etela-saksa

Roadtrip Etelä-Saksassa – autobaanoja ja katedraaleja

Autolla Etelä-Saksassa, uhka vai mahdollisuus? Jos road trip Etelä-Saksassa kiinnostaa, entäs jos toteuttaisitkin sen reitin hieman eri tavalla, seuraten Martti Lutherin jalanjälkiä ja noudattaen hänen toivettaan, nauttien?

*Kaupallinen yhteistyö: The German National Tourism Board 

Hengelliset matkat ovat luontomatkojen ohella nousussa. Moni suuntaa kiirettä pakoon retrittiin tai vaeltamaan Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitin Espanjaan, mutta myös Saksalla on omanlaisensa henkinen reitti tarjottavanaan. Tuo reitti vie Martti Lutherin jalanjäljille, syvälle Saksan uumeniin. Reitin voi toteuttaa joko hengellisyyden historiassa tai vain ottaen oppia Lutherinkin elämänkatsomuksesta ja nauttia elämästä. Näin minäkin tein.

Autolla Etelä-Saksassa

Musta, farmarimallinen vuokra-auto kiitää 180 kilometrin tuntivauhtia Saksan hyväkuntoisella autobaanalla. Maisemat vaihtuvat nopeasti, olemme ajaneet viikon aikana lähes 600 kilometriä Martiniksi nimeämällämme autolla, jonka nappasimme mukaan Frankfurtin lentokentältä ja jonka palautamme pian Münchenin kentälle.

Untitled

kirkko etelä-saksa

Automatka Etelä-Saksassa on parhaimmillaan elämys, maisemat muuttuvat sitä upeammiksi, mitä etelämpään tullaan. Mielikuvat hurjista autobaanoista murskaantuvat tuhkana tuuleen, kun tiet osoittautuvat turvallisiksi ja ohituskaistat toimiviksi. Ajatukset tylsänkin konservatiivisesta etelästä pehmenevät, kun Etelä-Saksa eläväisine opiskelijakaupunkeineen ja pastellisine kujineen näyttää toisenkinlaiset kasvonsa − vaikka Lutherin reiteillä seikkailemmekin. Konservatiivisuudesta ei ole enää jälkeäkään, kun matkan viimeisenä päivänä siirrän katseeni Müncheniläisen puiston jokialueelta nurmikentän puolelle, jossa patsastelee joukko nudisteja.

Ajatukset tylsänkin konservatiivisesta etelästä pehmenevät, kun Etelä-Saksa eläväisine opiskelijakaupunkeineen ja pastellisine kujineen näyttää toisenkinlaiset kasvonsa.

Yllättävä Etelä-Saksa on oiva kohde automatkalle

Totuus on, ettei Etelä-Saksa nostattanut innostusmittaria täysiin lukemiin – ei ainakaan ennen matkaani. Matkalta palanneena voin paljastaa, että Berliinistä poikkeava osa Saksaa ei välttämättä olekaan niin kaukana kaikkien tunteman suosikkikaupungin eli B:n tunnelmasta ja että kirkkojen ja kulmakuppiloiden välimaastosta löytyi ennakkoluuloista kovin erilainen Saksa, erittäin kiinnostava sekin.

Uskonpuhdistuksesta (älkää tylsistykö nyt, tämä on yllättävän kiinnostava aihe) on kulunut tänä vuonna tasan 500 vuotta ja tämän juhlavuoden kunniaksi Saksa on lanseerannut kahdeksan erilaista reittiä, Martti Lutherin reittiä. Aiheena ei välttämättä tämäkään nosta innostusmittaria huippulukemiin, mutta mietihän asiaa näin: ilman Lutheria eläisimme edelleen huomattavasti vanhoillisemmin ja ankaramman kirkon hallinnan alla. Luther suorastaan vapautti meidät, antoi meille mahdollisuuden myös nautiskeluun. Hän oli suorastaan oman aikansa kapinallinen, kyseenalaistaja.

Reittimme ei vienyt Lutherin synnyinkaupunkiin eli Eislebeniin tai Lutherin munkkivuosien Erfurtiin, mutta reittimme vei meidät monen muun historiallisesti merkittävän paikan uumeniin. Reittimme on virallisesti 820 kilometriä pitkä, muttta me taitoimme siitä vain osan. Reitti meidät paikkoihin, joista uskonpuhdistus alkoi levitä Saksasta muualle Eurooppaan.

