Majoitu paikallisessa kodissa Nicaraguan tulivuorisaarella

Haluaisitko matkustaa niin, että myös paikallinen yhteisö hyötyy matkastasi? Haluaisitko kurkistaa kulissien taakse muutaman päivän ajan ja olla osana paikallista perhe-elämää vaikka Nicaraguassa? Suomalainen Duara Travels avasi juuri uuden majoittavan kylän Nicaraguaan, aktiivisen tulivuoren juurelle, Ometepen saarelle.

Yhteistyössä: Duara Travels

Hiekkatie vie harmaan betonitalon pihamaalle. Talon takana, etäällä, kohoaa aktiivinen tulivuori. Talon etualalla on koripallokori, sen takana käyskentelee kaksi lehmää ja yksi hevonen. Hymyilevä hieman vanhempi mies ja hymykuoppainen nuori mies kävelevät minua kohti: olen tullut seuraavien päivieni majapaikkaan, toisin sanoen kotiin. Koti tämä kirjaimellisesti onkin, erään nicaragualaisen perheen koti.

Ometepe Duara Travels

Ometepe Duara Travels

Ometepe Duara Travels

Duara Travelsin vieraana, ensimmäisenä turistina

Kun kuulin suomalaisen Duara Travelsin järjestämästä majoituksesta maailmalla, kiinnostuin heti. Jos matkailijana voin jotenkin tukea paikallista yhteisöä ja kaiken lisäksi päästä keskelle aitoa ja herkullisen tavallista arkea itselleni eksoottisessa maassa, sanon tilaisuudelle kyllä.

Kuultuani, että Duara Travels on juuri avannut uuden kylän Nicaraguaan, Ometepen tulivuorisaarelle, halusin ehdottomasti päästä testaamaan tätä majoituksen muotoa. Olin kaiken lisäksi joka tapauksessa suuntaamassa kauniille ja tuliperäiselle saarelle muutamaksi päiväksi Nicaraguan omatoimimatkallani.

Kohteessa on Duaran kautta aina yksi paikallinen kontakti, joka varmistaa kaiken sujuvuuden. Ometepen saaren kontakti on Octavio. Hän nappaa minut saarelle saapuessani satamasta kyytiinsä ja vie perheen luokse. Kaikki on kovin helppoa.

Palataan harmaan betonitalon pihaan. Esittelyt hoidettuamme minut ohjataan huoneeseeni. Huone on yksinkertainen. Isoa sänkyä koristaa hyttysverkko ja saan tavarani leviteltyä hyllylle. Huoneessa lähinnä nukun, samoin kuin moni muukin tropiikin asukas huoneessaan tekee. Lämpimissä maissa elämä tapahtuu enemmän ulkona kuin sisällä ja kodit ovat usein yksinkertaisia ja koruttomia.

Ometepe Duara Travels

Ometepe Duara Travels

Ometepe Duara Travels

Ometepe Duara Travels

Ometepe Duara Travels

Parin päivän isäntäperheeni muut jäsenet tulevat tutuiksi hieman myöhemmin, kun äiti palaa siivoojan töistään ja perheen tytär koulusta. Isoäiti asuu myös samassa talossa, hän on osa perheen arkea. Niin on myös koira, jonka tehtävä on silti enemmän olla vahti kuin rapsuttelukaveri.

Vieraana, mutta osana paikallista arkea

Jo alkuun käy ilmi, että espanjantaidoistani on enemmän kuin apua. Yksikään perheenjäsen ei puhu sanaakaan englantia. Onni minulle, joudun harjoittelemaan ruosteista espanjaani. Jos en saa sanaa suustani, kommunikoimme elekielellä. Silläkin pääsee aika pitkälle, mutta onneksi espanjankieliset sanat alkavat löytyä pääni sisältä. Toisaalta, Octavio pystyisi myös toimimaan tulkkina.

Ometepe Duara TravelsOmetepe Duara Travels

Olen perheen ensimmäinen ulkomaalainen vieras. Olen silti enemmän kuin vieras, olen kuin uusi tai vanha tuttava, joka tulee kylään. Saan toimia majapaikassani oman aikataulun mukaan ja tehdä, mitä lystään. Välillä tyrkkään itseni mukaan tavallisiin toimiin ja seurailen, miten perheessä eletään. Olen matkailijana utelias ja avoin ja olen monessa maassa päätynyt vastaaviin tilanteisiin jopa omatoimisesti, mutta ymmärrän, että monelle muulle sellainen on kynnyskysymys. Duaran kotimajoitus tekee kaiken helpoksi ja sekä majoittaja että majoittuja tietävät, mihin ryhtyvät.

