islanti

Ihmeellinen Islanti

Valtameren keskellä sijaitsee maa, joka on maaginen. Maan nimi on Islanti ja se lumoaa karulla kaunedellaan; jäätikköineen, lumihuippuisine vuorineen, pastellisine maisemineen ja tupruavine tulivuorineen. Sen hiljaiset tiet paljastavat jokaisen mutkan takana uuden salaisuuden, uuden ihmeellisen maiseman. Jokainen noista maisemista voisi olla suoraan maalauksesta tai elokuvan lavasteista.

Matkustin Islantiin vuoden 2009 keväällä. Tuosta matkasta on kulunut jo tovi, mutta trollien luvatun maan kauneus ei unohdu vuosienkaan vieriessä. En aio kertoa teille konkreettisia vinkkejä ravintoloista, shoppailusta tai majapaikoistakaan, mutta haluan jakaa teille palan Islannin taikaa sekä muutaman hyväksi havaitsemani vinkin.

Islanti teki minuun lähtemättömän vaikutuksen ja se menee matkailumaideni huippukohteiden joukkoon ainutlaatuisuutensa ja valokuvauksellisuutensa vuoksi. Niin karunkaunista ja tunnelmaltaan jotenkin taianomaista maata kuin Islanti saa etsiä, Islanti on aivan oma lukunsa.

Islanti omatoimimatka

Paras tapa matkustaa Islannissa on omalla autolla. Julkisia kulkuneuvojakin on olemassa jonkin verran, mutta oma auto antaa tässä tutkimattomassa maassa vapauden tutkia turistien liian tallattujen polkujen ulkopuolellakin olevia kolkkia.

Vuokrasin netin kautta matkakaverini kanssa juuri oikeanlaisen auton Islannin reissulle. Islannissa ei tule kuuloonkaan ajella uusilla ja kiiltävillä menopeleillä, nelivetoinen auto sen olla pitää. Meidän vetoketjuovellinen jeeppi oli aivan loistava kulkuneuvo,; sekä tunnelmaltaan että toimivuudeltaan.

Islanti

Islanti

Varaa Islantiin aikaa ainakin viikko

Me ajoimme aikataulumme takia Islannin ympäri menevästä rengastiestä vain puolet. Aikaa oli viisi päivää, mikä ei olisi missään nimessä riittänyt maan ympäri ajamiseen – ellei sitten tarkoitus olisi ollut vain istua autossa.

Tiet ovat hiljaisia ja ruuhkaa ei ole. Ajaminen on miellyttävää ja mitä pidempi reissu, sitä useammin voi hypätä autosta ulos valokuvaamaan tai vain fiilistelemään. Muutaman päivän reissu on suurehkossa maassa ja pienen pintaraapaisun pituinen, mutta parissa viikossa ennättäisi tutkia hieman paremmin niitä salatumpiakin paikkoja.

Jätä perusnähtävyydet väliin, etsi omat nähtävyytesi

Tapani matkustaa on nykyään hieman normaalista poikkeava. En suuntaa Pariisissa enää ensimmäisenä Eiffel-tornille tai New Yorkissa sen kuuluisan patsaan juurelle. Etsin, tutkin ja haistelen paikan omaa sielua; sitä, mikä tekee kyseisestä kohteesta erityisen.

Islanti

Islanti

Islannista meistä moni tietää kuumat lähteet, Blue Lagoonin ja kenties suuren Gullfoss-vesiputouksen. Itse suuntasin täyden Blue Lagoonin sijasta pohjoisessa sijaitsevaan, vastaavaan kylpylään. Sieltä puuttuivat tosin turistimassat. Kävin katsomassa geysirit, mutta jotenkin päällystettyä ja tienviitoitettua tietä luonnonihmeille tallustaminen ei tehnyt minuun suurta vaikutusta. Olihan maasta vyöryvä vesimassa kiva nähdä, mutta varmasti sellaisen näkeminen luonnossa, ilman tuotteistamista, on vaikuttavampaa.

Gullfoss-putouksella kävimme myös, mutta sitä vaikuttavampi vesiputous näkyi auton ikkunasta jossakin päin läntistä Islantia. Sinne pysähdyimme myös ja sen putouksen nimeäisin maan upeimmaksi.

Jos siis sinulla on aikaa ja jos vuokraat auton, perinteisen Golden Circle -reitin voi mielestäni jättää välistä. Maa on pullollaan ihmeitä, joten säästä aiksi mieluummin niitä varten. Jos taas aikaa on vain vähän, Golden Circle on loistava tapa nähdä nopeasti Islannin oleellisuudet.

Islanti

Islanti

Upea Islannin länsirannikko ja pohjoisen valasretket

Ajoimme jeepillämme Islannin läntisimpään kulmaan, Snaefellsnesin alueelle. Lumihuippuisia vuoria, vesiputouksia, kalliojyrkänteitä ja maastoon jähmettyneitä trolleja (kyllä, islantilaisilla on monta tarinaa trolleista). Alue on upeaa ja olisin voinut vain istua ja ihmetellä jonkun vuoren huipulta maailman kauneutta.

Toinen matkamme kohokohtia oli pohjoinen Myvatnin järvialue, jota tutkimme muutaman tunnin verran. Kiipesimme lumen seassa ja ihmettelimme ihmeellistä maisemaa. Enemmänkin aikaa olisi siellä saanut kulumaan, mutta alle viikossa ei kaikkea ehdi.

IMG_6704

IMG_6730

Ennen Islannin matkaa en ollut koskaan nähnyt luonnossa valaita. Halusin siis ehdottomasti valasretkelle pohjoisessa Husavikin kylässä. Muutaman tunnin päiväretkellä näimme muutaman valaan, suhteellisen läheltäkin. Tällaista retkeä ei kannata jättää välistä – ovathan valaat aika upeita otuksia.

IMG_6800

IMG_6445

IMG_6797

Islanti on upea maa kaikkina vuodenaikoina

Olen nähnyt ja kokenut Islannista vain pienen pintaraapaisun. Vuoden 2009 reissun toteutin siis kevät-talvella, jolloin luonnon kontrastit olivat suurimmillaan. Seuraavan matkan ajoittaisin kesälle ja ottaisin mukaani teltan. Varaisin hevosvaelluksen ja yöpyisin teltassa, vuokraisin oman auton ja tutkisin entistäkin rohkeammin Islannin ihmeitä. Majoittuisin jossakin pienessä kylässä, jossa asuu kolme ihmistä ja juttelisin noille ihmisille.

Kyselisin heiltä syvällisiä ja toisaalta myös heidän vinkkejään Islannin suhteen. Paikalliset tietävät salatuimmatkin helmet, noita helmiä ei kerrota opaskirjoissa tai edes blogeissa. Sellaiset helmet on löydettävä aivan itse tai niistä on kuultava itse – ehkä juuri se tekeekin niistä helmiä.

IMG_0656

LUKUVINKKI: Islantilaisessa kylpylässä

1 ajatus aiheesta “Ihmeellinen Islanti”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.