cies saaret espanja

Espanjan Cies-saaret − maailman parhaan rannan ja majakoiden koti

Oletko kuullut Espanjan rannikolla sijaitsevista Cies-saarista? Atlantin valtameren syleilyssä sijaitsevilla saarilla sijaitsee the Guardianin maailman parhaimmaksi rannaksi nimeämä ranta. Rodasin valkohiekkainen ranta ei suinkaan ole ainoa Galician rannikolla sijaitsevien Cies-saarten vetonaula. Roomalaiset ovat aikoinaan nimenneet  jopa koko saariryhmän jumalten saariksi.

*Yhteistyössä momondo.

Kuulin Cies-saarista ensimmäisen kerran noin vuosi sitten. Espanjan Galiciasta kotoisin oleva poikaystäväni on halunnut heti ensimmäisestä Galician visiitistäni alkaen halunnut viedä minut mielestään Galician upeimmille saarille, mutta aina tuli mutkia matkaan.

Kolmas kerta toden sanoi ja kolmas vierailuni niin sanottuun Anoppilaan oli kelien ja aikataulujen kannalta suotuisa. Otimme suunnaksi nuo suureksi puheenaiheeksi nousseet saaret ja olen taas himpun verran sivistyneempi matkailija. Miten ihmeessä sivistyksessäni olikin voinut olla Ciesin saarien kokoinen aukko?

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Mikä ihmeen Cies-saaret?

Ciesin saariryhmä on osa Atlantin saarten kansallispuistoa ja myös luonnonsuojelualuetta. Karunkauniista ja jylhästä luonnostaan tunnettuun saariryhmään kuuluu kolme saarta: Monte Agudo, O Faro ja San Martiño. Niistä kaksi ensimmäistä kuroutuu yhteen valkohiekkaisen rannan muodostamalla maapläntillä eli Rodasin (Play de Rodas) rannalla, jonka The Guardian on nimennyt maailman parhaimmaksi rannaksi.

Alue on lintujen pesimäaluetta ja luonnoltaan monimuotoista. Saarien ympäristössä on maailman suurin lokkien yhdyskunta, jopa 22 000 paria kirkuvia lokkeja. Pienenä varoituksen sanana, muista pysyä etäällä pesivistä lokeista. Lokit pitävät kyllä huolen reviiristään, mutta onneksi pysyttelevät aika hyvin poissa rannalta ja omissa oloissaan. Silti, niiden olemassaolo on läsnä ja välillä itsekin jouduin hieman jännittämään tallaillessani pieniä rannikkopolkuja.

Cies saaret, Espanja

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Ciesin saarten vesi on kirkasta, lähes Karibian vesiä muistuttavan turkoosia. Kun varpaat dippaa veteen, totuus paljastuu. Nyt ei olla Karibialla, nyt ollaan Atlantin kylmemmällä puolella. Saarten väliin muodostuu pieni ja kirkasvetinen laguuni, nousu- ja laskuveden aikaansaannoksena. Sen keskellä kivien heijastukset painuvat vedenpintaan ja kalat näkyvät veden läpi. Voiko niin kaunista paikkaa edes olla ja miksi ihmeessä en ollut kuullut Ciesin saarista sen enempää?

Ciesin vesi on kirkasta, lähes Karibian vesiä muistuttavan turkoosia. Kun varpaat dippaa veteen, totuus paljastuu.

Saarille pääsee helpoiten Vigon kaupungista, Vigon satamasta. Suomesta voi lentää vaikka suhteellisen lähellä sijaitsevaan Portugalin Portoon (mistä muuten juttua tulossa pian) tai Vigoon. Lauttamatka saarille kestää noin 40 minuuttia ja hintaa meno-paluulipulla taisi olla 16 euroa. Lippu kannattaa varata etukäteen ja vaikka saarille operoi usea laivayhtiö, saarille riittää menijöitä. Muista  bongailla delfiinejä matkan varrella, niitä saattaa hyppelehtiä ohittavien laivojen edessä tai perässä, aalloilla leikkien!

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Cies saaret, Espanja

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Yöksi Ciesin luonnonpuistoon – telttaan tai luksustelttaan?

Vietimme Ciesin saarilla yhden vuorokauden. Suuntasimme saarille illalla, lähdimme takaisin seuraavana iltana. Mukaan oli pakattu oma teltta, mutta saarilla vuokrataan telttoja ja jopa hieman vaativampaan makuun sopivia glamping-telttoja.

Alueella yöpyminen kannattaa varata etukäteen, mutta tilaa telttailla oli kesäkuussakin runsaasti. Muista korvatulpat, naapuritelttailijat eivät välttämättä ole hakemassa luonnonrauhaa. Telttanaapurin voi onneksi valita. Valitse paras paikka rajatulta alueelta, puun alta tai merinäköalalla varustettuna. Yöpyminen omassa teltassa maksaa alle 15 euroa ja siihen kuuluu suihkupoletti. Makeaa vettä ei saarilla läträtä ja isommat roskat pitää viedä mukanaan pois saarilta. Tämä on hyvä asia, luonto kiittää.

