borneo longhouse heimo

Heimovierailu pääkallonmetsästäjien luokse Borneolla

Syvällä Malesian Borneon viidakossa asuu entisten pääkallonmetsästäjien heimo, Iban-heimo. He asuvat edelleen perinteisissä longhouse-taloissa, jotka voivat olla jopa 100 metrin pituisia. Pääkalloja ei enää metsästetä, mutta yksinkertaisen elämän taito on edelleen hallussa. Pääsin itsekin nukkumaan tällaiseen taloon ja tutustumaan aivan toisenlaiseen elämään sekä kulttuuriin, kaukana kaikesta.

Borneon reissullani, muutama vuosi sitten, pääsin tutustumaan kenties tähän mennessä kiinnostavimpaan asumisen muotoon, johon olen reissuillani törmännyt. Jopa 100 ihmistä asumassa samassa, pitkässä talossa. Jokaisella perheellä oma asunto, mutta katto on yhteinen ja ovet ovat auki. Kaiken kukkuraksi asukkaat eivät ole aivan keitä tahansa, heidän juurensa vievät pääkallonmetsästäjien heimoon.

Vierailu heimokylään Borneolla

Minä ja viisi Kuchingin hostellissa pari päivää aikaisemmin tutuksi tullutta reissaajaa löimme hynttyyt yhteen ja lähdimme yhteiselle seikkailulle todella erityiseen paikkaan. Paikkaan, jonne ei ollut helppo mennä ja jota en ihan jokaiselle lomalaiselle lähtisi suosittelemaan ainakaan helppona loma-aktiviteettina, mutta toisaalta suurena elämyksenä ja silmien avaajana. Itselleni visiitti oli ikimuistoinen ja upea.

iban heimo Borneo

Järjestimme reissun tämän viidakon keskellä sijaitsevan yhteisön kotiin Sarawakissa sijaitsevasta Sibun kaupungista, josta etsimme käsiimme pätevänoloisen miehen, joka suostuisi järjestämään meille tämän retken. Hän itse asuu kyseisessä Longhousessa ja saimme asua hänen ja hänen perheensä luona. Mies ei ollut turistiopas ja löysimme hänet kyselemällä.

borneo ibanIban-heimolaisten kotona, syvällä Borneolla

Kuchingista käsin parin päivän retki kahden erillisen venematkan päässä kaukana sivistyksestä sijaitsevaan aitoon ja perinteiseen Iban-heimolaisten Longhouseen oli todella vaikuttava kokemus. Talot voivat olla jopa 100 metrin pituisia.

Ennen matkaa olin hieman skeptinen tuosta aitoudesta, mutta perille päästyämme pystyin kyllä huomaamaan, että tätä asumisen muotoa ja elämäntapaa ei ole turisteja varten kehitetty ja ylläpidetty. Koko talo ihmisineen on niin aitoa kuin aito vain voi olla. Talo on yksinkertainen ja sitä ei todellakaan ole tehty turistien tarpeita miellyttämään – hyvä niin. Asukkaat elävät pitkälti omavaraisesti, eihän palveluitakaan ole lähellä. Pääkalloja ei sentään enää metsästetä, mutta suuret heimotatuoinnit ovat osa elämää edelleenkin.

Asukkaat viettävät aikaa yhteisellä, isolla verannalla ja pihamaalla. Asioita tehdään yhdessä ja talon perheet ovat yhtä suurta yhteisöä. Illalla saatetaan kokoontua juomaan riisiviiniä (joka ei muuten maistu perinteiseltä viiniltä) tai itse tehtyä tuak-juomaa ja soittamaan kitaraa talon pitkälle käytävälle.

On koiria, kissoja, kanoja ja kukkoja. Pyykit kuivuvat ulkona. Viljaa kuivatellaan auringossa ja lankaa keritään. Lapset käyvät koulua pienen joen toisella rannalla ja palaavat viikonlopuksi kotiin. Joka puolella on väriä ja elämää. Elämä on yksinkertaista ja aitoa.

Mitä heimoretkeen kuului?

Muutaman päivän longhouse-vierailu ja tutkimusmatka aitoon heimokylään piti sisällään monta elämystä. Päiväsaikaan vaelsimme viidakon läpi uimaan vesiputouksille, tutustuimme kuouluun ja koululaisiin sekä ihmettelimme tavallista arkea longhousessa. Illalla söimme yhdessä, yöt vietimme yksinkertaisesti lattialle laitetuilla patjoilla. Suihku oli perheen sisäpihalla, se oli ämpärisuihku.

Unohtumaton kokemus

Muistelen lämmöllä tuota pitkää taloa ja sen valloittavia asukkaita. Pieni kurkistus aivan toisenlaiseen arkeen ja kulttuuriin on aina kullanarvoinen kokemus. Jos innostut tällaisesta itsekin, muista olevasi vieras. Olet vieras toisessa kulttuurissa, toisten kodeissa. Älä aseta vaatimuksia ja sopeudu olosuhteisiin. Ota kokemuksesta ilo irti, se tulee varmasti olemaan yksi ikimuistoisimpia elämyksiäsi!


♥  Lukuvinkki! Tutustu myös toiseen Borneon matkani kohokohtaan, Bakon kansallispuistoon.  ♥

Psst! Seuraatko jo minua ja blogiani Facebookissa? Entäs Instagramissa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top