aveiro portugali

Aveiro – Portugalin Venetsiaksikin kutsuttu kaunotar

Portugali kätkee sisäänsä kuvankauniita pikkukyliä. Yksi Portugalin kauneimmista kylistä on ehdottomasti Portugalin Venetsiaksikin kutsuttu Aveiro.

*Kaupallinen yhteistyö:  momondo (osa vuosikumppanuutta)

Tietä reunustavat haikaranpesien koristamat lyhtypylväät ja etäämmällä näkyy suolavesialtaita. Joissakin niistä voi hyväonninen nähdä päivää paistattelevia flamingoja, jotka viihtyvät Portugalin matalissa suolavesissä. Kun lähestymme autolla Aveiron kaupunkia, emme tiedä, mitä odottaa. Olemme juuri kysyneet paikallisilta Portugali-vinkkejä ja kanaalien Aveiro kuulosti erittäin kiehtovalta päiväretkikohteelta. Halusimme ainakin tsekata, mistä on kyse. Tuskin niin moni olisi puhunut paikasta, joka ei ole mistään kotoisin.

Aveiro

Aveiro, Portugal

Aveiro, Portugal

Aveiro, Portugal

Aveiro, Portugal

Aveiro, Portugal

Matkan varrella pysähdymme vielä dyyneistään tunnettuun São Jacinton luonnonpuistoon, joka kannattaa pistää korvan taakse edes pienenä pysähdyksenä, jos liikkuu alueella autolla. Luonnopuistosta pääsee Aveiroon joko lautalla tai teitse, me valitsemme halvemman reitin eli tien.

Kanaalien ja katujen varsia reunustavat kauniit ja värikkäät talot. Azulejo-laattoja, 1800-luvun arkkitehtuuria, Art Nouveau -tyyliä ja rappioromantiikkaa.

Portugalin Aveiron tutkimusmatkalla

Aveiron alueelle saapuessamme huomioni kiinnityy ensimmäisenä hylättyyn tehdasrakennukseen. Nyt ei kuitenkaan ole aikaa tutkia sitä sen enempää. Olemme liikenteessä matkailuautollamme ja matkailuauton parkkeeraus monissa kaupungeissa on kovin rajattua. Karavaanareille on onneksi olemassa omat ja ilmaiset parkkipaikkansa. Aveirossa se löytyykin aivan kaupungin aitiopaikalta, vieressä virtaavan kanaalin varrelta.

Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Pieni opas Portugaliin

Aveiro

Aviero, Portugal

Aveiro Porugalissa.

Kanaalien Aveirossa yhdistyy uusi ja vanha Portugali

Aveiron kolme kanaalia kulkevat pitkin pientä, noin 80 000 asukkaan kaupunkia. Gondola-veneet (oikeastaan merilevää keräävät molicero-veneet) kuljettavat turisteja pitkin kanaaleja ja jopa läheisiin kaupunkeihin ja läheisille luontoalueille asti. Retkiä räätälöidään moneen tarpeeseen. Moliceirot alittavat kaarevia siltoja kuin Venetsiassa konsanaan.

Kanaalien ja katujen varsia reunustavat kauniit ja värikkäät talot. Azulejo-laattoja, 1800-luvun arkkitehtuuria, Art Nouveau -tyyliä ja rappioromantiikkaa. Rakennusten yksityiskohdat ovat kauniita ja kuvauksellisia. Suositun kalamarketin eli Praça do Peixen (jonka sisällä on muuten suositeltu kalaravintola) edustan satama muistuttaa väreiltään enemmän Karibiaa kuin mielikuvien Portugalia. Kalan (muun muassa ankerias on suosittua) lisäksi Aveirossa kannattaa maistaa paikallista jälkiruokaa nimeltään ovos moles. Kyseessä on makea, riisipaperiin kääritty kananmunaherkku.

Aviero, Portugal

Aviero, Portugal

aveiro

Aveiro levittäytyy laajalle ja kauneimmat paikat löysin hiljaisilta kujilta. Mene ehdottomasti myös sinne, minne muut eivät mene. On vilkkaita aukioita ja uutta sekä vanhaa. Forum-ostoskeskus on arkkitehtuuriltaan kiinnostava shoppailijan mekka modernimmalle matkailijalle, pienempiä putiikkeja löytyy esimerkiksi Rua dos Combatentes da Grande Guerra ja Rua do Principe Perfeito -kaduilta. Kaupungin vanhalla ja historiallisella alueella riittää tutkittavaa museoista monumentteihin ja jopa katutaiteeseen.

