Indonesialaisia herkkuja

Minkälaista on indonesialainen ruoka?

Indonesian keittiö ei taida olla Aasian keittiöistä se kaikkein monipuolisin. Tietysti on olemassa alueellisia eroja ja ruoka on erilaista eri puolilla valtavaa Indonesiaa, mutta esimerkiksi Thaimaan tarjontaan verrattuna Indonesian ruokalista on suppeampi. Nasi goreng (paistettu riisi), mee goreng (paistetut nuudelit) ja gado gado (kasvikset pähkinäkastikkeessa) ovat varmasti kaikille Indonesian matkaajille tuttuja ruokia.

Oleellinen juttu ruokailusta Indonesiassa ja monessa muussakin Kaakkois-Aasian maassa on, että perinteisesti ruoka syödään käsin. Oikea käsi on se, jota käytetään ruokailussa, vasen käsi on vessahommia varten. Käsi pestään ennen ruokalua siihen tarkoitetussa vesikulhossa. Kädellä sitten pistellään litistettyjä riisikasoja poskeen. Helpotuksena monelle, turisteille on tosin tarjolla monessa paikassa haarukka ja veitsikin.

Riisiä, nuudeleita, kanaa ja kasviksia monessa eri muodossa. Täytyy kyllä sanoa, että jopa kuukauden reissun jälkeen samat gado gadot ja mee gorengit edelleen maistuivat yllättävän herkullisilta. Ehkä se johtui siitä, että eri paikoissa ne näyttävät ja maistuvat aina hieman erilaisilta. Välillä tuntui kyllä, että koskaan ei tiedä, mitä saa. Kerran riisiannoksessani oli makkaraa.

Mausteilla samankin ruokalajin maku on joka kerta hieman erilainen. Maustaminen onkin taitolaji, jossa itsellänikin on vielä paljon oppimista. Valkosipulia, chiliä, korianteria, inkivääriä ja kuminaa. Ruoassa käytetään myös paljon tofua ja tempeä sekä keitettyä pinaattia.

Aamuisin syödään perinteisesti nuudelikeittoa, mutta länsimaisille turisteille majataloissa tarjotaan banaanipannukakkuja tai omeletteja. Valkoista paahtoleipää on reissaajille aina takuulla tarjolla, halusi tai ei. Turisti saa syödä myös kananmunia eri muodoissa kyllästymiseen asti.

Hedelmiä ja hedelmämehuja. Ananasta, kookosta, limeä, vesimelonia sekä jos jonkinmoisia omitusia, eksoottisia hedelmiä. Rakastan tuoreita hedelmiä ja hedelmämehuja! Rakastan ruokaa yleensäkin. Rakastan kaiken maailman ruokia ja kannustan kaikkia kokeilemaan uusien, eksoottisten keittiöiden antimia. Nam. Unohtakaa edes reissussa ne pizzat, purilaiset ja ranskalaiset!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top