Hotelli vs. hostelli?

Matka häämöttää ja majoitusta ei ole. Onko idea hostellista majapaikkana kuopattavana heti teinivuosien jälkeen vai voiko jopa aikuinen, parisuhteessakin oleva lomailija nauttia hostellissa vietetyistä öistä ja viihtyä yhteisöllisessä hostellissa? Mielipiteeni luultavasti tiedätte tai osaatte arvata, mutta pohditaan asiaa vähän.

Sana hostelli liitetään monesti nuorella iällä ja pienellä budjetilla matkaamiseen. Tietyssä iässä, tietyssä statuksessa ja viimeistään tietyssä elämäntilanteessa (pariuduttua) hostellit vaihtuvat hotellihuoneisiin, kokonaisiin huviloihin tai Airbnb-majoitukseen. Miksi näin on ja voiko jopa parisuhteessa oleva aikuinen viihtyä lomallaan hostellissa? Missä tilanteessa hostelli toimii ja missä ei?

Hostellit ovat edullisia ja monesti sisustukseltaan nuorekkaan moderneja ja rentoja paikkoja. Hotellit (ellei puhuta boutique-hotelleista) ovat usein kovin samankaltaisia, harmittavan usein jopa persoonattomia ja värittömiä paikkoja. Hinta hotelliyöltä verrattuna jopa omaan hostellihuoneeseen on usein moninkertainen. Aivan, tiesitkö hostellien yksityishuoneista? Tämä onkin enemmän yksityisyyttä vaativille hostelliyöpyjille suositeltava vaihtoehto. Itse yövyin taannoin poikaystäväni kanssa Madridissa juurikin näin ja Prahassa aivan omassa huoneessani, ylhäisessä yksinäisyydessäni.

Hostelleissa on hotellia enemmän melua ja sosialisointia

Hostellit ovat myös sosiaalisia ja sen myötä välillä meluisiakin tapaamis- ja sosialisointipaikkoja  − hyvässä ja huonossa. Jopa rauhallisissa hostelleissa on usein meluisampaa kuin hotelleissa. Harmillisen usein myös hostellin yksityishuoneissa on huono äänieristys. Hotelleihin sen sijaan mennään useimmiten vain nukkumaan ja rauha on yleensä taattu. Hotelli on lähes poikkeuksetta hostellia hiljaisempi vaihtoehto, bilehostellejen melutasosta puhumattakaan. Bilehostelleja pub crawl -kierroksineen vältän itsekin jo nykyään, ne jäivät teinivuosille. Tiedä silti häntä, ehkä taas joku päivä herätän uinuvan bilettäjän minussa.

Etenkin dormissa nukkuvien kannattaa varata mukaan korvatulpat. Koskaan kun ei tiedä, miten vierustoverit yönsä viettävät. Toisaalta, eihän rauha ole 100% varmaa myöskään hotellissa. Olin ajatellut viettää kolme yötä suuressa sekadormissa edellisellä Barcelonan matkallani, mutta muutin heti mieleni ruuhkaisen huoneen nähtyäni. Osasin ennakoida levottomat yöt liiankin hyvin, hyvä niin. Naisdormi toimi rauhankaipuussani paremmin, onneksi pystyin tekemään viime hetken muutoksen. Vilkas sekadormi tuntui jo liiankin hektiseltä. Kuvittele vain kaikki 12 henkilöä, joista osa kuorsaa, osa haluaa vessaan yöllä ja niin edelleen.

Uusia ystäviä hostellista?

Sosiaalisuuden positiivinen puoli on, että hostelleissa voi halutessaan tutustua muihin reissaajiin. Toisaalta voi myös valita olla tutustumatta. Kuinka moni hotellimajoittuja on tutustunut hotellissa mukaviin ihmisiin tai saanut jopa elinikäisiä ystäviä? En minä ainakaan. Ei ole kauaakaan, kun osallistuin barcelonalaisen hostellin joogatunnille ja vaihdoin päivittäin kuulumisia neljän hengen huoneen muiden naisten kanssa. Olen myös edelleen Facebook-ystävä monien hostellituttavuuksieni kanssa ja olen usein jopa jatkanut matkaa uuden ystävän kanssa.

Harva hotelli järjestää halukkaille yhteisiä illallisia tai mahdollistaa kokkausta omista raaka-aineista kuin kotona konsanaan? Tämä on myös oiva tapa säästää matkalla rahaa, jos yöpyy hostellissa. Itse tosin ainakin lyhyemmillä reissuilla valitsen nauttia paikallisista ravintoloista herkkuineen, omia pöperöitäni syön kotonakin aivan tarpeeksi.

Entäs pyykinpesu? Voiko hotellissa käyttää pyykinpesukonetta? Harvemmin kai voi? Vai enkö vain ole kohdannut sille tarvetta? Ehken ole koskaan yöpynyt samassa hotellissa tarpeeksi pitkää aikaa.

Hotelli vs. hostelli?

Hotelliin mennään lomalla (loma vs. reissu, tässä toinen tulossa oleva juttuaihe) tai työmatkalla, rauha ja hyvät unet mielessä. Hostelli on hyvä vaihtoehto reissatessa pidempään tai pienellä budjetilla, toisaalta myös seuraa kaipaaville.

Maailmalle on alkanut pompsahdella myös hostellien ja hotellien välimuotoja (sosialisointitiloiltaan suurempia hotelleja) ja niin sanottuja luksushostelleja. Ne ovat vähän kuin glamping telttailijoille, upgreidattu versio hostellista. Tässä voisi olla oma valintani majoituksesta eli jotakin hotellin ja hostellin väliltä, aikuisempi ja laadukaampi versio hostellista, olematta hotellimaisen hillitty.

Hyvä lista Euroopassa testatuista luksushostelleista löytyy muun muassa ystäväni, Budget traveller -Kashin blogista! Oma listani on vielä rakenteilla.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate