berliini vinkit

Berliini-fanin vinkit Berliiniin

Berliini, Saksan eläväinen pääkaupunki, on suurin kaupunkirakkauteni. Mitä tehdä ja minne mennä? Miksi kaikki tuntuvat tykkäävän rosoisesta Berliinistä? Tässä parhaat  Berliini-vinkit, vuosien kokemuksella.

Yksi kaupunki ja sen monet eri kasvot on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen jo monta vuotta sitten. Rakkaustarinamme alkoi vuonna 2009 kuukauden oleilusta Berliinissä, vapaasti kaupunkia tutkien. Tuon jälkeen tieni on vienyt alle kahden tunnin lentojen päässä olevaan boheemiin kaupunkiin jo kymmeniä kertoja ja tehnyt minusta virallisesti puoliberliiniläisen. Tunnen kaupungin niin hyvin kuin se jatkuvasti muuttuvan suurkaupungin tapauksessa on edes mahdollista. Vinkkejäkin Berliiniin on kertynyt pilvin pimein.

Berliini faktoina

Berliini ei ole vain yksi kaupunki, se on enemmänkin joukko pieniä kyliä. Jokainen kaupunginosa on omanlaisensa ja ydinkaupungin 3,4 miljoonan asukkaan sopuisaan joukkoon mahtuu monenlaista tallaajaa, monesta eri kansallisuudesta. Laajempi Berliini on koti jopa viidelle miljoonalle asukkaalle. Berliini on levittäytynyt suurelle alueelle ja tilaa on paljon, jopa viheralueita. Berliini onkin Euroopan vihrein pääkaupunki, myös asukkaiden poliittiselta kannalta.

Miksi Berliini vetoaa?

Berliini tarjoaa monenlaista tekemistä, valitse vain sinulle sopiva ohjelma Berliinin lomallesi. Kaupungin hintataso on Euroopan mittakaavassa edullinen, mikä tekee jopa pienen budjetin lomailusta mutkatonta. Berliini on herkuttelijan taivas, myös yöelämä tunnetaan maailmalla. Kaupungin julkinen liikenne toimii loistavasti, mutta paras tapa kokea Berliini ainakin kesällä on pyörän satulasta käsin.

Berliini on yhdistelmä uutta ja vanhaa, se näkyy kaikessa. Tutustu Berliinin historiaan, joka on läsnä kaikkialla, sen jälkeen heittäydy modernin kaupungin sykkeeseen. Nautiskele olostasi, shoppaile Mitten kaduilla tai ihastele boheemia katutyyliä Kreuzbergin sydämessä. Kiertele museoissa, tutustu historian havinaan ja kuvittele aika ennen muurin murtumista. Kulttuuria on tarjolla joka lähtöön, onhan Berliini yksi taiteen saralla aktiivisimmista kaupungeista, joka on kutsunut luokseen suuren joukon luovia ihmisiä. Ajankohtaisimmat vinkit Berliiniin löytyvät muun muassa Zitty-lehden sivuilta tai Exberliner-lehdestä.

berliini vinkit
Berliini on loistava kohde katutaiteen ystäville.

Parhaat Berliini-vinkit ja juttuja blogini kätköistä

Missä syödä ja juoda?

 • Jos menet Berliiniin, syö. Nauti pitkistä aamiaisista ja herkuttele hitailla illallisilla. Berliinin parhaat aamiaispaikat on listattu tässä jutussani.
 • Berliinin valloittavat kattoterassit soveltuvat maisemien katseluun ja hengailuun. Kaupungilla on kätköissään lukuisia kattoterasseja ja usealta aukeaa hienot maisemat kaupungin kattojen ylle.
 • Turkkilaiset markkinat ovat pala Turkkia Berliinissä. Muutenkin Berlinii on erittäin monikulttuurinen kaupunki, josta on helppoa löytää vaikka koko maaikman kultturit ruokineen ja tapoineen.
 • Wohnzimmer on kotoisa kuppila Prenzlauer bergin sydämessä. Tiesitkö, että Olohuone-kahvila on yksi Berliinin ensimmäisiä hipsterikahviloita? Se oli hipsterimäinen ennen kuin koko sanaa käytettiin.
 • Berliiini on täynnä kaikenlaisia herkkuja. Ruokapaikkaa valitessa ei tule tylsää ja suuri osa ravintoloista tuntuu olevan hyviä. Yksi omista suosikkiravintoloistani Berliinissä (etenkin Friedrichschainin ravintola) on aasialaisia herkkuja pienistä kupeista tarjoileva Transit.
berliini vinkit
Nautiskelu on oleellinen osa Berliinin lomaa.

Tunnelmointia ja fiilistelyä Berliinistä

 • Katutaide kuuluu tärkeänä osana Berliinin kaupunkikuvaan. Kävele, katsele ja ihaile. Jokaisen nurkan takana tuntuu olevan jotakin ihmeteltävää. Kaupunginosista etenkin Friedrichscain, Neukölln, Prenzlauer Berg ja Kreuzberg ovat hyviä kohteita katutaiteen ystäville.
 • Rakkauskirje Berliinille, koska kaupunki vain on niin rakastettava.
 • Minun Berliinini on juttu siitä, minkälaisena kaupungin näen ja koen. Ehkä sinäkin samastut? Ehkä sinäkin haluat fiilistellä Berliiniä?
 • Ympäristötaidetta on kaikkialla kaupungin kaduilla, perinteisen katutaiteen lisäksi. Bongaile muun muassa hauskoja pullonkorkkiukkoja liikennevalojen päältä.
 • Kun aikaa on yksi viikonloppu Berliinissä, mitä tehdä ja minne mennä? Täällä vinkkejä moneen lähtöön, esimerkkinä oma viikonloppuni suosikkikaupungissani.