Itse Lutherista viis, mutta mitä kaikkea Lutherin reitiltä löytyi? Mitkä paikat linkittyivät meille valikoituuun reittiimme? Paikat, joissa Herra Luther on käynyt vaikuttamassa – tavalla tai toisella? Miten aihe näkyy reitillä, vai näkyykö?

Viisi pysähdystä automatkalla Etelä-Saksassa – Mitä tehdä Lutherin reitillä?

1. Worms − yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista

Myönnän, itselleni Worms oli vähiten säväyttävä kaupunki, tai sitten en vain osannut etsiä oikeista paikoista. Kysyin wormsilaiselta hotellivirkailijalta, onko Frankfurtin kupeessa sijaitsevassa Wormsissa mitään jännää ja hieman erikoista. Vastaukseksi sain: ”Ei kyllä ole, tämä on ihan tavallinen kaupunki”.

Ihan tavallinen kaupunki, toisaalta sehän voi olla juurikin se erikoisuus. Wormsissa ei ole ihania hipsterikuppiloita, eikä katujen kulkijat ole suoraan kuin New Yorkin Ellestä. Miksi olisivatkaan, kun kyseessä on Saksa ja Worms? Hyvä niin.

Worms

Untitled

worms etelä-saksa

Worms on yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista. Se on tavallinen, helppo ja turvallinen. Worms edustaa Saksaa, tavallista ja aitoa Saksaa. Worms muuttuu heti kiinnostavammaksi, kun ymmärtää kaupungin historian. Kuvien kaunis kaupunki on tuhottu sodassa ja nykyinen arkkitehtuuri on sodanjälkeisen ajan tuotosta. Worms on myös koti maailman suurimmalle uskonpuhdistuksen patsaalle. Lutherin monumentti kaupungin keskellä valtava.

Tee ja näe Wormsissa:

 • Euroopan vanhin juutalainen hautausmaa (katso aukioloajat).
 • Rantabulevardi ja tropiikkia henkivä rantabaari.
 • Luther-kirjasto ja Lutherin valtava muistomerkki, joka on pystytetty tuhoutuneen linnan tilalle, jossa valtakunnankirouksessa olevaa Martti Lutheria piiloteltiin.
 • Pyhän Pietarin romaanistyylinen ja upea tuimiokirkko.
 • Koko kaupungin kohtaamispaikka taitaa olla kaupungin keskellä sijaitseva, italialaistyylinen jäätelökioski.

heidelberg saksa

2. Heidelberg − eläväinen ja kiehtova opiskelijakaupunki Etelä-Saksassa

Jos totta puhutaan, suurimmat odotukseni matkaan liittyen liitin Heidelbergin opiskelijakaupunkiin. Odotukset jopa ylittyivät ja tutustuin parin päivän aikana eläväiseen kaupunkiin, joka on kompakti ja silti monipuolinen. Monipuolisuus levittäytyy vanhankaupungin eläväisiltä kaduilta jokivarren rentoiluun ja kaupungin päällä sijaitsevan linnan historian havinaan, puhumattakaan kaupungin yllä risteilevään Philosophenweg-reittiin eli niin sanottuun filosofien tiehen.

Heidelberg kutsuu tutkimaan ja kaduilta voi bongata hauskoja kahviloita ja kuppiloita, joista käsin voi vain ihmetellä kaupungin kuhinaa. Heidelbergin yliopisto on Saksan vanhin ja yliopiston tunnelma välittyy opiskelijoiden kautta kaduille. Heidelberg tuntuu jopa kovin asuttavalta kaupungilta, jossa olisi riittänyt tekemistä pidempäänkin kuin pariksi päiväksi.

heidelberg2

heidelberg1

Heidelberg

Lutherin reitille Heidelberg on päässyt, koska paikka oli merkittävä sanansaattamisen muodossa. Luther kertoi ajatuksiaan eteenpäin ja sana uusista ajatuksista uskon suhteen pääsivät leviämään ympäri maailmaa.

