Ehkä matkakohde onkin heijastus omasta itsestäni

Kerro parhaat vinkkisi Berliiniin? Mitä pitäisi tehdä Barcelonassa ja onko Sri Lanka kaunis maa? Mihinkään näistä ei ole olemassa oikeaa vastausta, sillä jokainen kohde heijastelee matkailijaa itseään ja näyttäytyy jokaiselle omalla tavallaan.

Ainoakaan matkavinkki ei ole absoluuttinen totuus, jokainen ajatus on omien silmien ja omien kokemusten kautta kerrottu. Yksikään matkakokemus ei ole kahdelle ihmiselle sama. Jokaiseen matkaan liittyy myös kaikki muut elementit kuin itse matkakohde. Sama kohde tuntuu erilaiselta eri hetkinä omalla elämänpolulla. Jokainen oma tunne ja tilanne heijastuu myös ympäristössä ja metsä tosiaan vastaa, kuten sinne huudetaan.

Muistan, kun istuin uusien ystävieni terassilla Kööpenhaminan hippikaupunginosan eli Christianian perukoilla. Olin Kööpenhaminassa vain välilaskun ajan, mutta halusin silti nähdä ystäviäni. Siellä taiteilijoiden hippikommuunissa istuessani kuvailin Helsinkiä sanalla kireä. Siihen eräs tokaisi: ”Vai onko se sinussa?”.

Koenko matkakohteen oman mielentilani kautta?

Aivan, peilaako Helsinki omaa mielentilaani ja omaa, kiireistä ja kireääkin arki-itseäni? Vai onko sen nimenomainen vaikutus minuun tällainen toisen paikan ollessa toisenlainen? Onko oloni rennompi jossakin muualla, rennomman energian paikassa? Olisinko toisenlainen eläessäni arkea jossakin muualla? Vai koenko jokaisen paikan kireänä ollessani itse kireä? Uskon, että kyllä ja ei.

Lomalla on helppoa tykätä paikasta kuin paikasta ja suhtautua esimerkiksi joukkoliikenteen toimimattomuuteen tai kassajonoihin kevyemmin. Arjessa, omassa kotipaikassamme, olemme usein kiireisiä ja pienetkin asiat ärsyttävät. Tätä olisikin hyvä työstää, tähän olisi hyvä kiinnittää huomiota. Voisiko lomaminän mielentila olla läsnä myös arjessa?

Vain faktat ovat samat kaikille

On olemassa tietyt asiat, jotka voi esittää jokaisesta paikasta niin sanotusti faktoina. Tietyt ominaisuudet ovat kaikille samoja, mutta tunnelma on aistittava asia. Tunnelma voi toisaalta muuttua kaupunginosasta toiseen samankin kaupungin sisällä ja fiiliskaupungin, esimerkiksi Berliinin, voi kokea niin sanotusti väärinkin. Toisaalta, minkälainen on oikea Berliini? Sekin on vain mielipideasia. Sinun Berliinisi ei välttämättä ole samanlainen kuin minun Berliinini.

Mitä enemmän matkustan ja elämänpolkuja tallailen, sitä enemmän koen matkat myös matkoina omaan itseen. Uskon, että on olemassa itselle ja omaan sielunmaisemaan paremmin ja huonommin resonoivia paikkoja.

Kuukausi sitten päättyneellä Indonesian matkallani vierailin uudelleen useissa jo aiemmilta matkoilta tutuissa paikoissa. Jotkut paikoista tuntuivat nyt, erilaisessa mielentilassa ja erilaisessa hetkessä, erilaisilta. Toisten tunnelma taas näyttäytyi aivan samanlaisena kuin ennenkin. Miljöö oli saattanut muuttua, vanhaa purettu ja uutta tullut tilalle, mutta tunnelma oli silti itselleni sama. Näin, vaikka matkasinkin nyt normaalia surumielisemmässä mielentilassa.

Mitä enemmän matkustan ja elämänpolkuja tallailen, sitä enemmän koen matkat myös matkoina omaan itseen. Uskon, että on olemassa itselle ja omaan sielunmaisemaan paremmin ja huonommin resonoivia paikkoja. Uskon, että joissakin paikoissa sielu lepää toisia paikkoja helpommin ja että joissakin paikoissa on vain helpompaa olla niin sanotusti kotonaan.

Pikku hiljaa huomaan myös matkablogini suunnan löytäneen uuden tai ainakin selkeämmän sivupoukaman. Siellä seikkaillaan entistäkin vahvemmin myös oman mielen viidakossa. Siellä tutkiskellaan matkakohteiden kautta myös tätä kummallista ihmismieltä. Sen ihmettely ei lopu koskaan, kuten ei myöskään tämän pallon ihmettely.

Psst! Aion kyllä kertoa parhaat vinkkini Indonesiaan ja muuallekin, kunhan saan matkavinkkeihin ja niiden yltäkylläisyyteen liittyvän kirjoittajan blokkini avattua. Kyllä, se on jo avautumaan päin. Onneksi on.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.