istanbulin mielenosoitukset

Istanbulin mielenosoittajat

Kaikki eivät aina ole tyytyväisiä maan politiikkaan. Istanbulissa on lähes joka päivä joku mielenosoitus.

Suomi vietti taas eilen itsenäisen taipaleensa vuosipäivää, onnea vain Suomelle. Samaan aikaan, kun presidentin linnassa kopisivat korot ja hulmusivat helmat, marssi suuri joukko anarkisteja pitkin kaupungin katuja osoittaen mieltänsä myös kyseenalaisin keinoin.

Tässä maassa ei mieltä juurikaan osoiteta, vaikka välillä pitäisikin. Toista se on esimerkiksi Istanbulissa.  Istanbulin tunnetuin aukio, Taksim-aukio, muuttuu mielenosoittajien temmellyskentäksi etenkin viikonloppuisin. Pari kertaa päivässä aukio täyttyy mielenosoittajista, jotka haluavat tuoda kantansa esiin milloin minkäkin asian puolesta tai vastaan. Tuolloin Istanbulin keskeistä aukiota kannattaa oman turvallisuutensa vuoksi välttää, edes varmuuden vuoksi.

Istanbul mielenosoitukset

Syyskuisella minivisiitillä Istanbulissa mieleeni jäi eräs hetki. Kävelimme pitkin katua, jonka päädyssä näkyi poliisi kivääri kädessään. Sitten näkyi toinen ja kolmaskin. Kaarsimme seuraavan kulman taakse ja yht’äkkiä poliiseja oli joka puolella. Tielle oli parkkeerattu kaksi bussia, jotka oli lastattu mellakkakamppeita päälleen pukevilla poliisisedillä.

Tepastelimme pitkin kapeaa kujaa. Vasemmalla puolellamme oli nämä poliiseja täynnä olevat bussit, oikealla puolellamme rivi mellakkakilpiä ja selkämme takana aseistautuneita poliiseja. Siinä sitten kävelimme, kiväärit lähes selässä kiinni. Aikamoista.

Vaikka Istanbulissa näitä poliisien valvomia kahakoita onkin harva se päivä, kaupunkiin matkustamisessa ei ole mitään pelättävää. Silti, kehoittaisin pysymään poissa Taksim-aukiolta viikonloppuisin tiettyihin aikoihin. Paikalliset osaavat yleensä kertoa nämä ajat tarkemmin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top