Tee ja näe Heidelbergissä:

 • Studentenkarzel opiskelijavankila upeine graffiteineen on kiinnostava kohde (lue myös tämä juttu).
 • Heidelbergin linna kaupungin yllä. Loistava näköalapaikka ja upea tutkimuskohde.
 • Filosofien tie (Philosophenweg) on jokaisen vierailjan must. Upea kävelyreitti Heidelbergin maisemapaikalla. (Kirjoitin aiheesta jutun, lue se täältä.)
 • Vanhankaupungin kadut ja kujat ovat shoppailijan ja ruokailijan suosikit.
 • Nauti yöelämästä Heidelbergin pubeissa, vanhan sillan kupeessa.
 • Vuokraa polkuvene ja nautiskele joen tunnelmasta. Veneitä vuokrataan kaupungin uudella puolella, lähellä Philosophenwegin alkupistettä.
 • Kiipeä vuorelle. Heidelbergin Heiligenberg on paitsi loistava ulkoilualue, myös piipahdus Hitlerin ajalle. Näe vanha amfiteatteri eli Thingstätte ja vanhan luostarin rauniot.

Augsburg

3. Speyer − UNESCO:n maailmanperintökohde

Kävelykadun toisessa päässä on hulppea portti Vanhaankaupunkiin ja toisessa suuri, näyttävä katedraali. Vilkkaan kadun molemmin puolin on pieniä, eläväisiä kujia. Rantabulevardin vieressä on suuri puistoalue. Ruskan värit ovat jo värjänneet puut, sumu peittoaa alleen Rhein-joen. Vettä pitkin lipuvat laivat ovat kuin jostakin kauhuelokuvasta, silti mystisen upeita.

Augsburg

Augsburg

worms1

Speyerin kaupunki oli positiivinen yllätys Lutherin reitillä. Suuren, melkein Gaudin Sagrada Familiaa muistuttavan uusgoottilaisen muistokirkon oviaukolla seisoi itse Martti Luther, kovin jähmettyneenä. Maassa lukee tutut sanat: ”Tässä seison, muuta en voi. Jumala auta.”

Speyer on saksalaiseen tyyliin söpö. Ei ihme, että Speyer on UNESCO:n maailmanperintökohteiden listalla. Sitä se on tosin upean katedraalinsa vuoksi. Sunnuntainen tunnelma Speyerissa on mukava ja yllätyksellinen. Kaupungin paras aamiainen löytyy ehdottomasti Aran-kahvilasta. Aranin uunileipien perässä voisin matkustaa Speyeriin milloin vain, onneksi kaupungilla on silti myös muutakin tarkottavaa.

Tee ja näe Speyerissa:

 • Keski-Euroopan vanhin juutalainen rituaalikylpylä ja 1100-luvulla rakennetun synagogan rauniot.
 • Speyerin Tuomiokirkko
 • Uusgoottilainen katedraali, jonka yhteydessä on Martin Lutherin patsas.
 • Nauti aamiainen tai lounas Aran-kahvilassa.
 • Kipua Vanhankaupungin portin torniin tai katedraalin torniin.
 • Suuntaa rantabulevardille kävelylle ja rannan puistoalueelle rentoutumaan.

Augsburg

4. Augsburg − etelä-saksalainen kanaalien kaupunki

Saavuimme historiallisista valtionpäivistään tunnettuun Augsburgiin sunnuntaina vasta pimeän tultua. Alkuun kaupungin tunnelma oli sammunut ja koin olevani ainoa nainen koko kaupungisssa. Vastaan käveli mustiin pukeutunut mies, joka paukutti selässään olevasta kaiuttimesta heviä. Ensivaikutelma kaupungista oli erikoinen.

Seuraavana päivänä Augsburg näyttäytyi kovin erilaisena. Löysin salattuja helmiä vegaaniravintoloista ja maksa mitä pystyt -hotellista pieneen palaan Venetsiaa (Augsburgin läpi kulkee kanavaverkosto) ja upeisiin kirkkoihin ja katedraaleihin. Vaelsin Fuggerein eli sosiaaliasuinalueen kortteleissa ja oikeastaan voisin sanoa, ihastuin Münchenin kupeessa sijaitsevaan Augsburgiin. Yllätysihastus!

