durmitorin kansallispuisto

Vaella Montenegrossa: Durmitorin kansallispuisto

Yksi Euroopan vähemmän tunnetuista kohteista on Balkanin Montenegro. Yksi Montenegron helmistä ja vaelluskohteista on maan sisäosan vuoristoinen Durmitorin kansallispuisto. Puisto on loistava kohde aktiivilomailijoille ja vaeltajille.

Maailmassa on toinen toistaan upeampia luontomatkakohteita. Oma ehdoton kohokohtani luontomatkailun saralla on ehdottomasti ollut Ecuadorin Galapagossaaret, jossa valtavat kilpikonnat vaeltelevat tuliperäisillä saarilla ja merileguaanit loikoilevat kallioilla sulassa sovussa merileijonien kanssa. Vahvana kakkosena tulee Malesian Borneo nenäapinoineen ja orankeineen.

Nyt en kuitenkaan kirjoittele Borneosta tai Galapagossaarista, palaan reilun viikon ajassa taaksepäin ja luontokohteeseen, joka oli juuri päättyneen Balkanin matkani kohokohta. Kerron teille Montenegron vuoristoseudulla sijaitsevasta Durmitorin kansallispuistosta.

Mikä Durmitorin kansallispuisto?

En ollut koskaan kuullutkaan koko Durmitorista. En, ennen kuin muutama päivä ennen reissuun lähtöä rupesin selvittelemään, mitä kaikkea Montenegrolla on annettavanaan luontomatkailijalle ja vaeltajalle. Jo ensimmäiset kuvat, jotka tuosta Unescon maailmanperintökohteesta näin, saivat minut vakuuttuneeksi. Sinne oli päästävä, Durmitorin kansallispuistoon oli päästävä vaeltamaan.

durmitorin kansallispuisto

Lähdin matkaan Kroatian Dubrovnikista ja kyllähän se pientä säätöä oli päästä Durmitoriin asti julkisilla kulkuneuvoilla. Toisaalta, matkan varrelle mahtui muutama muu hauska pysähdyspaikka, jotka tekivät matkastani entistäkin monipuolisemman ja päädyin muun muassa tutkimaan edellisessä jutussani mainitsemia hylättyjä rakennuksia Niksicissä.

Bussilla Montenegrossa – Durmitorin kansallispuistoon vaeltamaan

Hintaa noille bussimatkoille Kroatian Dubrovnikista Durmitorin kansallispuistossa sijaitsevaan Zabljakin kylään asti taisi kertyä noin 30 euroa, ei paha. Matka kesti odotteluineen melkein vuorokauden. Ei kannata lähteä reissuun tuonne päin maailmaa ja kuvitella, että bussit kulkisivat jatkuvalla syötöllä, ainakaan sesongin ulkopuolella.

Vaikka matkanteko pohjoisen Montenegron Zabljakiin olikin hidasta, maisemat bussin ikkunasta paranivat koko ajan määränpäätä lähestyttäessä ja matkaaminen ei käynyt tylsäksi kertaakaan. Upeita serpentiiniteitä vuoristossa ja henkeäsalpaavaa maisemaa.

Kotimajoitusta ja vaellusta Durmitorin kansallispuiston alueella

Vietin vuoristossa yhteensä kolme päivää. Yövyin kotimajoituksessa, joka on muuten koko Balkanin alueella kovin tyypillinen tapa majoittua. Moni paikallinen vuokraa omakotitalostaan huonetta tai paria matkailijoille huokeaan hintaan, suosittelen!

Durmitorin alue täytti kaikki odotukseni ja enemmänkin. Upeita vuoristovaelluksia, raitista ilmaa ja kaunista maisemaa. Reitit ovat hyvin merkattuja ja niitä löytyy jokaiseen makuun. En suosittele vuoristoon nousemista huonokuntoisille, otti nimittäin kunnon päälle vähän liikunnallisemmallakin ihmisellä. Vuoren huipuilla oli lounas ja lepotauko paikallaan. Maisema omassa lounaravintolassamme oli kiitettävä.

durmitorin kansallispuisto

Kirkasvetisiä järviä ja kanjoneita Durmitorin kansallispuistossa

Vuoristossa on useita kirkasvetisiä järviä ja Durmitorin alueella sijaitsee myös Euroopan suurin kanjoni, Tara-kanjoni, jonka näköalapaikan löytyminen tosin aiheutti hieman odotettua enemmän vaikeuksia. Juu, etsin tuota kanjonin näköalapaikkaa kolmena päivänä ja joka ikinen päivä päädyin jonnekin ihan muualle!

Välillä niitä karttoja ja ohjeita kannattaa ehkä seurata. No joo, kanjonin näköalapaikka jäi loppujen lopuksi kokematta, mutta sen etsiminen loi niin paljon enemmän tarinoita kerrottavaksi! Päädyin muun muassa vuoristossa tapaamani hurmaavan reissaajan kanssa liftaamaan paikallisten farmareiden lava-auton kyytiin, jotka heittivät väsyneiden kanjonin pohjalle pyöräilleiden matkaajien pyörät rämän autonsa lavalle, istuttivat minut etupenkille ja ystäväni sinisen lava-auton lavalle. Siinä sitten istuin kahden sanaakaan englantia puhuvan montenegrolaisen farmarimiehen keskellä ja ihmettelin elämää. Tämä oli muuten ensimmäinen kunnollinen liftauskokemukseni koskaan ja sen tulen kyllä muistamaan aina.

Durmitorista ja Zabljakista olisi vaikka kuinka paljon kerrottavaa ja hehkutettavaa ja niihin tulen varmasti vielä palaamaan. Voin ehdottomasti suositella tätä kaunista paikkaa kaikille ulkoilusta ja liikkumisesta kiinnostuneille! Durmitorin alueella voi harrastaa vaikka mitä pyöräilystä ja kiipeilystä koskenlaskuun ja talvella lasketteluun.

Maisemat kansallispuiston alueella ovat todella jylhät ja upeat. Ehkäpä nämä tämän jutun kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.