gili saaret

Gili-saaret – lempisaareni Indonesiassa

Gili-saaret Indonesiassa veivät sydämeni. Olen matkustanut paljon, mutta harvoista paikoista olen löytänyt yhtä täydellisiä puitteita lomailuun kuin Indonesian Gili-saarilta. Gili Trawanganin ollessa välillä liian vilkas, Gili Menon liiankin rauhallinen, Gili Air asettuu siihen välille juuri täydellisenä kombinaationa tekemistä ja tekemättömyyttä.

Matkustin ensimmäisen kerran Balille maaliskuussa vuonna 2009. Olin vuotta tai kahta aiemmin kuullut Balin vieressä sijaitsevasta ja täydellisyyttä hipovasta saariryhmästä, jonne päätin itsekin matkustaa ottamaan selvää, josko paratiisi maan päällä olisi oikeastikin olemassa.

Gilin saarille pääsee helposti Balilta ja matkanjärjestäjiä on turistikeskuksissa (kuten Kutalla) joka nurkan takana. Itse hyppäsin Kutalta minibussiin, joka vei Padang Bain (Jos sinulla on aikaa, pysähdy täällä, sillä Padang Bai voi yllättää positiivisesti. Mene ainakin hauskaan reggae-baariin.) rantakylään, josta matka jatkui pikaveneellä kohti Gili-saaria.

Hieman alle kahden tunnin venematkan aikana bongailin kannelta silloin tällöin pinnalle nousevia delfiinejä ja nautin olostani sekä auringon lämmöstä. Toisen kerran saarille suunnatessani matkasin suoraan Nusa Lembonganin saarelta. Tuo matka oli kalliimpi tapa päästä Gileille.

Gili-saaret, Indonesia

Gilin saaret, Indonesia

Gilin saaret, Indonesia

Gilin saaret, Indonesia

Gili Trawangan, Gili Air vai Gili Meno?

Olen nyt käynyt kaksi kertaa Gili-saarilla ja edellisestä visiitistäni on nyt kolme vuotta. Olen viettänyt eniten aikaa Trawanganilla ja Airilla. Tiedän tilanteiden matkakohteissa muuttuvan nopeasti ja muistutan ottamaan huomioon, että oma kokemukseni voi olla kovin erilainen kuin mitä sinun kokemuksesi voi olla. Oma kokemukseni perustuu osittain myös aikaan, jolloin Gilit olivat kaikin puolin vielä tutkimattomammat.

Gilin saaret, Indonesia

Gilin saaret, Indonesia

Gilin saaret, Indonesia

Kaikkia saaria yhdistää helppous ja rentous. Saaret ovat pieniä, niiden ympäri kävelee tai pyöräilee helposti. Jokaisen saaren keskiosassa on paikallista elämää, rannat on enemmän tai vähemmän pyhitetty turismin käyttöön. Autoja ei saarilla ole, tietkin ovat hiekkateitä. Kulkuneuvo matkalaukkujen paikasta paikkaan siirtämiseen on hevoskärry ja tietysti, hevonen.

Kaikki Gilin saaret ovat täydellisiä snorklailuun ja rantaelämään. Vuokraa snorklauskamat ja kävele suoraan rannalta mereen, kilpikonnien kaveriksi. Ota kookos vaikka suoraan puusta ja nautiskele siitä rantahiekalla. Mitä muuta rentouttavalta lomalta tarvitsee kuin aktiviteetteja, päiväunia ja hyvää ruokaa?

Gilin saaret, Indonesia

Bilettäjän ja reppureissaajan Gili Trawangan

Gili Trawangan on saarista vilkkain. Gili T on tunnettu yöelämästään ja saaren palvelut ovat loistavat. Saarella on joogaa, sukelluskouluja, hyvää ruokaa, kuppiloita, live-musiikkia ja Gili T:ltä saa jopa erikoiskahveja. Aiemmin ainakin eräs kahviloista oli suomalaisen naisen pyörittämä. Lähes joka ilta on bileet jossakin saaren turistikadun baareista. Saaren toisella puolella on enemmän resort-majoitusta ja toisaalta rauhallisempaaa menoa.

Pidempi juttu Trawanganilta löytyy täältä!

