Berliini

Berlin state of mind

Minulla on taas kauhea Berliini-ikävä. Ehkä se on tämä sunnuntai-ilta tai vain fakta, että selailin juuri läpi kuvakokoelmaani rakkaasta kaupungistani. Kuinka joku paikka maailmassa voikin olla niin rakas?

Minun Berliinini, jota jaksan kerta toisensa jälkeen ylistää ei ole lista kartalle ruksattavia nähtävyyksiä. Se Berliini, joka on vienyt sydämeni on enemmänkin iso kasa fiiliksiä – se on enemmänkin mielentila.

Berliinejä on vain yksi laatuaan, ainakin minulle. Olen matkannut maailmalla pitkin poikin jo viisitoista vuotta (numero, joka saa minut kuulostamaan jo kovin vanhalta), mutta mikään muu maailman kolkka ei ole kolahtanut minuun yhtä voimakkaasti.

Kuvittele kaupunki, jossa ihmisten kasvoilla on lempeä ilme. He kävelevät suurkaupungin asukkaiksi epätyypillisen rauhallisesti. Pyörät saattavat joku päivä valloittaa kadut autoilta ja kaupunki kaupunkilaisineen on muutenkin kaikin puolin vihreä myös mieleltään.

Lapset pyöräilevät myös ja he saavat kiipeillä puissa. Jo pienestä asti he oppivat elämään keskimääräistä rennommin ja vapaammin. Koirat juoksevat lojaalisti pyöräilevien isäntiensä tai emäntiensä perässä. Ne seuraavat, koska ne haluavat.

Mieleeni ei tule ainuttakaan kaupunkia, jossa vieraat ihmiset juttelisivat toisilleen yhtä mukavasti. En myöskään muista toista kaupunkia, jossa kahvilan vierustoveri olisi toivottanut minulle hyvää ruokahalua. Näin kävi edellisellä Berliinin matkallani.

Boheemi Berliini on edelleen, vuosien jälkeenkin, vapauden ja inspiraation temmellyskenttä. Kaupunkia pyörittävät ihmiset, ei raha ja valta. Toivotaan, että tämä pysyy jatkossakin näin.

En tiedä toista kaupunkia, jossa leppoisan energian voisi aistia, kuten Berliinissä. Tuossa kaupungissa vain on sitä jotakin ja jälleen kerran jouduin reilu kuukausi sitten jättämään tuon kaupungin taakseni. Samaan aikaan tiedän, että jos olen palannut tuohon kaupunkiin jo yli viisitoista kertaa, tulen sinne taas pian palaamaan.

Ihana Berliini, ethän koskaan muutu liikaa! Pysy juuri sellaisena, kuin olet!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.