Berliini-vinkit nautiskelijalle: kylpylöitä ja muuta

 • Berliini on muutakin kuin suuri kaupunki. Berliinin loman voi viettää vaikka rannalla. Rantaihmisen Berliini on juttu, josta löydät kylpylöitä ja rantoja.
 • Liquidrom-kylpylä on elämys itsessään, jota en suosittele konservatiivisimmille matkailijoille.
 • Vabali Spa on rentoutujan paratiisi, jossa voit melkein kuvitella olevasi Balilla
 • Tropical Islands Resort on pieni pala tropiikkia noin tunnin matkan päässä Berliinistä.
 • Kun menet Berliiniin, muista nautiskella. Berliini on maailman paras kaupunki nautiskelijalle, sekä monipuolisen tarjonnan että edullisen hintatason vuoksi.
 • Haluatko joogata? Täällä muutama joogakoulu Berliinistä. Kesällä Berliinissä järjestetään myös suuret joogafestivaalit.

Tapahtumia Berliinissä

 • Raketteja ja hurjaa menoa, ei heikkohermoisille. Minkälainen on uusi vuosi Berliinissä? 
 • Joulumarkkinat ovat joulun aikaan must jokaiselle Berliinin kävijälle. Glühwein lämmittää välillä kovinkin kylmässä kaupungissa.
 • Berliini on paljon muutakin kuin trendikäs kaupunki. Kaupungin historia on uskomaton ja kiehtova. Historiaan kannattaa perehtyä edes hieman ennen matkaa Euroopan kiinnostavimpaan kaupunkiin. Tiesitkö tämän muurin murtumisesta?
 • Juhannus Saksan pääkaupungissa on erilainen ja eloisa. Joka puolella tapahtuu jotakin, valitse vain oma suosikkisi.
 • Haluatko suunnata Berliiniin festivaaleille? Kaupunki on täynnä musiikkia ja suuretkin artistinimet suuntaavat aina kiertueillaan Berliiniin. Festivaaleista valintani on Berlin Festival.
berliini vinkit
Hüttenpalast on karavaanarin valinta Berliinin majoitukseen!

Missä majoittua?

Berliinissä majoittuminen on edullista verrattuna moneen suurkaupunkiin. Kaupunki on rajoittanut Airbnb-majoitusta, mutta onneksi muita vaihtoehtoja on monia. Itse suosin persoonallisia majapaikkoja, joten listaltani löydät jotain muuta kuin tyypillisiä valkoisia huoneita.

Nämä paikat olen itsekin testannut:

 • Scubepark: Yöpyisitkö puulaatikossa, puiston laidalla? Lue muutaman vuoden takainen tarina kokemuksestani.
 • Tropical Islands Resort: Kaipaatko lämpöä ja tropiikkia ja olet valmis yöpymään Berliinin ulkopuolella? Tropical Islands Resort on valintasi. Valtava ilmalaivahalli on uskomaton paikka, joka pitää kokea itse.
 • Hüttenpalast: Yöpyisitkö asuntovaunussa, silti sisätiloissa? Loistava vaihtoehto myös isommille porukoille, keskellä hipstereiden Neuköllniä.
 • Hostelleista suosittelen joko Circus Hostelia tai Generator Hostelia. Molemmat ovat keskeisellä sijainnilla Mittessä ja molemmisa on persoonaa ja tunnelmaa. Ciircus-ketjulla on myös suositeltava hotelli.

Lisäksi tiedän myös näistä hyvistä vaihtoehdoista:

 • 25hours Hotel Bikini Berlin: Yövy eläimiä katsellen ja riippumatossa loikoillen. Myös hotellin kattoterassi kannattaa käydä tsekkaamassa, vaikka ei hotellissa yöpyisikään.
 • Michelberger Hotel: Berliinin tunnetuin ja erikoisin hotelli, jossa jokainen huone omanlaisensa. Hieman tyyrimpi, mutta täysin hintansa arvoinen.

Yöelämää ja underground-kulttuuria

Berliini on yöelämän ja vaihtoehtoisen elämän mekka. Parhaimmat paikat pitää löytää, joskus niihin pitää vain osata päätyä. Tässä hallinnoimani Seikkailijattaret-sivuston jutussa on loistavia vinkkejä muun muassa yöelämän saralle.

Muita kiinnostavia paikkoja Berliinissä

 • Tempelhof on entinen lentokenttä, joka on nykyään vapaa-ajan eläväinen keidas. Leijalautailua, skeittausta ja pyöräilyä. Ota mukaan omat eväät ja rentoudu vaikka siirtolapuutarhalla.
 • Mauerpark on vilkas kirpputoripuisto, jonne kannattaa suunnata sunnuntaina myös piknikille. Sunnuntain karaoke on erittäin suosittu ja legendaarinen osa puistoilua. Mene puistoon vatsa tyhjänä, ruokaakin löytyy.
 • Martkthalleneuen on hieno kauppahalli, jossa on tarjolla monen maan herkkuja.

♥ Lukuvinkki: Haluatko lukea kaikki Berliiniin liittyvät juttuni? Ne löytyvät täältä. Muista, että Saksa on myös paljon muuta kuin Berliini. Inspiroidu yllättävänkin monipuolisesta Saksasta täällä! ♥

♦ Ehkä joku muu Euroopan kaupunkilomakohteista kiinnostaisi myös? Kurkkaa täältä, mitä kaikkea muuta on myös tarjolla! ♦