Afron jälkeinen euforia

Olen tanssinut afroa eli yleistäen afrikkalaisiin perinnetansseihin perustuvaa lajia jo yläkouluikäisestä asti. Afro on henkireikäni, enkä enää koskaan halua jättää sitä pois elämästäni.

Minulla on tanssitunnin jälkeinen, euforinen olo. Tätä tunnetta en saa koskaan enää unohtaa. Sen lisäksi, että haluan joogan takaisin elämääni ja olen sen saanutkin, haluan myös tanssin olevan osa elämääni nyt ja aina. Nämä ovat näitä arjen asioita, jotka saavat minut ainakin hetkittäin unohtamaan kaikki muut tarpeet, matkahaaveilut mukaan lukien.

Kun puhun tanssista, en puhu ihan mistä vaan tanssista. Nyt puhun nimenomaan afrosta. Olen palannut pienen tauon jälkeen taas rakkaan harrastukseni pariin, afron pariin. Syksyllä testailin kotikulmillani, Kalliossa, sijaitsevan Etnofitneksen tunteja ja silloin suurimman vaikutuksen minuun tekivät afrikkalaisiin rytmeihin tanssittavat tunnit eli afro.

Pitkä tanssihistoria afrossa

Olen tanssinut afroa jo toistakymmentä vuotta, enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Minä ja niin sanotut etniset tanssit yksinkertaisesti kuulumme yhteen. Etenkin minä ja afro. Paljaat jalat ja energinen, maanläheinen tanssiminen djemben rummutuksen tahtiin on liikuntaa parhaimmillaan. Afro on sydämen lajini.

Aloitin afron Jyväskylässä perinteisellä, länsi-afrikkalaisella afrolla, taitavan Marjaana Siljamäen ohjeistuksessa. Helsigissä päädyin modernin afron tunneille Helsingin tanssiopistolle, Marika Kaleniuksen oppiin. Alkujärkytyksen jälkeen (koska tämä nykytanssin ja afron fuusio oli itselleni todella erilaista) alkoi tuntumaan nautinnolliselta ja sen parissa viihdyinkin monta vuotta. Silti, koko ajan kaipasin takaisin myös perinteisemmän ja vapaamman afron pariin.

Afroa Etnofitneksellä

Nyt Helsingin värikkäällä Etnofitness-tanssikoululla tapahtuvat madagaskarilaisen Njaran tunnit ovat olleet juuri sitä, mitä kaipaan. Afroa madagaskarilaisella otteella, tietysti tähän päivään fuusioiden. Onkin hyvä muistaa, että afrikkalainen tanssi on hyvin monimuotoista, kuten on koko Afrikan mannerkin.  Afro on vain yleisnimike monenlaisille eri tyyleille, joissa voidaan mennä hyvinkin syvälle eri heimoja ja eri perinteitä kunnioittaviin liikkeisiin ja rytmeihin.

On vaikea sanoin kuvailla, miten hyvä fiilis hyvin tanssitun ja tanssiin heittäydytyn tunnin jälkeen voi tulla.  Minulla on nytkin niin uskomattoman hyvä fiilis. Palasin tanssikoululta kotiin hymyissä suin ja niin tapahtuu jokaisen tunnin jälkeen. Kaikki maailman murheet katoavat, stressi unohtuu endorfiinin vallatessa kehon. Kunpa tämän olon voisi pullottaa, välillä tarvitsisin annoksen tätä aamuisin.


Vinkki: Etnofitness tarjoaa Seikkailijattaren etukortilla parikin hyvää etua! Tutustu korttiin ja sen etuihin täällä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.