Gilin saaret, Indonesia

Gilin saaret, Indonesia

Rauhaa rakastavan Gili Meno

Gili Meno on saarista edelleen hiljaisin ja vaatimattomin. Saarella ei tarvitse juuri muuta tehdä kuin roikkua riippumatossa, paljon muuta ei snorklailun, kirjan lukemisen tai meditaation lisäksi oikein voikaan tehdä. Yksin reissaavalle aika saattaa käydä pitkäksi, pariskunnalle Meno (jossa ei juurikaan ole menoa) toimii loistavasti.

Gilin saaret, Indonesia

Gilin saaret, Indonesia

Perheiden ja pariskuntien Gili Air

Gili Air on itselleni tutuin. Kun päädyin saarelle ensimmäisen kerran jo melkein yhdeksän vuotta sitten, rakastuin. Saari oli tuolloin nykyistä rauhallisempi ja rannalla oli muutamia majapaikkoja ja juuri sopivasti ravintoloita. Sain olla sesongin alkupuolella todella rauhassa ja tutustuin majatalon henkilökuntaan, ystävystyinkin. He soittelivat leppoisasti kitaraa ja höpöttelivät päivittäin kanssani niitä ja näitä. Kolme vuotta sitten tilanne oli jo hieman muuttunut, samat työntekijät kertoivat olleensa jo liiankin kiireisiä. Gili Airilla on mukavia majapaikkoja, kuten kaikilla Gilin saarilla. Harkitse kaksi kertaa, onko uima-altaallinen majapaikka paras vaihtoehto saarella, jossa uimakelpoinen vesi on kortilla!

Tutustu tästä Seikkailijattarien matkoihin!

Gilin saaret, Indonesia

Gilin saaret, Indonesia

Gilin saaret, Indonesia

Gili Air on soveltuva valinta oikeastaan kaikille. Saaren eri puolilla on erilainen tunnelma, kauempi puoli on täälläkin rauhallisempi. Myös Gili Airilla tapahtuu ja itse olen muun muassa ottanut osaa saaren Full Moon -bileisiin, tanssien rannalla paljain jaloin.

Gilin saaret, Indonesia

Majoitukseen vinkki: saaren sisäosassa on edullisempaa majoittua! Itse majoituin toisella kerralla mukavan Teddyn luona hänen tuolloin vasta rakenteilla olevassa paikassaan, Tedi Bungalowsissa. Tutustuin Teddyyn aiemmalla reissullani ja muistan hänen olleen unelmoimassa omasta paikastaan. Nyt halusin tukea tuota unelmaa ja majoituin majapaikan ainoassa mökissä, lehmien laiduntaessa pihalla.

Gilin saaret, Indonesia

Löysin Gilin saarilta oman lomaparatiisini jo monta vuotta sitten. Pelkään palata noille saarille, vaikka haluankin. Pelkään, että paratiisisaareni eivät ole enää ennallaan − oikeastaan tiedän sen.

Sukellusta ja snorklausta Gili-saarilla

Ainakin Trawanganilla ja Airilla toimii sukelluskouluja ja snorklausvarusteita vuokrataan monessa majatalossa. Itse sukelsin Trawanganilla Blue Marlinin ja Manta Diven kanssa, molemmat toimivat hyvin. En silti kokenut, että sukeltaminen Gileillä olisi aivan must. Voi toki johtua siitä, että olin juuri sukeltanut maailmanluokan sukelluskohteessa, Borneon Sipadanilla. Korallit ovat Gilien alueella huonossa kunnossa, mutta nähtävää riittää. Silti, snorklauksen vapaus toimi omilla reissuillani paremmin ja viihdyin vedessä käytännössä aamusta iltaan. Näin kaiken saman snorklatessa kuin mitä olin nähnyt sukelluksillani ja snorklatessa vietin pitkään aikaa kilpikonnien kanssa. Muista, kilpikonniin tai muuhukaan meressä elävään tai olevaan ei kosketa!

Kurkkaa reissunaisten matkamediaan ja yhteisöön tästä!

Gilin saaret, Indonesia

Gilin saaret, Indonesia

Gilin saaret, Indonesia

Gili-saaret ennen, nyt ja tulevaisuudessa?

Löysin Gilin saarilta oman lomaparatiisini jo monta vuotta sitten. Pelkään palata noille saarille, vaikka haluankin. Pelkään, että paratiisisaareni eivät ole enää ennallaan − oikeastaan tiedän sen. Silti, voisin loppujen lopuksi olla aika onnellinen yksinkertaisen elämän saarilla, jossa joogaan, meditoin, snorklaan, sukellaan, tanssin hiekalla, syön Nasi Gorengia, rentoudun riippumatossa ja opettelen kitaran sulosointuja.

