urbaani löytöretkeily

Urbaani löytöretkeily vie hylättyihin taloihin, autioille pihoille

Onko urbaani löytöretkeily sinulle tuttu juttu? Hylättyjen kohteiden tutkiminen on nostanut päätään ja harrastukseni, jolle ei vielä muutama vuosi sitten tainnut olla edes tietämääni nimeä, on nyt monen huulilla.

Minua kiehtoo kaikki vanha ja roisoinen. Uusissa, kiillotetuissa paikoissa ja tavaroissa ei ole sitä samaa ja yllätyksellistä viehätysvoimaa, eikä niillä ei ole yhtä kiinnostavaa historiaa takanaan.

Berliini on minulle ehdoton rosoisuuden ja hylättyjen paikkojen mekka. Kaupungin lähihistoriasta löytyy niin paljon kiinnostavia tarinoita, ja vaikka kaupunki kasvaa ja kehittyy jatkuvasti, sieltä voi edelleen löytää vaikka mitä hylättyä ja unohdettua hylätystä Spree-puiston huvipuistosta Beeliz-Heilstättenin hylättyyn sairaala-alueeseen. Tuolla sairaala-alueella en muuten ole vielä käynyt, sinne on ehdottomasti päästävä seuraavalla Berliinin visiitillä!

Helsingin kiinnostavin rosoinen, hylätty paikka löytyy ehdottomasti Laajasalosta. Kirjoittelinkin kesän aikana Cityyn Kesän reitit -blogia, jossa vierailtiin muun muassa kyseisellä Kruunuvuoren hylättyjen huviloiden alueella. Sinne kannattaa suunnata lähimatkalle pian, koska alueen tulevaisuus on vaakalaudalla.

Niinkuin edellisessä postauksessani kerroin, olen juuri palannut Balkanin matkaltani. Loman jälkeinen holiday after -tila (juu, se krapulaan verrattava olotila, joka valtaa minut aina hetkeksi onnistuneen reissun jälkeen) alkaa hiljalleen hauskan Helsinki-viikonlopun jälkeen helpottaa. Mieli on vielä maailmalla (yllätys, yllätys), mutta nyt on kiva selailla valokuvia ja fiilistellä kaikkea upeaa ja ihmeellistä juuri tapahtunutta.

Entisen Jugoslavian alueella, urbaanin löytöretkeilyn äärellä

Sodan jäljistä kovaa vauhtia nouseva entisen Jugoslavian alue on loistava kolkka maailmassa urbaaniin löytöretkeilyyn. Bussin ikkunasta näin pitkin poikin peltoja vaikka kuinka kiinnostavia, hylätyiltä vaikuttavia rakennuksia pommitetuista maatiloista hiljentyneisiin kouluihin. Sinne on päästävä takaisin tutkimaan vielä joskus, ehdottomasti!

Nyt löysin esimerkiksi Montenegron rannikkokaupungista, Kotorista, kiinnostavan hylätyn hotellin sekä hylätyn, koulua muistuttavan rakennuksen, joka tosin vaikutti uudelleen vallatulta. Vaikutti, että koulun sisälle oli pystytetty muutama teltta, jotka näin kurkkiessani ikkunoista sisään.

Odottelin bussin jatkoyhteyttä sympaattisessa ja pienehkössä Niksicin kaupungissa (okei, se on kuulemma yksi isoimmista kaupungeista koko maassa) jossakin päin Montenegroa. Muutaman tunnin aikana ennätin löytää kaksi todella kiinnostavaa, hylättyä kohdetta. En tiedä, mitä nämä paikat oikeastaan edes olivat, ilmeisesti toinen niistä oli ollut jonkinlainen sotilastukikohta tai vastaava ja toinen vaikutti entiseltä koululta.

Tutkin näitä rosoisia, jännittäviä rakennuksia ulkoa ja sisältä. Joku niissä graffiteissa ja kuluneissa pinnoissa vain kiinnostaa! Se pieni jännityksen tunne näihin paikkoihin sisään astuessa on aina myös läsnä– taidan tykätä siitäkin.

Sarajevosta sain tällä matkalla vain pintaraapaisun, mutta sen verran hyvän vaikutuksen tämä luodinreikiä täynnä oleva kaupunki teki, että sinne on ehdottomasti päästävä joskus uudestaan.

Bussin ikkunasta, paluumatkalla kohti Kroatiaa, näin lukuisia hylättyjä paikkoja, jotka vain huusivat nimeäni ja houkuttelivat tutkimaan. On se vaan niin jännää tutkia paikkoja, joihin kovin moni ei halua mennä!

Mitä hylättyjä kohteita te olette maailmasta löytäneet? Kertokaa mulle, minne minun pitäisi lähteä tutkimaan seuraavaksi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.