Silmätikkuna hindujen festivaaleilla Intiassa

Etenkin talvikausi on Intiassa yhtä juhlaa. Noin helmikuulta huhtikuuhun on vilkkain festivaalikausi ja lähes joka viikko tuntuu ainakin jossakin osassa maata olevan jonkinlainen juhla meneillään. Milloin juhlitaan jonkun hindulaisen jumaluuden syntymäpäivää ja milloin jotakin muuta, kunhan juhlitaan.

* Matka oli osa momondo ambassador –ohjelmaa ja momondo on sponsoroinut osan matkan kuluista.

Intiassa juhlat ovat värikkäitä ja äänekkäitä koko kansan tapahtumia. Kun kuulin Intian Keralassa ollessani suurista festivaaleista, halusin tietysti paikan päälle tarkkailemaan aitoa ja paikallista elämää. Kyseessä oli erään jumalattaren syntymäpäiväjuhla, pitihän häntä juhlistaa.

India Hindu Festival

India Hindu Festival

India Hindu Festival

India Hindu Festival

India Hindu Festival

Marssimme temppelialueelle hyvissä ajoin, ennen väkijoukkoja. Siellä täällä näkyi värikkäästi pukeutuneita ihmisiä, mutta tapahtumapaikalla oli vielä tyhjää. Lavalla oli meneillään tanssiesitys ja musiikki pauhasi. Vihertävässä maskissa ja värikkäissä vaatteissa paljain jaloin tanssahteleva, pullea mies, oli hypnoottinen. Käynnissä oli ikään kuin vuoropuhelu tanssijan ja maassa istuvien soittajien kanssa.

Lavalla oli meneillään tanssiesitys ja musiikki pauhasi. Vihertävässä maskissa ja värikkäissä vaatteissa paljain jaloin tanssahteleva, pullea mies, oli hypnoottinen.

Ihmisiä alkoi lappaa paikalle. Paikan päällä myytiin herkkuja ja ilmapalloja. Festivaalitunnelmaa konsanaan, vaikkakin hieman erilaisella tavalla juhlistettuna kuin kotimaassamme Suomessa. Alkoholi ei hindujen juhliin kuulu ja poliisit olivatkin työllistettyjä, kun he piirittävät viidakkoon juossutta miestä, joka oli humaltunut. Suuri väkijoukko seurasi tätä juopottelijalle noloa tilannetta.

Musiikki raikasi, ihmiset olivat pukeutuneet värikkäästi ja juhlavasti. Rituaaleihin kuului muun muassa rukoilua. Lapset oli puettu ja meikattu erityisen näyttävästi. Hiuksissa oli kukkia ja jopa vauvoilla saattoi olla vahvat meikit. Ihmeteltävää riitti, vaikka välillä itse taisin olla se suurin ihmettelyn aihe. Näissä juhlissa ei juurikaan turisteja näkynyt.

Loppuhuipennuksen aikaan suuri joukko miehiä nosti värikkään ja valtavan paalun ilmaan. He kantoivat painavaa ja pelottavasti huojuvaa hökötystä ympäri aluetta. Tässä vaiheessa itse valitsin turvallisuuden vuokse hieman perääntyä, touhu näytti sen verran hurjalta. Kun meno oli jo valmiiksi hurjaa, paikalle lompsi kaksi elefanttia. Elefanttien selässä heiluivat ratsastajat juhlapuvuissaan. Sekä elefantit että huojuva torni kiersivät ympyrää juhla-alueella. Jos elefantti olisi päättänyt pillastua, hullusti olisi käynyt.

India Hindu Festival

India Hindu Festival
Tapahtuman alueella oli vahva miesvalta, mutta tunnelma oli turvallinen välillä yksinkin vaeltelevalle naiselle. Paikalliset naiset olivat lapsien kanssa eri paikassa, hieman etäämmällä.

India Hindu Festival

India Hindu Festival
Lapsilla oli vastuullinen tehtävä kulkea temppelialueella kynttilät kädessä.

India Hindu Festival

India Hindu Festival
Tämä valtava rakennelma kannettiin alueen ympäri monta kertaa, miesvoimin.

En kritisoi paikallisia tapoja, mutta elefanttien elämä kävi tietysti hieman sääliksi. Onneksi ne näyttivät terveiltä ja hyvinvoivilta. Hienot juhlat, hieman erilaiset festivaalit. Jos sinullekin tarjoutuu joskus tilaisuus osallistua pakallisiin tapahtumiin, älä epäröi hetkeäkään. Mene ennakkoluulottomasti tarkkailemaan tilannetta. Meidän tehtävä ei ole yrittää muuttaa mitään tai kritisoida meille tuntematonta suureen ääneen. Olemme vieraassa kulttuurissa vieraana, uutta oppimassa ja laajentamassa omaa ymmärrystämme maailmasta. Maassa maan tavalla, paikallisuutta kunniottaen. Eikös muuten ole upeita asuja? Ja mikä ihana väriloisto!

India Hindu Festival

India Hindu Festival

India Hindu Festival
Vasemmanpuoleinen mies halusi innokkaana, että otan kuvan hänen ujostelevasta ystävästään. Tein työtä käskettyä.

India Hindu Festival

India Hindu Festival
Näiden lapsien isä nykäisi minua olasta ja pyysi ottamaan kuvan lapsistaan. Otin. Ensimmäisessä versiossa lapset olivat kovin vakavalla naamalla, kunnes tässä versiossa pyysin heitä hymyilemään. Ja he hymyilivät!

India Hindu Festival

India Hindu Festival
Festivaaleilla kuuluu herkutella!

India Hindu Festival

India Hindu Festival

India Hindu Festival

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top