Saarille kannattaa pakata edes jotakin omaa purtavaa mukaan, mikäli jää yöksi. Ciesillä on ruokakauppa ja pari tiettyihin ruoka-aikoihin avoinna olevaa ravintolaa. Silti, penninvenyttäjä säästää pitkän pennin ottaessaan mukaan jotakin omaa evästä, vaikka ruokailu ja viinittely leirinnän ravintoloissakin on melko edullista.

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

cies saaret Espanja

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Vaellusreittejä ja majakkamatkailua Cies-saarilla

Ciesin saarille kannattaa pakata mukaan rantakamat ja vaellusvarusteet. Saarella risteää monia eri patikointipolkuja ja valkohiekkaisia rantoja on useita. Suosituin vaellusreitti vie noin 200 metrin korkeuteen, kallioisen jyrkänteen reunalla sijaitsevalle majakalle. Toinen majakka pilkottaa alempana, lisääkin niitä näkyy kauimmalla saarella, jonne pitää tosin mennä erikseen veneellä. Muutenkin, koko Galicia on majakka-fanien paratiisi. Atlantin kulkijoita on ohjattu Galician rannoilta aktiivisesti, ennen ja nyt.

Auringonlaskun aikaan kannattaa kivuta metsän läpi toiselle vuorelle, josta aukeaa upea maisema merelle. Jyrkänteet eivät ole omia suosikkipaikkojani, korkeanpaikankammo ottaa valtaansa. Samaan aikaan pidän maisemia korkeuksista katseltuna maailman kauneimpina. Elämä ja sen ristiriidat.

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Cies Islands, Spain

Cies-saaret − helppoa luontomatkailua

Ciesin saarilla on helppo hengittää. Pieni etäisyys mantereelle on aina suuri henkinen etäisyys ja valtava irtiotto mantereen kiireestä (mitä tosin lomalaisena ei joudu niin usein kokemaan, ellei mahduta kahden viikon matkaan kahta maata monine kaupunkeineen).

Ottaessasi suunnan näille upeille, karuille ja kauniille luontomatkaajan paratiisisaarille, et ole tilanteessa yksin. Saarilla on suhteellisen paljon turisteja sesonkiaikaan ja viikonloppuisin (jolloin saaret ovat auki yleisölle), mutta onneksi Ciesillä on tilaa muutamalle laivalastilliselle ja kuten kaikkialla, massat pysyvät kaikki samassa paikassa.

Tylsää ei näin kauniissa paikassa voi tulla, kunhan pärjää vähällä ja on tyytyväinen pinkin taivaan ihailuun auringonlaskun aikaan korkealta maisemapaikalta.

Suuremmat massat (turistit ovat lähinnä paikallisia) ryntäävät etenkin Rodasin rannalle päiväsaikaan, illalla tunnelma saarilla rauhoittuu. Metsissä saa pitkin päivää kävellä jopa yksin ja etsivä voi löytää myös täysin koskemattomia rantoja. Saarilla on siis sekä sosiaalisempi että rauhallisempi puoli.

Cies-saarilla on helppoa ja turvallista olla, olisin helposti uskaltanut telttailla Ciesillä vaikka yksinkin. Nyt matkassa oli luonnollisesti espanjalaiseni. Seuraavalla kerralla jäisin saarille muutamaksi päiväksi, jopa viikoksi. Oikeasti pysähtyisin. Yksi vuorokausi ei riitä, jos haluaa oikeasti rentoutua ja ihan vain ollakin.

Tylsää näin kauniissa paikassa ei voi tulla, kunhan pärjää vähällä ja on tyytyväinen pinkin taivaan ihailuun auringonlaskun aikaan korkealta maisemapaikalta tai kallioiden välistä, turkoosivetisen meren pinnalla kelluvien purjeveneiden tuijotteluun, rannalla loikoiluun, lintujen bongailuun ja metsäpolkujen tallailuun, kruunattuna lasillisella kylmää ja paikallista valkoviiniä.

Olitko kuullut Ciesin saarista aiemmin? Salaisuus on paljastettu!

*Matka oli osa momondo ambassador -vuosikumppanuutta, enkä vastannut kaikista matkan kuluista itse.

 

 

 

 

 

2 ajatusta aiheesta “Espanjan Cies-saaret − maailman parhaan rannan ja majakoiden koti”

  1. Ihana postaus ja miten upeat kuvat! Me kävimme täällä toukokuussa ja ruustaan tässä juuri omaa postausta blogiin. Meillä oli mukana vuoden vanha poika joten patikointi ei vaunujen kanssa onnistunut kovin hyvin, mutta ensi kerralla kantorinkka mukaan ja ehdottomasti tänne yöksi. Aivan upea ja ainutlaatuinen paikka.

    1. Kiitos! Kiva kuulla, että joku muukin on löytänyt nämä paratiisaaret :). Itsekin haluaisin Cies-saarille uudelleenkin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top