eräopas

Tuleva eräopas ja inttityttöystävä etäsuhteessa

Miltä tuntuu, kun avopuoliso lähtee kouluun eri paikkakunnalle ja etäsuhde alkaa?

Tänään hän lähtee koulutielleen kuin ekaluokkalainen. Hän on pakannut laukkunsa paljon etukäteen, intoa täynnä. Koulu ei ole lähikoulu, eikä sinne kävellä, kiltisti suojateiden eteen pysähdellen.

Tähän kouluun mennään enemmänkin kuin armeijaan, johon tätä rankkaa koulua vertaan monin tavoin. Jopa aseet kuuluvat pakoliseen osuuteen, metsästyskurssin kautta. Metsäänkin joudutaan, viikoksi aivan yksinkin.

Tässä koulussa nukutaan viikot, kotiin päästään viikonlopuksi. Edes joka viikonloppu ei välttämättä pääse kotiin, joskus viikonloppuisin seikkaillaan metsissä. Kouluviikon aikana nukutaan koulun asuntolassa, muiden oppilaiden kanssa.

Tuleva kansainvälinen eräoppaani, espanjalaiseni, lähtee tänään kohti Tampereen seutua. Hän köröttelee tälläkin kertaa vasta toisella kerralla katsastuksesta läpimenneellä Oskari-matkailuautolla koulua kohti, jännitys rinnassaan.

Eraopas

Mitä tämä tarkoittaa minulle? Entäs meille? Tämä tarkoittaa etäsuhdetta. Minusta tulee tällainen inttityttöystävä, joka odottelee viikoloppuisin kotiin saapuvaa rakastaan. Ongelmaksi saattaa muodostua liikkuva elämäni. Entäs, jos en olekaan viikonloppuisin kotona? Tulevana viikonloppuna en ainakaan ole. Minähän olen Lapissa. Tämä todellakin tarkoittaa etäsuhdetta, kaikin tavoin ja sanan jokaisessa merkityksessä.

Olen elämässäni ollut etäsuhteessa jo aiemminkin, nuoremmalla iällä tosin. Aika, jolloin ei ollut koko somea ja jolloin kaukopuhelut maksoivat mansikoita, oli etäsuhteen ylläpidon kannalta paljon vaikeampi. Kaikki lomat veivät sinne, missä kumppani asui. Tässä tapauksessa Yhdysvaltoihin. Ei ollut helppoa, ei. Tuolloin ymmärsin, että etäsuhde toimii loistavasti, jos se ei ole pysyvä olotila.

Etäsuhde tarkoittaa myös vapautta. Se tarkoittaa, että viikolla jaan aikani uudella tavalla. Parisuhde vie paljon aikaa. Sen lisäksi, että käy joka päivä myös töissä, on vielä ystävät ja harrastukset. Jostakin joutuu aina luopumaan, aika kun on ikävän rajallista.

Eraopas

Etäsuhde ja opintotuilla elävä avopuoliso tarkoittavat myös muuttoa. Muutan oman kommuunikotini sisällä pienempään huoneeseen, jota olen viime päivät remontoinut hiki päässä. Alkuun en ollut halukas tähän muutokseen, mutta nyt koen tilaisuuden hauskana vaihteluna. Vaihtelu sopii minulle ja teen uudesta ja paljon pienemmästä huoneestani söpön kolon, sellaisen She Shed -majan. Olen jo pääni sisällä sisustanut huoneeni, kohta teen sen konkreettisesti.

Tänään toivotan espanjalaiselleni onnea koulutielle. Toivon, että koulu opettaa elämästä ja omasta itsestä. Sitä pitkätkin ajat luonnon armoilla varmasti tekevät. Jos etäsuhde kantaa, ensi kesänä rinnallani tallustaa valtuutettu eräopas, Pohjolan metsien Tarzan!

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.