Augsburg

Augsburg

Tee ja näe Augsburgissa:

 • Pyhän Annan kirkko ja Lutherstiege-museo Lutherin teksteine ja asiakirjoineen.
 • Fuggerei eli maailman vanhin olemanssaoleva sosiaaliasuinalue (lue juttuni aiheesta täältä). Täällä asukkaat maksavat vuokraa alle euron vuodessa.
 • Augsburger Puppenkiste eli perinteinen marionettiteatteri.
 • Augsburgin tuomiokirkko.
 • Vietä aikaa mahtavassa Grandhotel Cosmopolis -hotellissa. Syö yhteisöllinen lounas klo 13 rakennuksen alakerrassa ja maksa mitä maksat. Tämä on ehdoton yöpymisvinkkini Augsburgiin, lue täältä miksi.
 • Juo lasillinen live-musiikin ympäröimänä kulttuurikahvila Nerudasssa.
 • Kipua näköalabaariin drinksulle, hiekkarannan tunnelmaan.
 • Herkuttele vegaaniherkuilla kaupungin sykkeessä, Dreizehn-kahvilassa.

Munich

5. München − jokisurffia, vehreyttä ja elämää

Jos München sattuu lähes Lutherin reitille, sinne suuntaamme mekin. Olin kuullut Münchenista ristiriitaista tietoa, viimeisimpänä kaupungin olevan aivan mahtava, jopa Berliiniä parempi. Berliinin kanssa en asettaisi ainuttakaan kaupunkia kilpajuoksuun, Berliini kun tulee olemaan itselleni aina se rakkain.

München yllätti todella positiivisesti. Vaikka aikaa oli vain vuorokauden verran, löysin Etelä-Saksan helmestä tunnelmallisia paloja Berliiniä ja paljon muutakin. Aurinko lämmitti ja Oktoberfestit olivat vallanneet kaupungin. Siellä täällä näkyi asianmukaisesti pukeutuneita ihmisiä, muuten perinteisemmän tyylikkässä katukuvassa.

Munich

Tee ja näe Münchenissa

 • Vietä aikaa valtavalla puistoalueella, englantilaisessa puutarhassa. Täällä menee vaikka koko päivä: istu oluttuvassa, vuokraa vene, katsele ihmisiä…
 • Surffaa joessa tai ainakin ihaile lahjakkaita jokisurffareita.
 • Jos satut kaupunkiin Oktoberfestien aikaan syyskuussa, koe ainutlaatuinen festivaalitunnelma.
 • Hengaile Glockenbackin alueella. Tämä alue on kaunis ja eläväinen, myös kaupungin sateenkaarikansan suosituin seutu. Kivoja kahviloita ja elämää!
 • Schwabing on pienen visiittini perusteella suosikkialueeni Münchenissa. Paljon ravintoloita ja pieniä kauppoja. Pidä mielessä vegaaninen kissakahvila Katzentempel.
 • Suuntaa Olympiastadionille. Alue on suuri ja itse stadion on vaikuttava. Stadionin päällä voi kiipeillä ja liukua jopa vaijeriradoissa (erillinen maksu). Stadionin ympärillä on suuri puistoalue.

Psst! Haluatko tietää lisää reitistämme? Tai muista Lutherin reissureiteistä? Lue ehkä myös jo aiempi juttu matkasta.

Untitled

*Olin matkalla osana #Luthercountry -kampanjaa, joka on Saksan turismitoimiston hallinnoima. Kaikki ajatukset ja mielipiteet ovat puhtaasti omiani, sanoja ei koskaan syötetä suuhuni. Siihen voitte luottaa. Valitsen juttuihin asiat, joista haluan itse kirjoittaa.

5 ajatusta aiheesta “Roadtrip Etelä-Saksassa – autobaanoja ja katedraaleja”

 1. Augsburgissa tullut käytyä jo 3 kertaa! Ihana kaupunki. Samoin Munchenissä. Ja lisää löytyy ihania kaupunkeja, kun vain jaksaa kiertää.

 2. Kuulosti kyllä mielenkiintoselle toi sun matka.
  Hienon näköisiä ja kuuloisia paikkoja, ennalta tuntemattomia oli osa ainakin mulle.
  Esimerkiksi toi Worms. En oo tiennyt että on yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista. Plus hienoja kuvia sulla!

 3. Olipas hauskaa lukea omilta kotikulmilta. Saksassa tosiaan riittää nähtävää ja mukava kuulla vierailijan mietteitä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top