan päivävaellukset sekä Slovakian puolen kivikkoisilla vuoristopoluilla että Puolan vehreämmillä vuoristoseuduilla. Muistan karhuemon poikasensa kanssa, joka käyskenteli vastakkaisen vuoren rinteellä. Muistan varoitukset karhuista; niitä alueella on reilumminkin, mutta niiden kanssa harvoin kukaan joutuu ongelmiin.

Muistan selkeästi merkatut vaellusreitit, jotka turhankin ruuhkaisten risteyskohtien jälkeen rauhoittuivat aina upean hiljaisiksi. Välillä tuntui, kuin olisimme olleet ainoat ihmiset koko maailmassa.

Muistan upeat auringolaskut ja vuoristoniityillä juodut oluet, muistan hauskan pizzerian ja Ždiarin kylän pysähtyneen tunnelman. Muistan henkeäsalpaavat maisemat ja Slovakian puolella hiihtohissillä kivutun vuorenrinteen. Muistan vuoren juurella juodut aamukahvit ja vuoren päällä syödyn spagetti-aterian. Muistan syvälliset keskustelut ystäväni kanssa, joihin rauhoittava vuorimaisema inspiroi.

Muistan selkeästi merkatut vaellusreitit, jotka turhankin ruuhkaisten risteyskohtien jälkeen rauhoittuivat aina upean hiljaisiksi. Välillä tuntui, kuin olisimme olleet ainoat ihmiset koko maailmassa. Muistan myös vuoristo-ojien kirkkaalla vedellä virkistetyt kasvot ja ympärillä lentelevät perhoset. Muistan havupuut ja paikoitellen Suomea muistuttavat metsäosuudet.

Muistan myös miehen, joka ohittaessaan meidät jollakin vaellusreitillä jutusteli meidän kanssamme ja kertoi Tatran olevan jollakin tavoin maaginen paikka. Tuon maagisuuden pystyin itsekin aistimaan, jotakin erikoista tuossa vuoristossa on ja joku kummallinen energia tai joku muu tuolla alueella vallitsee. Tatran vuoristo on omanlaisensa tavalla, jota en osaa selittää. Tuo omanlaisuus on enemmänkin tunne, sen joko aistii ja tuntee tai ei. Minä tunsin ja tuota asioiden selkiytymisen tunnetta muistelen edelleen.

Puola ja Slovakia, tatra

Puola ja Slovakia, tatra

Puola ja Slovakia, tatra

Puola ja Slovakia, tatra
Slovakian puolella osa reiteistä oli todella kivikkoista maastoa.

Puola ja Slovakia, tatra


♥  Lukuvinkki: Lue myös toinen juttuni Tatravuorista.  ♥

30 ajatusta aiheesta “Itä-Euroopan vuoristossa, Slovakian ja Puolan rajalla”

 1. Jarmo Katajisto

  Zakopane ja Tatra. Suosittelen.

  Seuraavalla kerralla mukaan otan kunnon vaelluskengät ja sauvat. Jopa alas kävely Kasprowy Wierchiltä keltaista reittiä oli joissakin paikoissa vaativaa. Kaapelivaunuun kannattaa etukäteen ostaa liput joko netistä ( jos ehtii saada mieluisaan aikaan, koska ylös mennessä on ruuhkaa ala-asemalla) tai lippuautomaatista.
  Ylös voi toki kävellä, mutta nousua on n. 900 m. ja aikaa menee n. 3 tuntia hyvä kuntoiseltakin.

 2. Olen menossa Tatralle toukokuussa. Voisitko suositella hyviä päiväretkiä Tatravuorilla?
  Mistä kannattaa lähteä patikoimaan?

 3. Onneksi et vaiennut tästä paikasta enää kauempaa! Onpa huikean näköistä! Nyt minäkin tiedän tästä paikasta… Eikä ole hirveän vaikeasti saavutettavissa kuitenkaan. Mahtava vinkki! 🙂 Mitähän muuta sinulla on vielä takataskussa upeiden kohteiden osalta…? 😉

 4. Olen tässä pari päivää haaveillut jostain vuoristolomasta ensi kesäksi. Tekisi mieli muualle kuin Alpeille. Tässä voisi olla oiva vaihtoehto, todella upeita kuvia ja jotenkin ihan mielettömän näköinen kuva tuosta kylästä ♥ Pitääkin ryhtyä heti googlettelemaan, olisiko tuosta meille reissukohteeksi, vaikka on hyvinkin mahdollista, että haaveet ehtivät muuttua moneen kertaan ennen kuin suunnitelmat on lyötävä lukkoon…

 5. Luin koko ajan vahingossa, että Tantra-vuoret… Nooh ei kai se oo niin justiinsa! Mutta hienon näköisiä ovat. Oon viime aikoina miettinyt Puolaa laskettelukohteena, jos lähtisi sinne Alppien sijaan, juurikin rahan säästön vuoksi. Ja olisihan se vähän eksoottisempaa. Ainakin siellä suunnilla Eurooppaa näyttää korkeuseroakin ihan hyvin löytyvän. 🙂

