Akdamar Island – Kirkasta vettä ja historian havinaa Turkissa

On olemassa saari, josta et ole koskaan kuullutkaan. Saarella sijaitsee kaunis ja vanha kirkko, josta et myöskään ole koskaan kuullut. Saari sijaitsee järvellä, josta et ennen Itä-Turkin tarinoitani ollut luultavasti koskaan kuullut. Saaren nimi on Akdamar Island.

Saaren nimi on Akdamar Island ja sillä sijaitseva kirkko on puolestaan nimeltään Armenian Cathedral of the Holy Cross. Saaren nimeen liittyy rakkaustarina. Legenda kertoo, että kauan aikaa sitten saarella asui Tamar-niminen prinsessa. Prinsessalla oli salattu rakastaja mantereen puolella, joka ui joka yö saarelle, rakkaansa luokse. Prinsessa näytti valolla suuntaa noin kolmen kilometrin matkan uivalle rakkaalleen, jotta tämä löytäisi pimeässä perille.

Akdamar island, Urbaani viidakkoseikkailijatar

Prinsessan isä sai selville tyttärensä salaisuuden ja eräänä iltana hän rikkoi tämän valon. Rakkaansa luokse uimaretkellä oleva nuorukainen kadotti suunnan ja hukkui tuolle uintimatkalleen, Van-järveen. Tarina kertoo, että nuorukainen olisi viimeisinä sanoinaan sanonut sanat ”Ah, Tamar”, josta saari on myöhemmin saanut nimensä.

Akdamar Island

Akdamar IslandSaaren yksityiskohtainen kirkko on rakennettu vuosina 915-921. Turkissa on todellakin ollut elämää jo aika monta vuotta ennen kuin maasta nimeltä Suomi oli edes tietoakaan. Hämärän kirkon sisällä on seinämaalauksia ja ulkopuolelle on kaiverretty Raamatusta tuttuja tarinoita ja henkilöhahmoja. Yksityiskohtia rakennuksessa riittää.

Akdamar islandAkdamar IslandSaari itsessään on melko pieni, eikä virallista majoitusmahdollisuutta ole. En tiedä, miten saarella salaa riippumatossa nukkuvaan suomalaisnaiseen suhtauduttaisiin, en taida uskaltaa kokeilla. Saarella on yksi pieni teetupa/kauppa, josta voi ostaa virvokkeita ja matkamuistoja. Omat eväät kannattaa siis ottaa mukaan, jos suunnittelee vaikka koko päivän mittaista oleskelua tällä kallioisella ja karunkauniilla saarella.

Akdamar island

Akdamar island_MG_4272Akdamar islandMaisemat alueella ovat kerrassaan upeat, kuin suoraan postikortista. Vesi rannassa on läpikuultavan kirkasta ja sävyt liukuvat turkoosista tummempaan siniseen. Pienet aallot lyövät rantaan ja rannan kivet hiovat alloissa särmänsä pyöreiksi. Siellä minäkin uittelin jalkojani, Van-järven mineraalipitoisessa vedessä. Sitä olisi melkein voinut jo kutsua jalkahoidoksi.

Akdamar island_MG_4370_MG_4361_MG_4354Akdamar-saarelle pääsee Vanin kaupungin lähettyvillä sijaitsevasta, pienestä satamasta. Paikka on vierailun arvoinen ja jo pelkkä järvimatka (tai merimatka; mereltähän Van-järvi enemmän vaikuttaa) on vaikuttava kokemus. Sataman vieressä, toisella puolella tietä on erittäin suositeltava ravintola, josta saa turkkilaisia herkkuja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top