Etelä-Saksa yllättää kauneudellaan. Heidelbergin Filosofien tie on loistava vaihtoehto pienelle maisemaretkelle.
Päällystetty tie kulkee pitkin suuren mäen, vai pitäisikö sanoa vuoren, rinnettä. Maisema alas aukeaa upeana. Alhaalla näkyy Rheinin sivujoki ja sen kaunis jokilaakso. Joen toisella puolella näkyy valtava linna ja sen alapuolella näkyvää jokea ylittää näyttävä silta. Silta vie Heidelbergin Vanhaankaupunkiin.
Kuljen pitkin Saksan Heidelbergin, vilkkaan opiskelijakaupungin, filosofisinta tietä eli Philosophenweg-tietä. Tämä tie on jokaisen Heidelbergin kävijän ohjelmassa, ainakin sen pitäisi olla. Pysähdyn vähän väliä valokuvaamaan. Kaiken kattava maisema Heidelbergin kattojen ylle on kaunis. Ei ihme, että kyseinen kävelyreitti on alueen suosituin paikka lenkkeilyyn ja maailmaa parantaville kävelyille.
Tämä tie on jokaisen Heidelberginkävijän ohjelmassa, ainakin sen pitäisi olla.
Kaupungin yllä, Heiligenbergin kukkulalla, on kävelty jo vuosikymmeniä. Filosofien tie sai nimensä Saksan ensimmäisen yliopiston opiskelijoiden ansiosta, käviväthän hekin tallustamassa samaa muutaman kilometrin pituista maisemareittiä jo viime vuosisadan alussa ja aikana, kun Heidelbergin näyttävässä linnassa asui vielä kuninkaallinen perhe (edit:vaaliruhtinas).
Reitti on helppokulkuinen ja matkan varrella on penkkejä ja jopa kaunis puutarha. Tämä paikka olisi oma valintani vaikka treffeille tai inspiroivalle kävelylle ja juoksulenkille, jos Heidelbergissä asuisin.
Heidelbergistä löytyy muutakin ihmeellistä
Niille, joilla on enemmänkin aikaa, on vielä muutama muukin mielenkiintoinen tärppi samalla alueella. Filosofien tieltä hieman poiketessa, metsän läpi kulkiessa, pääsee historiallisesti mielenkiintoisiin maisemiin. Metsän keskellä sijaitsee massiivinen amfiteatteri, Thingstätte. Thingstätte on Hitlerin aikaansaannos ja paikkaa on käytettty tapahtumapaikkana muun muassa puheiden pitämiseen vuosikymmeniä sitten. Nykyään tunnelma on toinen. Paikka on loistava retkikohde, vaikka piknikille tai vain oleiluun.
Metsän keskellä sijaitsee massiivinen amfiteatteri, Thingstätte.
Thingstätten vieressä on toinen kiinnostava tutkimuskohde, vanhan luostarin rauniot. Nykyään raunioiden labyrintti on hauska temmellyskenttä, jossa lapset tuntuvat riehaantuvan. Näköalatornista aukeaa kaunis maisema, mutta Thingstätten toisella puolella on vielä upeampi maisematorni. Tuohon näköalatorniin pääsee kiipeämään ylös asti. Kaukana näkyy vastakkainen vuorenrinne ja metsää silmänkantamattomiin.
Päivän seikkailuiden päätteeksi voi suunnata Filosofien tien päätepisteeseen, jonka lähellä on olutpanimo terasseineen ja kotieläimineen. Jos teet kaiken tämän yhdessä päivässä, varaa aikaa ja sujauta jalkaan hyvät kengät. Myös Thingstätten läheisyydessä on ravintola Waldschenke ja sen Biergarten. Filosofien tien virallinen alkupiste on merkitty hyvin ja reitti alkaa käytännössä heti, kun suuntaa Vanhankaupungin mukulakiviltä vanhaa siltaa pitkin (matkan varrella voi koskettaa sillan kupeessa olevaa apinapatsasta hyvän onnen toivossa) joen toista puolta. Jugend-linnojen kupeessa on kyltit, jotka ohjaavat oikealle tielle.
Vinkvink! Reitin alkupisteessä eli aivan vanhan sillan vieressä (johon voi myös päättää reitin, suunta kun on valinnainen) on hyviä ravintoloita, joissa täyttää vatsa.
Hieno kuvaus Heidelbergistä! Ethän loukkaannu, kun korjaan pari asiaa. Heidelberg on Reinin sivujoen Neckarin rannoilla. Linnassa ei asunut kuningas vaan se oli Pfalzin vaaliruhtinaan residenssi. Pfalzin vaaliruhtinas oli yksi kahdeksasta ruhtinaasta, jotka munoin valitsivat Saksan keisarin. On heidelbergiläisillä tosin nyt oma kuningatar, kun kuningatar Silvia käy kotikonnuilla.
Vaikka asun lähistöllä olen aina ollut liian laiska kävelemään ja ajanut autolla tuolle Heiligenbergille. Thingstättestä näkee natsien ideologian mahtipontisen hulluuden.