 6. Vuoret <3 Noista maisemista tuli hieman mieleen Irlanti, jossa olin juuri viime kuussa. Samanlaista vehreää vuoristoa löytyi sieltäkin. Tatravuoret ovat omalla kiinnostuslistalla tällä hetkellä varsin korkealla. Tosin no, kaikki vuoristot sinne taitavat aika helposti päästä 😀 Vähän olen jo suunnitellut tai ainakin haaveillut, että ensi kesänä lähtisin valloittamaan vuoria Sloveniaan ja Walesiin, mutta ehkä muutankin toisen kohteista Tatravuoriin…

 7. Olen Tatra-vuoristoon törmännyt, kun olen googletellut tulevia vaelluskohteita. Maisemat on kauniit eikä sinne mikään mahdoton matka, joten ehkä löydän itseni vielä tuolta joskus 🙂

 8. Mä olen monesti katsellut kuvia just noilta samoilta seuduilta, ja haaveillut vielä joskus samoilevani tuolla. Fiilis tuli hyvin tekstistä läpi, ja upposi kyllä tosi hyvin, koska juuri tuollaisia fiiliksiä olen ajatellut että siellä kokisin ja vain lähtisin. Ihanaa. <3

 9. Hieno postaus itseäni paljon kiinnostavasta kohteesta! Olen käynyt monessa paikassa Puolassa, mutta Tatran olen ohittanut toistaiseksi vain bussilla. Vahinko on ehdottomasti korjattava joskus.

  Tatra näyttää kuvissa aina hienolta, ja tekstisi välittää kokemuksen hienosti. Puolalaisilla on paljon uskomuksia, ja Tatran liittyvä magiikka kuulostaa todennäköiseltä. Pitääpä kysellä paikallisilta tutuilta aiheesta.

  Itse olen ajatellut joskus ottavani Tatralle opastetun kiertomatkan.

 10. Aivan upean näköisiä maisemia! Tatravuorista olen kuullut, mutten oikeastaan tiennyt paikasta mitään. Tykkään vuorista paljon, joten noita maisemia olisi mahtava päästä joskus ihailemaan 🙂

 11. Onpa jylhän näköistä. En ollut koskaan kuullutkaan Tatravuorista enkä osannut kuvitella, että jotain tällaista löytyisi Puolan ja Slovakian rajalta. Nää on niitä mestoja, joista ei varmasti ilman matkablogeja tulisi kuultua, jos ei nimenomaan tuolla seuduilla sitten muuten vaan reissailisi.

 12. Kiitos, että esittelit meille Tatravuoret! Täytyy tunnustaa, että ihan tuntematon paikka itselle, en tiedä olenko koskaan kuullutkaan. Nyt minä ja ehkä muutama muukin on taas hitusen viisaampi näistä maailman ihmeellisyyksistä. Näyttää tosiaan maagiselta paikalta ja tuo karhuperheen kohtaaminen (vaikkakin etäältä) on varmasti ollut myös ikimuistoinen hetki.

 13. Kaunista. Nuo taitaa olla ne vuoret, joita itsekin Katselin, kun Haaveilen Unkari, Slovakia jne matkasta. Tuo alue, mikä tosiaan voi jäädä suomalaisilta paitsioon heidän suunnatessa etelän rannoille.

 14. Me olimme muutama vuosi sitten Zakopanessa, tarkoituksenamme käydä patikoimassa, mutta sää esti vuorilla kulkemisen! Harmitti kovasti, mutta auton ikkunastakin näki onneksi vähän maisemia, ajoimme siis vuorten yli Budapestistä Zakopaneen ja sitten jatkoimme Krakovaan. Kaunista seutua <3

 15. Kiitos että paljastit tällaisen ihanuuden kuin Tatravuoret! Näyttää nin kauniilta, jotain tosiaan rauhoittavan maagista voi jo kuvistakin aistia. Ehkä johtuu kuvian kauniista valosta. Tällainen on sitä parasta reissuamista ja tällaisista reissuista jää ne ihanat muistot – vaikka yksityiskohdat unohtuvat, tunnelmat jäävät.

 16. Ihanaa tunnelmointia ja aivan mielettömät maisemat. Vähänkö olisi huikeaa kokea nuo vieläpä omalla matkailuautolla, kuten toinen puoliskosi nyt. Mulle tämä ei ollut lainkaan tuttu kohde entuudestaan, mutta kyllähän tuolla kelpaisi vaeltaa! Olen muutenkin laittanut merkille, että viimeaikoina mun sydän on kyllä alkanut enemmän ja enemmän läpättää juuri tällaisille vuoristomaisemille 🙂

 17. Joo, harva niistä vuorista tosiaan tietää täällä Suomessa. Tavallaan hyvä rauhan kannalta, mutta samaan aikaan noin upeasta paikasta haluaisi kaikkien tietävän. Slovakian puolen reitit olivat upeita kanssa, tosi kivikkoisia monin paikoin. Kyllä siellä tutkittavaa riittää ja hintatasokin on aivan eri luokkaa kuin vaikka Alpeilla. Sinne vaan takaisin siis! 🙂

 18. Tatravuoret on ihan huikeat! Mä en ollut edes kuullu koko paikasta ennen kuin viime kesänä kävin Puolassa ja ne sattui mukavasti reitin varrelle. Mä kävin vaan Puolan puoleisilla vuorilla, mutta Slovakia kiinnostaisi tosi paljon myös. Olis ollut myös tosi kiva tehdä yön yli vaelluksia, mutta silloin kun mä olin noilla nurkilla iso osa poluista oli vielä lumen peitossa eli haaveeksi jäi! Ens kerralla sitten 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.