urbaani löytöretkeily Virossa

Urbaaania löytöretkeilyä Virossa: Hylätty pala Neuvostoliittoa

Viron Harassa sijaitsee yksi kiinnostavimmista hylätyistä kohteista, joita olen koskaan tutkinut. Tämä urbaanin löytöretkeilyn helmi vei jalat altani. Merenranta, hylätyt rakennukset, graffitit ja unohdetun paikan karu tunnelma ovat herkkua kaikille aisteille. Saanko esitellä, hylätty sukellusvenetukikohta.

Kun vuosi sitten tutkin Pohjois-Virossa sijaitsevaa Lahemaan kansallispuistoa, kuulin ensimmäistä kertaa jossakin siellä sijaitsevista Neuvostoliiton aikaisista, hylätyistä rakennuksista. Tuolloin kiinnostuin tuosta urbaanin löytöretkeilyn kohteesta, mutta en osannut olettaa päätyväni noihin maisemiin käytännössä sattuman kautta, yöpyessäni Virossa ekologisessa metsämajoituksessa.

Majoituspaikkani sattui sijaitsemaan lähellä näitä hylättyjä rakennuksia, jotka myöhemmin selvisivät Neuvostoliiton ajalta lähtöisin oleviksi rakennuksiksi; sotilastukikohdaksi ja sukellusvenetukikohdaksi. Ei siinä vielä kaikki, majoittajani tiesivät tien salattuun paikkaan, joka sijaitsee lähellä Haran kylää. Pakkohan tätä ihmettä oli päästä tutkimaan.

urbaani löytöretkeily viro

Hara Viro

hylätty Hara Viro

hara Viro

Hara Viro

Hara Viro

Nykyään graffitein koristellut rakennukset ovat vaikuttava näky. Pitkät rakennukset kaikkine koloineen ja kiemuroineen kutsuvat paatuneintakin seikkailijaa tutkimaan niiden salaisuuksia.

Vuosina 1956-1958 Neuvostoliiton toimesta rakennettu sukellusveneiden säilytyspaikka ja sotilastukikohta on hiljennyt Viron itsenäistymisen aikoina, vuonna 1991. Karut ja kolkot, mutta ah-niin-kiinnostavat, rauniot kätkevät sisäänsä paljon vedellä täyttyneistä koloista tähystystorneihin ja ties minkälaisiin huoneisiin.

Hara urbaani löytöretkeily

Hara submarine base

Hara

Hara viro

Urbaania löytöretkeilyä Virossa, omalla vastuulla

Osaan rakennuksista ei pääse ilman venettä, mutta suurimmat rakennukset ovat avoimia ja niitä pääsee tutkimaan helposti, jos ignooraa tien päässä olevan kieltokyltin. Toisaalta, nykyään paikalle järjestetään Tallinnasta jo joitakin pienien ryhmien päiväretkiä.

Omin päin tutkiminen on aina suurempi ja elämyksellisempi seikkailu, mutta urbaanin löytöretkeilyn aloittelijoille tällainen järjestetty kierros on varmasti oiva tapa päästä tutkimaan joillekin muuten hieman liiankin jännittäviä paikkoja.

_MG_4268

_MG_4269

_MG_4270

Sotilastukikohta on aikoinaan ollut aluetta, jonne ei kenellä tahansa ollut asiaa. Alue on ollut rajoitettua ja ilmeisesti sinne on päässyt vain luvan kanssa. Muutenkin naapurimaamme rannat ovat olleet aikoinaan asukkailtakin rajoitettuja paikkoja. Kuvitella, että kaikki ne kauniit rannat ovat olleet asukkailta kiellettyjä paikkoja; kenties joku olisi halunnut karata tuon ajan mahtivaltiosta.

_MG_4272

_MG_4278

Sotilastukikohdan läheltä löytyi myös kokonainen hylätty kylä, mistä en ole löytänyt mitään tietoa. Tarkempia neuvoja en sinnekään anna, mutta etsivä löytää.

Kylän tunnelma on pysähtynyt. Vartiotorni on autioitunut, apteekissa ei enää asioi kukaan ja leipomon kärryt ovat tyhjillään, uunissakaan ei enää leipä paistu.

_MG_4282

_MG_4290

_MG_4293

_MG_4296

Venäjänkielinen sana oven yläkulmassa tarkoittaa kaiketi kylpylää. Rakennuksen ulkoasukin voisi viitata siihen. Joku rakennuksista on ehkä ollu koulu. Uskaltaako noita portaita pitkin kiivetä yläkertaan, vaikka ne natisevat? Otin silti riskin ja päädyin tyhjille käytäville.

Tämä hylätty kylä on upea paikka, todella upea urbaanin löytöretkeilyn kohde. Tutkittavaa olisi riittänyt vaikka päiviksi, mutta itse jouduin hieman pää kolmantena jalkana tutkimaan hiljentyneitä taloja. Nyt ainakin tiedän tien sinne.

Jos joku teistä löytää tiensä näihin hylättyihin paikkoihin, pidä mielessä tämä:

Take nothing but pictures, leave only footrpints.

_MG_4299

_MG_4302

_MG_4306

IMG_4309

Take nothing but pictures, leave only footprints.

Sijainti: Hara

4 ajatusta aiheesta “Urbaaania löytöretkeilyä Virossa: Hylätty pala Neuvostoliittoa”

  1. Noora Skog

    Onneksi löysin inspiroivan blogisi kun olen juuri suunnittelemassa kesäistä roadtrippiä Viroon 🙂 Vaikutat samantyyppiseltä matkaajalta kuin itsekin olen! Kiitos!

  2. Heips! Ollaan kaverien kanssa menossa viroon löytöretkeilemään ja tämä kyseinen tukikohta ja kaupunki kiinnostaisi kovasti! Mikäli sulla ois mahdollisuutta antaa mitään koordinaatteja sinneppäin, oltais todella kiitollisia!
    Kauniita kuvia! -emma

    1. Moikka! Jos löydätte Loksan kylään asti, siellä ehkä joku osaisi neuvoa tarkemmin. Sillä suunnalla tämä siis on :).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top