colours of ostrava

Colours of Ostrava – festarointia tšekkiläisellä teollisuusalueella

Euroopassa järjestetään toinen toistaan kiehtovampia tapahtumia, joista moni meistä ei ole koskaan kuullutkaan. Nyt haluan, että kuulette Tšekkien Colours of Ostrava -festivaaleista.

Toissa viikonloppuna koko maailma tuntui olevan Helsingin Flow-festivaaleilla. Vaikka Flow kuului olennaisena osana kesäni päättäjäisiin monta vuotta putkeen, luovuin sattumien kautta perinteestäni hipsteröidä Suvilahden alueella jo neljä vuotta sitten. Silloin suuntasin vaihtoehtoisesti Viroon, Viru Folk -festivaaleille. Samoin tein kaksi vuotta sitten. Viime vuonna menin vain poimimaan mustikoita Vartiosaareen sekä Hankoon karavaanaamaan. Enää ei tuntunut, että pitää olla mahdollisimman kaukana Helsingistä, jos jättää Flow-festarit väliin. Tänä vuonna ei ilmassa ollut minkäänlaista fomoa (fear of missing out) ja remppasin onnellisena uutta huonettani koko Flow-viikonlopun ajan.

Untitled

Untitled

Olen myös saanut tänä vuonna jo hyvän musiikkiannoksen, festarointiannoksen. Muutama viikko sitten sain kutsun osallistua Tšekeissä järjestettäville festivaaleille. Google kertoi, että Colours of Ostrava on 15-vuotias festivaaliteini, lähes Puolan rajalla, mutta silti Tšekkien rajojen sisällä. Kuvat kertoivat, että tapahtumapaikka on teollinen ja koruton, hieman Flow-miljöötä muistuttava. Musiikista opin, että festivaaleille on tulossa sekä suuria mainstream-nimiä  että paljon kiinnostavia, maailmanmusiikin helmiä. Kiinnostuin heti, päätin lähteä mukaan *blogimatkalle.

Colours of Ostrava

Untitled

Colours of Ostrava

Mikä Colours of Ostrava -festivaali?

Colours of Ostrava on yksi Tšekkien suurimmista festivaaleista. Se on tyyliltään jotakin Flow-festivaalin ja Ruisrockin välimaastoa, musiikilliseen kattaukseen lisättynä ripaus Maailma kylässä -festivaalia. Vuonna 2002 perustettu tapahtuma on muuttanut vuonna 2012 uuteen paikkaan, kaupungin nimeltä Ostrava sisällä.

Tapahtumapaikka on uniikki ja vaikuttava. Dolní Vítkovice toimi vuosina 1828-1998 rautatehtaana ja nyt se on koko komeudessaan alueen erikoisin nähtävyys, jossa järjestetään arkenakin tutustumiskierroksia ja tapahtumia. Alueen keskikohta, hulppea Gong-auditorio, toimii nyt tapahtumapaikkana ympäri vuoden. Alueella järjestetään opastettuja kierroksia, joiden aikana kerrotaan rautatehtaan historiasta ja sen monimuotoisista vaiheista.

Colours of Ostrava -festivaalin aikaan koko valtava tehdasalue muuttuu eläväiseksi temmellyskentäksi, jossa kymmenettuhannet juhlijat nauttivat musiikista, valoinstallaatioista ja toistensa seurasta. Alueen erikoisin paikka on 80 metrin korkeudessa sijaitseva, käytännössä ritiläportaiden päähän rakennettu Bolt Café. Paikka on alueen upein näköalapaikka, jos vain uskaltaa huristella hissillä tornin puoliväliin ja kävellä läpinäkyviä ritiläportaita pitkin ylös asti korkeuksiin. Itse jäin nykyisin korkeanpaikankammoisena puoliväliin, jossa riitti jo tarpeeksi kammoksuttavaa ja ihailtavaa.

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava

Colours of Ostravan musiikkitarjonta

Tapahtuman 350 eri esiintyjää, suurta ja pientä, tunnettua ja tuntemattomampaa, pitää sisällään jokaiselle jotakin. Lavoja on yhteensä 20, osa ulkona ja osa sisällä. Jotkut teltoista ovat dj-telttoja ja suuria päälavoja on kaksi. Alue on suuri ja musiikkitarjontaa on alueen monella laidalla, esitykset menivät toimivasti limittäin, eikä kakofoniaakaan juuri syntynyt.

Colours of Ostrava rikkoo genre-rajoja. Kyseessä ei ole varsinaisesti mihinkään tiettyyn genreen keskittyvä festivaali, nytkin artisteja oli Jamiroquaista ja Norah Jonesista ihanaan LP:hen, Michael Kiwanukaan ja festivaalien yllättäjään, energiseen Faada Freddyyn.

Festivaalien tunnelma ja kävijäkunta

On erikoinen tunne olla festivaaleilla, joilla ei tunne ketään. Itselleni iso osa festarointia on musiikin lisäksi myös sosialisointi. Jos Flow:ssa törmää koko ajan tuttuihin, Ostravassa kaikki olivat ennestään tuntemattomia. Se voi voi olla hyvä tai huono asia.

Colours of Ostrava

Untitled

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava

Tyypillinen Colours of Ostrava -festivaalin kävijä voisi olla noin 25-vuotias, hieman trendikäs ihminen. Tapahtuma ei ole tyylin saralla se kaikkein inspiroivin, mutta ei myöskään millään tavoin moitittava. Illan pimennyttyä juhlakansa alkoi kummasti näyttämään entistä paremmalta ja ne niin sanotut (tyylilliset) helmet saapuivat viimeisinä (kuten ystäväni tapasi sanoa leikkimielisesti teiniaikoinamme).

Vaikka tyypillinen kävijä on parissakymmenissä, festivaali sopii aivan kaikille. Paikalla oli väkeä käytännössä vauvasta vaariin. Suositeltava tapahtuma, ehdottomasti! Ruoka ja juoma maksaa noin puolet Suomen hinnoista ja festarilippu lähes samoin.

Colors of Ostrava

Miten pääsen Ostravaan? Hyppää vaikka naurettavan halpaan junaan Prahasta.

Missä yövyn? Edullisin majoitus on tietysti teltassa, mutta alueella on myös hotelleja. Hieman kauempana sijaitsee design-hotelli Miura, joka oli muun muassa Jamiroquain valinta.

*Olin pressimatkalla Tsekkien turismitoimiston kutsumana, en vastannut matkan kuluista itse.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.