Sääksjärvi: Etelä-Suomen kirkasvetisin järvi

Olisitko uskonut, että Etelä-Suomessa sijaitsee järvi, jonka syvimmässäkin kohdassa voi nähdä pohjaan asti? Saanko esitellä teille Sääksjärven, Etelä-Suomen kirkasvetisimmän järven?

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Jo kesän alkupuolella miettiessämme sopivaa viikonloppuretkikohdetta etsin internetistä potentiaalisia kohteita hakusanoilla Suomen kirkasvetisin järvi. Tuolloin taisin löytää tietoa jossakin pohjoisessa sijaitsevasta paikasta. Niin kauas emme halunneet Helsingistä ajaa, joten retkeilimme tuonakin viikonloppuna lähempänä.

Sisareni aloitti juuri koulun Nurmijärven seudulla ja kertoi alueen olevan kaunis. Hän kertoi koulun sijaitsevan järven rannalla ja kehotti meitä retkeilemään karavaanillamme joskus sinne. Tuolloin hän jätti sanomatta taikasanat «Etelä-Suomen kirkasvetisin järvi».

Lukuvinkki: Kiinnostavatko Suomen mielenkiintoiset majapaikat? Tutustu niihin Seikkailijattarissa!

Sääksjärvi etelä-suomen kirkasvetisin järvi

Sääksjärvi

Sääksjärvi

Etelä-Suomen kirkasvetisin järvi löytyi

Viime viikonloppuna mietiskelimme jälleen uutta retkikohdetta, suhteellisen läheltä Helsinkiä. Ystäväni mies mainitsi pitkän hiekkarannan, kirkkaan veden sekä heidän snorklailukamojensa lainaamisen. Päätös oli tehty, päätimme suunnata jonnekin Nurmijärven suunnalle eli Kiljavan Sääksjärvelle.

Kolmas kerta sanoi toden ja tiemme vei viimeinkin Etelä-Suomen kirkasvetisimmälle järvelle. Selvisi tosin, että Sääksjärvi ei ole virallisesti järvi vaan maantiedon tunneilta tuttuun suppaan muodostunut lähde. Sääksjärven suppa on mitoiltaan kolme kilometriä pitkä ja kaksi kilometriä leveä; kyseessä ei siis ole mikään pieni lätäkkö.

Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Haluaisitko muuttaa pakettiautoon? Lue juttu täältä.

_MG_5557

Navigaattori auttoi meitä löytämään perille asti, siitä onkin ollut tänä roadtrippailun kesänä suuresti apua. Aurinko paljasti itsensä pilvipeitteen takaa heti järven alueelle saavuttuamme.

Parkkeerasimme matkailuauton yleiselle parkkipaikalle, vaikka aivan lähellä olisi ollut myös suuri karavaanialue. Tuo alue oli lähinnä SFC-karavaaniklubin jäsenille ja mehän emme toistaiseksi kuulu siihen. Hinta muille kuin jäsenille olisi ollut melko paljon korkeampi. Jäsenille tämä leirintäalue on ehdottomasti suositeltava kohde. Edit 7/22: Alueen parkkipaikat ovat kesäaikaan hyvinkin ruuhkaiset.

Sääksjärvi

Sääksjärvi

Sääksjärven taikaa

Suuntasimme parkkipaikalta kohti tien päässä näkyvää järveä. Järven vesi kimmelsi auringossa ja näin pitkän hiekkarannan. Mitä? Näin pitkä hiekkaranta aivan Helsingin kupeessa? Miksi en tiennyt paikasta aiemmin?

Hanhet uiskentelivat rauhallisina kirkkaassa ja tyynessä vedessä. Mitä lähemmäs vettä menin, sitä läpinäkyvämpänä se näyttäytyi. Jokainen hiekkapohjaisen järven kivi näkyi kirkkaan veden läpi ja lintujen sulat kelluivat veden pinnalla kuin ne olisivat olleet ilmassa.

Hiekkarannan päässä on kaksi laituria ja hyppypaikka. Ranta oli vierailumme aikaan hiljainen, olihan jo syyskuu. Kesällä paikka on ilmeisenkin vilkas. Huomio kiinnittyi lasten leikkipaikkaan ja urheilulaitteisiin. Keinut kutsuivat luokseen, sisäinen lapseni oli onnellinen saadesssaan vähän leikkiä.

Sääksjärvi

Bongasimme myös SUP-lautavuokraamon, joka ilmeisesti vuokraa myös muunlaisia lautoja. Nyt se oli tosin kiinni, ensi kesänä ilmeisesti taas auki. Oman laudan tai kajakin kanssa alueella olisi paratiisissa. Selvisi myös, että läheisestyä juhlatilasta, Haukilammesta, voi vuokrata soutuveneitä, joilla voi soudella vaikka läheiseen Mustasaareen.

Sääksjärvi sopii myös retkeilijöille

Rantaelämän lisäksi Sääksjärven alue soveltuu hyvin muunkinlaiseen retkeilyyn. Kiljavannummen alueella on mäntyjä ja suomaastoa. Kuivaa ja harjumaista kangasmetsää puolukoineen ja mustikoineen. Lenkkipolut ovat hyvin merkattuja ja helppokulkuisia. Maisemallisesti suurimman vaikutuksen minuun teki silti kirkasvetinen järvimaisema.

Hanki retkivarusteet *täältä.

Sääksjärvi

Sääksjärvi

Sääksjärvi

Sääksjärvi

Vietimme yön Sääksjärvellä, mikä mahdollisti hiekkarannalla hengailun illallakin. Sallittua tai ei (kieltoja ei näkynyt), pistimme ruokamme pieneen pallogrilliimme ja odottelimme rannalla aterian valmistumista. *Retkikeitin olisi myös toimiva vaihtoehto, myös grillausta nopeampi.

Tähtitaivas näyttäytyi kauniimpana kuin koskaan ennen Suomessa, etenkään näin lähellä Helsinkiä. Taivaalta saattoi bongata kaikki mahdolliset tähtikuviot. Tuntui, kuin olisimme olleet jossakin aivan muualla kuin niinkin lähellä kotia.

Sääksjärvi

_MG_5472

Sääksjärvi urbaani viidakkoseikkailijatar

_MG_5494

_MG_5550

Seuraavana aamuna sain rannan vain itselleni, jos hanhia ei lasketa. Kokeilin myös snorklailua, ensimmäistä kertaa kotimaassani. Märkäpuku päälle ja menoksi. Myönnettäköön, että eivät nämä Suomen vedet vedä vertoja esimerkiksi Thaimaan snorklailuvesille. Vaikka Sääksjärven vesi kirkasta onkin, kaloja ei juurikaan tällä kertaa näkynyt. Vietin enemmän aikaa veden pinnalla uiskentelevien hanhien kanssa. Tulipahan ainakin kokeiltua, ehkä ensi kerralla paremmalla kalaonnella.

_MG_5581

Sääksjärvi snorklaus

Sääksjärvi on ehdottomasti yksi uusista suosikeistani Etelä-Suomen retkikohteena. Voin vain kuvitella, miltä maisema näyttää ruskan värittämänä. Sinne siis toisenkin kerran, aivan varmasti!

sääksjärvi


Lukuvinkki: Kiinnostavatko kirkasvetiset järvet? Lukaise myös juttuni Suomen kirkasvetisimmistä järvistä.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.