vartiosaari helsinki

Helsingin Vartiosaari – virkistysalue vai betoniviidakko?

Useat meistä haluavat matkalle Turun saaristoon, mutta ovatko Helsingin saariston helmet jo tuttuja? Helsingin kaupunki on avannut viime vuosina uusia ulkoilusaaria virkistyskäyttöön, kuten Lonna ja Vallisaari. Tämä on suuri edistysaskel, sillä koen Helsingin vahvuuden löytyvän nimenomaan kaupungin ja merellisen luonnon yhdistelmästä. Oma suosikkisaareni on Vartiosaari.

Aivan kivenheiton päässä Helsingin vilkkaasta keskustasta on saaria, joilla pääsee irti kaupungin hektisestä melskeestä ja joiden uumenissa voi uppoutua hitaaseen saaristolaistunnelmaan. Jylhiä rantakallioita, koskematonta metsää, vehreitä lehtoja ja hiljaisuutta; kaikki tämä meren ollessa läsnä joka suunnalla.

Koen kaupungin virkistysalueet entistä tärkeämpinä. Elämänrytmi on hektisempää kuin koskaan ja itse ainakin tarvitsen totaalisia irtiottoja arjen kiireestä keskellä viikkoakin. Koen jopa, että Helsinki voisi profiloitua enemmänkin kaupungin ja luonnon kombinaatiokohteena, se voisi jopa olla matkailuvalttimme.

vartiosaare helsinki ulkoilualue

Vartiosaari tarjoaa palan Helsingin saaristolaiselämää

Suosikkisaareni koko kaupungissa on Itä-Helsingin Vartiosaari, johon olen saanut onnekkaana tutustua paremminkin kuluneen vuoden aikana muutettuani samalle seudulle. Viimeksi eilen samoilin pitkin Vartiosaaren polkuja, omassa rauhassani. Kireä mieli sai hyvää metsäterapiaa saaren kätköistä. Sitä kaipasin. Tallailin Viidakkopolulla ja palasin alkuruutuun Linnuntietä pitkin, aina Viiskulmaan asti. Lähtiessäni jätin kiitollisuuskiven Tapionpöydän alle, noudattaen puisesta rasiasta paljastunutta kehotusta, joka on osa terveysluontopolun jujua.

vartiosaari helsinki ulkoilu

Paremmat yhteydet autottomaan Vartiosaareen?

Olen myös erittäin kiitollinen omistaessani soutuveneen, jolloin en ole muiden aikataulujen varassa saarelle liikkumisen suhteen ja pääsen paikalle myös maksutta. Tässä olisikin Vartiosaaren saralla hieman kehittämisen varaa. Onko sinulla ideaa tämän saralle? Yhteisiä soutuveneitä, joita voi käyttää vaikka HSL:n matkakortilla? Matka Laajasalosta kun on vain parin minuutin pituinen, Hakaniemestä tietysti hieman pidempi.

Saarelle ei ole siltaa eikä saarella ole moottoriajoneuvoja. Teitä ei ole päällystetty ja luonto saa olla puhtaasti luontoa. Polut risteävät Vartiosaaren läpi ja pitkin saarta voi löytää pieniä luovuuden ilmentymiä tonttukirkosta ja aiemmin hehkuttamaani terveysluontopolkuun. Kesällä saarella asustaa myös lampaita ja pari vuohea. Tätä salaisuutta en edes haluaisi paljastaa, mutta mustikkapaikkanakin rakas saari on hoitanut hommansa enemmän kuin kiitettävästi.

vartiosaari helsinki

Vartiosaaren tulevaisuus on vaakalaudalla – Viidakkoteitä vai betoniviidakko?

Välillä raha tulee kuitenkin inhimillisempien tarpeiden edelle. Vartiosaaren tulevaisuus on tällä hetkellä vaakalaudalla ja on erittäin lähellä, että tuo historiallisestikin arvokas saari rakennetaan luonnontilaisesta paikasta betoniviidakoksi. Tämä ajatus saa otsani rypistymään. Eikö Helsingissä todellakaan ole muuta paikkaa taloille kuin toistaiseksi vain vanhojen ja arvokkaiden huviloiden ja kesäasuntojen koristelema, luonnontilainen saari?

Kruunuvuoren huvilat ovat jo tuhoutuneet, mutta Vartiosaaressa on edelleenkin saman aikakauden huviloita. Itse en ainakaan haluaisi nähdä näidenkin historiallisten huviloiden kokevan samaa kohtaloa kuin surullisenkuuluisat Kruunuvuoren huvilat ovat kokeneet.

Kaupunkilaiset tarvitsevat luontoa ympärilleen. Jos luonto pusketaan koko ajan kauemmaksi ja kauemmaksi kaupungista, kohta hengitämme saasteilmaa, emmekä pääse millään eroon melusaasteesta pääkaupungissamme. Joka paikassa luonnolle annetaan vähemmän ja vähemmän tilaa, vaikka asukkaat kaipaavat selkeästi kaikkea muuta.

Eikö nyt olisi aika hieman pehmeämmille arvoille? Eikö nyt pitäisi hieman miettiä, minkälaisessa Helsingissä me haluamme asua? Helsingin juttu on sitä ympäröivä luonto, joten kannetaanhan nyt kaikki omat kortemme kekoon Vartiosaaren säästämiseksi. Asiaan on vielä mahdollista vaikuttaa. Eikö olisi hienoa, jos ainakin yksi pala aitoa helsinkiläistä saaristolaistunnelmaa säästettäisiin meille ja tuleville sukupolville?

vartiosaari

Haluatko, että Vartiosaari kehittyy virkistysalueena? Jos haluat säästää saaren, nyt pitää toimia laittamalla kaupunginvaltuustoon vaikka sähköpostia. Addressi oli ja meni, mutta tämä on nyt viimeinen vaihtoehto. Levitetäänhän sanaa ihanan Vartiosaaren säästämiseksi virkistyssaarena. Kaupunginvaltuusto päättää kuun lopulla selviää, mitä rakkaalle saarelle tapahtuu (26.10.2016).

Lue ihmeessä myös nämä jutut:

Vartiosaari on kesäisen Helsingin taiteellisin paikka

Kesäisen sunnuntain nautintoja Vartiosaaressa

Vartiosaaren terveysluontopolku

2 ajatusta aiheesta “Helsingin Vartiosaari – virkistysalue vai betoniviidakko?”

  1. Vartiosaari on niin iso ,että mahtuu asuntoja ja silti jää luontoa.
    Turha pitää tyhjänä kun vain muutama käy saaressa nykyisin.

    1. Oma toive olisi, että saari saataisiin enemmänkin käyttöön ja että saarelle pääsisi helpommin. On harmi, että niin harva tietää paikasta ja koko ihanuus menee tällä hetkellä vähän hukkaan. Entäs jos siellä olisikin hieman enemmänkin toimintaa ja saarelle pääsisi helpommin? Nyt muutenkin on jo samalle suunnalle tulossa hirveä määrä asuntoja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top