Olen perheen ensimmäinen ulkomaalainen vieras. Olen silti enemmän kuin vieras, olen kuin uusi tai vanha tuttava, joka tulee kylään. Saan toimia majapaikassani oman aikataulun mukaan ja tehdä, mitä lystään.

Parin päivän aikana on hyvä tasapaino omin päin seikkailemisessa ja perheen kanssa aikaa viettämisessä. Suurin yhteinen aktiviteettimme on ruokailu. Syömme kaikki ateriat yhdessä. Ruokailu tapahtuu aina pihamaalla, pyöreän muovipöydän ääressä. Aamiainen, päivällinen ja illallinen ovat tilaisuus kuulumisten vaihtoon ja yleiseen höpöttelyyn. Kerron Suomesta, he kertovat Nicaraguasta. Välillä juttelemme myös perheen elämästä: milloin pojan saaren toisella puolella asuvasta tyttöystävästä ja milloin kolmannen pojan opintomenestyksestä.

Ometepe Duara Travels

Ometepe Duara Travels

Nicaragualainen ruoka on yksinkertaista. Jokaiseen ateriaan kuuluu ainakin papua ja riisiä eli gallo pintoa. Tältä ruoalta on vaikeaa välttyä, jos matkustaa Nicaraguaan. Onneksi perhe tietää, että länsimaisten vatsa menee helposti sekaisin puhdistamattomasta vesijohtovedestä, joten minua varten on varattu puhdistettua vettä.

Ruokailun aikana pihan poikki saattaa kulkea naapuri tai ystävä. Pihalle saa tulla, reviiri on kovin erilainen kuin Suomessa. Eräänäkin hetkenä, juuri ennen itselleni naapurin cowboyn kautta järjestämääni ratsastusretkeä, pihamaalla istuu koko perhe, naapuri ja hänen kaksi hevostaan. Ohikulkijat huutelevat moikat hiekkatieltä ohittaessaan. Elämä tapahtuu ulkona.

Ometepe Duara Travels

Ometepe Duara Travels

Ruokailu kuuluu majoituksen hintaan, samoin kuin mahdolliset aktiviteetit. Ometepellä ohjelmaan kuuluu muun muassa auringonlaskun ihailu tulivuorimaisemalla, itse tein sen tällä kertaa aikataulullisista syistä toisena iltana hevosen selästä käsin ja toisena järvellä meloen. Nämä aktiviteetit järjestin itse itselleni. Perheen oma ratsu olisi ollut tällaiseen turhan villinpuoleinen.

Hyvää koko yhteisölle

Sen lisäksi, että nämä Duaran kodit hyötyvät majoittamisesta taloudellisesti ja parhaimmillaan saavat myös kiinnostavan kokemuksen, Duara on valinnut jokaisessa kohteessaan myös yhden hyväntekeväisyyskohteen, jonne myös kilahtaa pieni osuus jokaisesta majoittujan maksusta. Ometepellä tämä kohde on vaikeasti sairaiden lasten keskus, josta jokainen sairas lapsi voi saada ilmaiset lääkkeet ja päästä psykologin vastaanotolle.

Hotelleissa majoittuessa elämme lomailijan kuplassa ja ikävän harvoin paikalliset hyötyvät turismista.

Ometepe Duara Travels
Hyväntekeväisyyskohde Ometepellä on sairaiden lasten hoitokeskus, josta vähävaraisetkin perheet saavat lapsilleen hoitoa ja lääkkeitä.

Ometepe Duara Travels

Ometepe Duara Travels

Ometepe Duara Travels

Kenelle kotimajoitus sopii?

Tällainen uudempi majoituksen muoto sopii kaikille, jopa porukoille ja kokonaisille perheille. Kotimajoitus on loistava tapa tutustua perinteiseen, paikalliseen elämään. Hotelleissa majoittuessa elämme lomailijan kuplassa ja ikävän harvoin paikalliset hyötyvät turismista. Suosittelen muutaman päivän pyrähdystä turistikuplan ulkopuolelle. Kontaktissa paikallisten ihmisten kanssa saa uuden ulottuvuuden matkakohteeseen ja samalla ymmärtää, että pohjimmiltaan olemme kaikki kovin samanlaisia ja että arki rullaa kovin omalla rytmillään maailman jokaisessa kolkassa.

Mikä Duara Travels? Lue avartava juttumme myös Seikkailijattaret-verkkomediassa! Kannattaa myös lukaista laaja kertomukseni  Nicaraguan matkaltani. 

Tutustu Duaraan enemmän täällä! 

*Olin kaksi päivää Duaran vieraana testaamassa heidän ensimmäistä kyläänsä Nicaraguassa. En vastannut majoituksen tai ruokailun kustanuksista itse.

EDIT 12/2020: Ikävä kyllä Duaran toiminta on päättynyt!

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.