Gilin saaret ovat täydellinen paikka helppoon lomailuun, olivat ne muuttuneet tai eivät. En edelleenkään ole löytänyt maailmasta yhtä toimivaa lomataivasta, vaikka yritys on ollut kova. Kyllä minä tuonne palaisin, vaikka heti. Osaatteko vinkata muista leppoisan elämän paratiisisaarista?

Gili-saaret, Indonesia

Gilin saaret, Indonesia

Gili-saaret kartta

Psst! Tutustu myös Balin viereiseen Nusa Lembonganin saareen, joka ei tosin tehnyt aivan yhtä suurta vaikutusta ainakaan soolomatkailijaan sesongin ulkopuolella. Myös Nusa Penida vaikuttaa mielenkiintoiselta. Gileiltä virtuaalimatkamme jatkuu jossakin vaihessa Lombokin saarelle, jota rakastan yli kaiken, mutta josta en ole juurikaan vielä rustaillut.

EDIT 2023: Kävin saarilla uudelleen 2019 ja myös Gili Meno on kehittynyt. Silti, Gili Menon on edelleen rauhallisin. Gili Trawanganin toinen puoli (Balin puoleinen) on rauhallisempi kuin sataman puoli ja keskiosissa saarta on paikallista elämää. Kaikki saaret ovat edelleen loistavia lomakohteita.


Huomio! Kesällä 2018 saaret, kuten myös viereinen Lombokin saari, on kärsinyt suurista maanjäristyksistä. Lue aiheesta lisää täällä ja auta!

7 ajatusta aiheesta “Gili-saaret – lempisaareni Indonesiassa”

 1. Gili Air oli muuttunut parissa vuodessa lähemmäs Trawangania. Puoliso oli käynyt siellä juurikin 2 vuotta sitten ja pitänyt rauhallisena paratiisina, ja nyt kun kävimme yhdessä uudestaan niin oltiin aika pettyneitä turistimeininkiin ja bailaajiin ja siihen, että siellä oli ihan älytön määrä suomalaisia matkailijoita ;D Mutta on siitä monet tykänneet edelleenkin toki… ei ollut meitä varten, kun tultiin sinne Nusa Lembonganin rauhasta ja yhtäkkiä keskelle suomalaisia bailaajia, luullen tulevamme siihen puolisoni aiemmin kokemaan rauhan tyyssijaan 🙂

  1. Paikat muuttuvat niin hurjaa vauhtia, että välillä ei meinaa perässä pysyä. Olen muuten itsekin nyt palaamassa taas saarille, joten hieman jännittää. Ehkä se Meno on nyt sitten oikea valinta?.

 2. Pygmivalas

  Oon niin onnellinen, että osuin Gileille jo v. 2005. Trawangan oli toki jo silloin se bilemesta, mutta sadekaudella sai saarella olla aika rauhassa, kun paikalla oli vain kourallinen turisteja. Yksiäkään bileitä ei nähty, mutta elävää korallia oli.
  Turismi tuo alueelle monia hyviä juttuja, mutta toisaalta myös pilaa paikkoja. Oon vähän suru puserossa kuunnellut juttuja Gileiltä. Se oli niiin täydellinen paratiisi.

 3. Heippa! Menossa Gilille ensi viikolla. Olen lukenut paljon noista pikaveneiden onnettomuuksista ja turvattomuudesta. Mitä firmaa suosittelet ja/tai muita vinkkejä? Olen matkustanut monenlaisella kulkuneuvolla, mutta nyt jostain kumman syystä jännittää…

  1. Moikka! Onnettomuudet ovat onneksi harvinaisia, mutta kyllä nuo veneet välillä aika rämiä ovat. Etenkin Lembonganilta Gileillw mennyt pikavene oli aika hasardi. En osaa suoraan suositella firmaa, mutta tosiaan, suuri osa niistä pääsee perille turvassa. Pidä silmät auki delfiineille 🙂

 4. Moi, yövyimme kaikilla näillä saarilla, mutta luultavasti kymmenen vuotta liian myöhään. Ihan ok paikkoja kaikki, mutta esim. Amedissa viihdyn paremmin.

  1. Juu, saarilla on turismi lisääntynyt jo paljon. Sesongin ulkopuolella saattaa olla paljonkin rauhallisempaa. Amedista olen kuullut myös paljon hyvää, pitääkin mennä se tsekkaamaan ensi kerralla :).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.