Loistava tapa tutkia Aveiroa on pyörän selästä käsin. Ota käyttöösi ilmainen buga-pyörä esimerkiksi Praça do Mercadolta ja valloita edullinen ja herttainen kaupunki! Aveiro on ehdottomasti vierailun arvoinen päiväretkikohde, esimerkiksi läheisestä Portosta käsin. Paikalle pääsee helposti myös julkisilla kulkuvälineillä.

Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Parhaat vinkit Lissaboniin

Miten Aveiroon?

Lisää tekemistä ja näkemistä Aveirosta on listattu muun muassa tälle sivustolle, englanniksi. Lennot Helsingistä Portoon maksavat noin 300 euroa. Yksi hyvä vaihtoehto on myös lentää vaikka Lontoon tai Barcelonan kautta, joista on hyvät Ryanair-yhteydet (eli halvat lennot).

Aveiro/Costa Nova Portugali

Costa Nova  − raidallinen ja söpö rantakaupunki Aveiron kupeessa

Jos Aveiroon asti päätyy, jopa sitäkin upeampi paikka löytyy vain 7 kilometrin päästä. Costa Nova on satumaisen kaunis ja vanha kalastajakylä. Paikka saattaa jopa olla kaunein Portugalin kaupungeista, jonka olen koskaan nähnyt. Costa Nova sijaitsee meren (kilometreittäin rantaviivaa) ja laguunin välissä ja itse kaupunki on kuin karkki. Värikkäät loma-asunnot koristavat teiden varsia ja niin herttaista kylää saa Euroopasta etsiä.

Aveiro/Costa Nova Portugali

Aveiro

Aveiro/Costa Nova Portugali

Costa Nova oli oman vierailumme aikaan todella hiljainen, mutta mikäs sen parempaa kuin parkkeerata matkailuautomme aitiopaikalle meren äärelle ja grillailla oman auton edustalla. Kaupungin kaduilla kulkee kissoja ja värikkäitä satutaloja voisi valokuvata tuntikausia. Kuvitella, joku onnekas asuu niinkin söpösti! Osaa loma-asunnoista vuokrataan myös turisteille, hinta ei varmastikaan päätä huimaa. Tämä paikka olisi varmasti loistava tukikohta Keski-Portugalin tutkijoille ja jopa vain rauhallista lomapaikkaa etsiville.

× Kurkkaa uuteen Seikkailijattaret Basaariin ja hanki majoitukset, lennot ja kaikki muu oleellinen matkoille! ×

Aveiro/Costa Nova Portugali

Aveiro/Costa Nova Portugali

Aveiro/Costa Nova Portugali

Aveiro/Costa Nova Portugali

Vaikka Costa Nova näyttäytyi meille hyvinkin hiljaisena, kaupungissa on jopa Michelin-ravintola. Viinipullo kaupassa maksoi alle kaksi euroa, kahvin saa kahvilasta eurolla ja matkailuautoilijoille on ilmainen parkkipaikka. Uskon, että tällä kaupungilla ja tällä alueella olisi vielä paljon takataskussaan. Kenties näille seuduille voisi palatakin joskus. Myös Porton juttuihin palaan pian, samoin karavaanarielämän fiilistelyihin.

Kurkkaa muuten alue myös kartalla täältä!

Aveiro/Costa Nova Portugali ja värikkäät talot.

Aveiro/Costa Nova Portugali

portugali

Aveiro

*Matka oli osa momondo ambassador -vuosikumppanuutta ja momondo on sponsoroinut osan matkan kuluista.

Lukuvinkki: Jos olet matkaamassa Aveiroon, tutustu myös Espanjan Galician Cies-saariin.

 

Kurkkaa tästä myös reissunaisten inspiraatiopankkiin!

 

 

2 ajatusta aiheesta “Aveiro – Portugalin Venetsiaksikin kutsuttu kaunotar”

    1. Samaa mieltä olen! Costa Nova on tavallaan osa Aveiroa. Uskon, että julkisillakin pääsee tuon matkan, paikat ovat niin lähellä toisiaan. Suosittelen! Tekemistä ei siis mitenkään hirveästi ole, mutta samoilu riittää :).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top