Fuggerei – Koti, jonka kuukausivuokra on alle euron

Saksan Baijerissa, tarkemmin Augsburgin kaupungissa, sijaitsee sympaattinen asuntola, jossa kuukausivuokra ei päätä huimaa. Fuggerei-nimisen asuinkorttelin asukkaat pulittavat asumisesta vain 0,88 euroa kuussa eli vähemmän kuin kahvilassa nautitun kahvikupposen verran.

Fuggerei Augsburg

Fuggerei Augsburg

Fuggerei Augsburg

Fuggerei on maailman ensimmäinen sosiaalisen asuntola. Vaikka alueen ovet ovat avoinna myös turisteille ja museotarkoituksessa, pienten katujen 45-65 neliöisissä huoneistoissa asuu yhä tänäkin päivänä useita perheitä, sinkkuja ja pariskuntia. Fuggereissa taloja on 67 ja yhteensä 147 huoneistoa.

Fuggerei sai nimensä Fuggerin sukunimestä, se nimettiin paikan perustajan mukaan. Alue rakennettiin ensin vuosina 1514-1523 ja sen jälkeen se kasvoi vielä suuresti.

Fuggerei Augsburg

Fuggerei Augsburg

Fuggerei Augsburg

Kuka sitten saa asua Fuggerein lähes ilmaisissa asunnoissa? Säännöt asunnonhakuun ovat säilyneet muuttumattomina jo 480 vuotta. Asunnot on tarkoitettu vähävaraisille, lainattomille ihmisille. Jokaisen asukkaan kuuluu myös olla katolinen. Kuulin myös huhua, että rukoilu kuuluu sopimukseen.

Aluella pääsee turistina kurkkaamaan lähes keskiaikaiseen asumismuotoon ja aivan omanlaiseensa yhteisöllisyyteen. Talot ovat herttaisia, niiden puutarhat hyvin hoidetut ja tunnelma kuin elokuvakuvausten miljöössä. Myös asuntomuseot ovat kiinnostavia, samoin kuin Maailmansodan museo.

Fuggerei Augsburg

Fuggerei Augsburg

Fuggerei Augsburg

Fuggerei Augsburg

Fuggerei Augsburg

Fuggerein viereisessä ravintolassa (suositus) illallistaessa päädyimme keskusteluun herkkujuomia siemailevien naisten kanssa, jotka kehuivat kilpaa elämää Fuggerein yhteisöllisissä taloissa. Sähköt pitää maksaa itse, mutta muuten vuokra todellakin on se muuttumaton 0,88 euroa.

Olisiko tällaisesta asumismuodosta oppimista täällä Suomessakin? Voisiko tällainen toimia? Toimisi tai ei, Fuggerein herttaisiin rakennuksiin ja paikan historiaan kannattaa käydä tutustumassa, jos Münchenin seudulle päätyy!

Psst! Lue myös juttuni toisesta Augsburgin asumismuodosta!

*Olin Saksan matkalla osana #Luthercountry-kampanjaa, joka on toteutettu yhteistyössä The German National Tourist Boardin kanssa. Tämä juttu ei enää liity kampanjaan, mutta halusin silti nostaa Fuggerein esille.

4 ajatusta aiheesta “Fuggerei – Koti, jonka kuukausivuokra on alle euron”

  1. Matti Pylvänäinen

    Pieni, mutta kuitnekin varsin iso virhe tuossa jutussa on. 0,88€ ei ole kuukausi- vaan vuosivuokra.

  2. Kyllä. Mielenkiintoinen ja käymisenarvoinen paikka tuo Fuggerei. Minäkin kävin kesällä paikkaan tutustumassa. Kyllä tuolla varmaan maistä yksi jos toinen asuisi eikä pelkästään hinnan takia. Rauhallinen, suljettu alue aivan kaupungin keskustan tuntumassa ja asunnot ovat moderneja. Uskomatonta kyllä, että paikka toimii vielä nykyajallakin ja tuolla samalla vuokralla. Säätiö on mitä ilmeisemmin hyvin hoidettu ts. rahat on sijoitettu erittäin tuottavasti. Muuten paikan perustajalle Jakob Fuggerille on annettu lisänimi Rikas (Jakob der Reiche), joka ehkä kertoo jotakin.

  3. Olipa kiinnostavaa luettavaa ja hieno konsepti. Epäilen vaan, miten tällanen toimis Suomessa. Ehkä toimisikin. On muuten nätti tuo keittiö!

    1. Eikös olekin nätti? Ihanaa vanhan ajan fiilistä :). Ja juu, ei sitä ainakaan kokeilematta tietäisi, toimiiko vai ei.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top