omatoimimatka Turkissa

Aitoa elämää Turkin rannikolla

Kun mietit Turkkia, mietitkö välimerellistä tunnelmaa? Mietitkö valokuvauksellisesti ja perinteisesti pukeutuneita vanhuksia tai pitkin poikin vaeltelevia kissoja? Nämä eivät olleet omat päällimmäiset ajatukseni miettiessäni Antalyan rannikkoa Turkissa, mutta nämä ovat ensimmäisenä mieleeni juolahtavat asiat näin matkan jälkeisissä tunnelmissa.

* Olin matkalla Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimiston, Turkish Airlinesin ja Sail for good -projektin kanssa järjestetysti, enkä vastannut kustannuksista itse.

Matkan sympaattisin kylä oli kylä, josta käytimme nimeä ”Kylä, jossa on lettumummo”. Noilla sanoilla lettumummon luona meidän kahdesta ryhmästä ensimmäisenä vieraillut ryhmä kuvaili kyseistä kylää. He puhuivat mummosta, joka paistoi lettuja. He puhuivat myös aidosta turkkilaisesta kylästä.

Turkki

Turkki

_MG_7158

Taikasana kohdallani on aina ”aito”. Pääsääntöisesti etsin matkoillani aina aitoja elämyksiä, en ainoastaan turisteille tehtyjä paikkoja. Halusin tuohon kylään ja halusin nähdä tuon lettumummon, joka tosin oli meidän vierailumme päivänä nuori ja säihkyvänsinisilmäinen nainen.

_MG_7504

_MG_7510

_MG_7502

_MG_7497

_MG_7511

Turkin rannikko on kaunista

Kylällä on myös oikea nimi. Sen nimeksi selvisi pienen tutkimustyön tuloksena Üçagiz. Se on söpö, välimerellinen kalastajakylä. Osa kylän aitoutta on ilmeisesti turismin takia kadonnut, mutta ainakin näin sesongin ulkopuolella siellä vieraillessamme sen tunnelma tuntui kovin aidolta ja viehättävältä.

Lettunainen paistoi meille taidokkaasti herkulliset suolaiset lätyt, koiranpennut leikkivät parkkipaikan tuntumassa ja kanat sekä kukot vilistivät pihoilla. Pyykkejä oli ripusteltu sinne tänne ja pienet työt myivät koruja. Samoin tekivät erittäin vanhat rouvat. Kuinka sellaisille kaupustelijoille olisi voinut sanoa kieltävää vastausta ehdotukseen ostaa jotakin? Kaiken lisäksi simpukkakorut maksoivat vain pari pienen kolikon verran.

_MG_7489

_MG_7485

_MG_7477

_MG_7569

_MG_7566

Tykkään aina reissussa samoilla myös hieman itsekseni. Turkin reissulla olimme koko ajan melkoisen tiiviisti yhdessä porukkamme kanssa. Seurassa ei todellakaan ollut valittamista, mutta hetki omaa aikaa tekee aina hyvää. Lettunaisen kylässä halusin tuntea olevani kaukana arjesta samoilemalla hetken aivan itsekseni pitkin pienen kylän kapeita kujia. Välillä yksin liikkuessa tarkkailee ympäristöään seurassa liikkumista tarkemmin. Huomio ei mene jutteluun tai muuhunkaan ja yksin ollessa on todella läsnä siellä, juuri siinä hetkessä.

Kauaa en yksinäni tutkiskellut, aikaakaan ei juurikaan ollut, ja pian päädyin taas yksiin porukkamme kanssa. Yhdessä sitten samoilimme ja tutkiskelimme hieman lisää.

_MG_7555

_MG_7553

_MG_7552

_MG_7548

_MG_7546

_MG_7544

_MG_7543

_MG_7540

_MG_7532

_MG_7530

_MG_7526

_MG_7525

_MG_7519

Turkin rannikon pienet kylät

Üçagiz on kylä, joka sijaitsee kuuluisan vaellusreitin, Lycian way -reitin varrella. Vaelluksesta tuolla reitillä kirjoittelen teille toisen kerran, mutta nyt paina tämän kylän (jonka nimeä en kai itse koskaan tule muistamaan) nimi mieleesi. Paikka on herttainen ja valokuvauksellinen, kuin hyppy menneeseen. Siellä kannattaa ehdottomasti pysähtyä Turkin matkan varrella – ainakin syömään lettu lettumummolta (tai säihkysilmänaiselta).

_MG_7575

_MG_7515

_MG_7587

_MG_7583

Purjehtimaan tai sukeltamaan Turkin rannikolla?

Vinkki! Üçagizin alueella on hylkysukellusta, jota ei sukeltajien kannata kuulemma jättää väliin. Kylästä voi vuokrata veneen kapteenin kera.

Toinen vinkki! Istuin teepöydässä erään laivan kapteenin kanssa, joka kertoi vievänsä matkailijoita veneellänsä lähiseuduille hintaan 100 liiraa/tunti (=noin 35e). Vuorokausihinta on 800 liiraa eli noin 270 euroa. Samaan hintaan laivaan pääsee jopa 10 henkilöä. Ruokineen paketti on noin 1000 liiraa (noin 350e).

Mieti, kokonainen laiva Turkissa kapteenin ja ruokien kera kymmenen hengen seurueelle maksaa alle 300e viikossa/hlö. Jos kiinnostuit tästä, etsi Ucagizin kylästä käsiisi kapteeni nimeltä Sadik. Hän luultavasti hengailee jossakin lähellä satamaa.

Mukana Turkin matkalla olivat: Aamukahvilla, Blue Wings, Cocoa etsimässä, Fitness führer, @juusohd, @kpunkka, Lapsiperheenmatkat, Otto Izakaya, Sail for good ja Timo Wilderness.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top